Beza Pavlova Thermomix

Opublikowano: 11.01.2022 r., 20:24 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Beza Pavlova z owocami
Beza Pavlova Thermomix
Beza Pavlova to jedno z bardziej atrakcyjnych smakowo i wizualnie ciast. Składa się z trzech elementów: chrupiącej, słodkiej bezy, kremu na bazie śmietany oraz owoców.
Przygotowanie 15 min
Suszenie 90 min
412 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
88
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 9 porcji
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Ocet spirytusowy - 1 łyżeczka (5 ml)
  • Cukier puder (280 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżeczka (5 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
  • Mascarpone (250 g)
  • Borówka amerykańska (100 g)
  • Maliny (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder, ocet spirytusowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, thermomix, motylek (thermomix)

Przepis na bezę pavlova z thermomixu krok po kroku

W naczyniu Thermomixa umieść motylek. Wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubijaj obroty 4 / 3 minuty.

Następnie dalej ubijaj przez 3 minuty / obroty 3 i małymi porcjami dodawaj cukier puder w trakcie ubijania. Na sam koniec dodaj ocet i skrobię ziemniaczaną i ubijaj jeszcze 30 sekund.

Nagrzej piekarnik do 170 stopni C. W tym czasie rozłóż na blasze papier do pieczenia. Odrysuj na nim okrąg o średnicy około 22 cm (możesz użyć do tego tortownicy lub talerza).

Bezę rozłóż na papierze, formując okrąg według obrysu, wyrównaj wierzch.

Włóż do pieca i zmniejsz temperaturę do 150 stopni C. Susz przez 90 minut.

Gdy ten czas minie wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w środku na noc, by dobrze wyschła.

Następnego dnia przygotuj masę. W naczyniu Thermomixa umieść motylek. Wlej śmietanę i ubijaj 3 minuty / obroty 3.

Następnie dodaj mascarpone i odrobinę cukru pudru, jeśli chcesz, by krem był słodszy.

Na wysuszoną bezę wyłóż krem, a na wierzchu rozłóż owoce.

Podawaj najlepiej od razu po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na bezę pavlova z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat bezy pavlova z thermomixu

Beza Pavlova to jedno z bardziej atrakcyjnych smakowo i wizualnie ciast. Składa się z trzech elementów: chrupiącej, słodkiej bezy, kremu na bazie śmietany oraz owoców. Beza Pavlova Thermomix to sprawdzony przepis, który na pewno zasmakuje całej rodzinie. Deser ten ma swoją nazwę od rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, który odwiedzała w latach 20. XX w. australijskie miasto Perth. To specjalnie dla niej przygotowano to niesamowite ciasto i tym samym zaczęto nazywać go jej nazwiskiem.

Aby wykonać przepis na bezę Pavlova z Thermomixa potrzebujesz białek z sześciu jaj, octu, cukru pudru i skrobi ziemniaczanej. Krem powstaje ze śmietanki kremowej 36% oraz mascarpone. Zwieńczeniem ciasta będą świeże owoce: borówki i maliny. Tylko tyle wystarczy, by na Twoim stole pojawiła się pyszna beza.

Na początku ubij białka z użyciem motylka przez 3 minuty, a po tym czasie ustaw licznik znów na 3 minuty i stopniowo dodawaj cukier puder. Na sam koniec dodaj ocet oraz skrobię i ubijaj jeszcze 30 sekund.

Gdy Thermomix ubija białka, przygotuj blachę i papier do pieczenia. Na nim odrysuj okrąg, dzięki czemu wysuszona beza będzie o równym i idealnym kształcie. Gdy masa z białek jest gotowa, przełóż ją na papier i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i zmniejsz temperaturę do 150 stopni C. W ten sposób susz przez 90 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w środku. Suszenie przez noc zapewni jej idealną kruchość.

Kolejnego dnia przygotuj krem. Na początku zrób bitą śmietanę z użyciem motylka. Dodaj mascarpone, wymieszaj jeszcze chwilę i gotowe. Jeśli chcesz, możesz odrobinę krem dosłodzić, ale śmietanka kremowa sama w sobie jest już lekko słodka.

Teraz wystarczy tylko delikatnie ściągnąć bezę z papieru, posmarować kremem i ozdobić owocami. Tak prezentuje się ten prosty przepis na bezę Pavlova w Thermomixie. To ciasto to również świetny pomysł na efektowny tort dla jubilatów obchodzących urodziny latem. Ta dobra beza to prawdziwy faworyt wśród moich ulubionych ciast.

Alergeny w bezie pavlova z thermomixu

Lista alergenów dla bezy Pavlova z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone

Wartości odżywcze bezy pavlova z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

W odpowiednio zbilansowanej diecie jest miejsce na wszystko, nawet na słodkie wypieki z dodatkiem kremu na bazie śmietany i mascarpone.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
275.25
412.88
Białko (g)
3.00
4.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
23.09
34.63
Węglowodany przyswajalne (g)
22.45
33.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.63
0.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
19.40
29.11
Tłuszcze nasycone (g)
19.36
29.04
Szacunkowy indeks glikemiczny bezy pavlova z thermomixu 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bezy pavlova z thermomixu

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Ocet spirytusowy
5 ml
1 łyżeczka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.03
Za 5 ml
Cukier puder
280 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 280 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 5 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Borówka amerykańska
100 g
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 100 g
Maliny
100 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 100 g
Koszt składników
44.50