Beza szwajcarska
Opublikowano: 16.12.2022 r.
Białka jajek i cukier - to właśnie kluczowe składniki bezy szwajcarskiej. Trochę techniki i cierpliwości, a te dwa składniki zamienią się w wyjątkowo puszystą i delikatną słodycz. Zaczynasz od ubijania białek, dodajesz cukier, a później pieczesz, by uzyskać idealną chrupkość na zewnątrz i miękkość w środku.
Składniki dla 4 porcji:
- Białko jajka - 80 szt. (2 sztuki)
- Cukier - 160 g
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, miska metalowa
Przepis krok po kroku
- Wlej wodę do niedużego garnka (ok. 3 cm wody) i zagotuj.
- Białka wraz z cukrem i solą umieść w metalowej misce, której średnica jest trochę większa od garnka.
- Dokładnie wymieszaj i zacznij podgrzewać nad parą wodną, ciągle mieszając, aby cały cukier dobrze się rozpuścił.
- Temperatura białek nie może przekraczać 60 stopni, warto kontrolować termometrem.
- Gdy temperatura ta zostanie już osiągnięta, białka zacznij ubijać na najwyższych obrotach miksera.
- Białka powinny być sztywne i błyszczące.
- Za pomocą rękawa cukierniczego nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia bezy o średnicy ok. 10 cm.
- Piecz bezy w piekarniku nagrzanym do 90 – 100 st. C (z termoobiegiem) przez około 40 – 60 minut.
- Wysuszone bezy wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
Komentarz dietetyka
Beza jest bardzo słodka i kaloryczna.
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk