Przepis na bezę z 4 białek krok po kroku
- Białko jajka 4 szt.
- Cukier 200 g
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj ją olejem.
Piekarnik włącz na 120 st. C z termoobiegiem.
Do czystej miski wlej białka i zacznij ubijać na nie za dużych obrotach.
Gdy białka się spienią, zwiększ obroty na wyższe (trochę mniej niż maksymalna moc).
Gdy piana będzie już stabilna, ale nie do końca sztywna, zacznij dodawać po 1 łyżce cukru, stopniowo - cały czas miksując. Cukier powinien się rozpuścić, zanim dodasz kolejną łyżkę.
Gdy dodasz cały cukier i masa będzie już idealnie sztywna, na blaszkę wyłóż masę bezową i stwórz dowolny kształt (na przykład okrąg lub prostokąt). Możesz także uformować ładne wzorki za pomocą rękawa cukierniczego. Formowanie należy zrobić bardzo szybko i sprawnie.
Wstaw bezę do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom) i piecz przez 10 minut.
Po 10 minutach zmniejsz temperaturę na 100 st. C i piecz jeszcze 2,5 godziny - w zależności od grubości bezy. Beza powinna być krucha także w środku.
Po upieczeniu od razu wyjmij bezę na kratkę. Powinna ostygnąć. Jeśli zostawisz ją na blaszce, nie będzie mogła od spodu wyschnąć.

(liczba kalorii)
Beza z 4 białek - cechy przepisu
Więcej o bezie z 4 białek
Czy próbowałeś robić domową bezę? Sprawdź jak zrobić bezę z 4 białek. To sprawdzony przepis, który pokaże Ci jak upiec bezę, by była najlepsza. Jest krucha i pyszna. Beza z 4 białek nie jest najprostsza do zrobienia, ponieważ dużo zależy od techniki przygotowania. Ten przepis na bezę z 4 jajek wymaga tylko 2 składników. Jak upieczesz bezę, otrzymasz dobry pomysł na różnego rodzaju desery. Jest także najlepszą, słodką propozycją dla najmłodszych – dzieci uwielbiają chrupiące bezy. Zrób ten sprawdzony przepis i przygotuj coś słodkiego.
Beza z 4 białek to doskonały pomysł na zrobienie czegoś słodkiego. Przepis na bezę z 4 jajek to 2 składniki: białka oraz cukier. Jeżeli białka będą odpowiednio ubite, nie ma potrzeby dodawania soku z cytryny lub octu oraz skrobi ziemniaczanej.
Z tego sprawdzonego przepisu powinna wyjść beza, która jest krucha zarówno z zewnątrz, jak i w środku. A jak upiec bezę, by z wierzchu była chrupiąca, a wewnątrz miała piankę? Dobra do tego jest wyższa temperatura i krótszy czas pieczenia. Piecz bezę przez godzinę w temperaturze 150 st. C.
Jak zrobić bezę z 4 białek? Ważne jest to, by białka były w temperaturze pokojowej. Koniecznie należy zadbać, by do przepisu na bezę z 4 jajek wszystkie naczynia były suche (nie mokre, nie tłuste). Dlatego wytrzyj dokładnie miskę, mikser i inne przyrządy, z których będziesz korzystać. Przygotuj sobie wszystko, zanim zaczniesz miksować jajka. Nagrzej piekarnik, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i natłuść go. Dobry będzie olej w sprayu lub masło. Zacznij miksować same białka nie na najwyższych obrotach – te podkręcaj powoli. Gdy powstanie pianka, dodawaj po łyżce cukru i miksuj kilka chwil (by cukier się rozpuścił). Jak masa będzie już sztywna, należy uformować bezę w dowolny kształt na blaszce. Piecz bezę w piekarniku z termoobiegiem najpierw w 120 st. C. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę na 100 st. C i piecz 2,5 godziny. Po upieczeniu wyjmij od razu bezę na kratkę, by odparowała (wtedy będzie krucha też od spodu).
*Jeżeli widzisz, że beza staje się zbyt rumiana, należy obniżyć temperaturę. Bezę można piec w temperaturze minimum 80 st. C.
Jak zrobisz bezę z 4 białek, najlepsza będzie jako blat do ciasta. Beza z 4 białek jest doskonała w połączeniu z kremem ze śmietanki, mascarpone i białej czekolady. Jest bardzo słodka, więc warto byłoby dodać do deseru kwaśne składniki. Dobra będzie czerwona i czarna porzeczka, wiśnie lub maliny. Zjedzenie bezy samej, bez niczego, jest też dobrym pomysłem na to, by się skutecznie osłodzić.
Wartości odżywcze bezy z 4 białek
Energia i białka
(320g)
Węglowodany w bezie z 4 białek
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy w przepisie na bezę z 4 białek
(320g)
Składniki mineralne w przepisie na bezę z 4 białek
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bezie z 4 białek
Lista alergenów dla bezy z 4 białek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka