Beza Pavlova Thermomix
- Białko jajka (6 szt.)
- Ocet spirytusowy - 1 łyżeczka (5 ml)
- Cukier puder (280 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżeczka (5 g)
- Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
- Mascarpone (250 g)
- Borówka amerykańska (100 g)
- Maliny (100 g)
Przepis na bezę pavlova z thermomixu krok po kroku
W naczyniu Thermomixa umieść motylek. Wlej białka, dodaj szczyptę soli i ubijaj obroty 4 / 3 minuty.
Następnie dalej ubijaj przez 3 minuty / obroty 3 i małymi porcjami dodawaj cukier puder w trakcie ubijania. Na sam koniec dodaj ocet i skrobię ziemniaczaną i ubijaj jeszcze 30 sekund.
Nagrzej piekarnik do 170 stopni C. W tym czasie rozłóż na blasze papier do pieczenia. Odrysuj na nim okrąg o średnicy około 22 cm (możesz użyć do tego tortownicy lub talerza).
Bezę rozłóż na papierze, formując okrąg według obrysu, wyrównaj wierzch.
Włóż do pieca i zmniejsz temperaturę do 150 stopni C. Susz przez 90 minut.
Gdy ten czas minie wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w środku na noc, by dobrze wyschła.
Następnego dnia przygotuj masę. W naczyniu Thermomixa umieść motylek. Wlej śmietanę i ubijaj 3 minuty / obroty 3.
Następnie dodaj mascarpone i odrobinę cukru pudru, jeśli chcesz, by krem był słodszy.
Na wysuszoną bezę wyłóż krem, a na wierzchu rozłóż owoce.
Podawaj najlepiej od razu po przygotowaniu.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat bezy pavlova z thermomixu
Beza Pavlova to jedno z bardziej atrakcyjnych smakowo i wizualnie ciast. Składa się z trzech elementów: chrupiącej, słodkiej bezy, kremu na bazie śmietany oraz owoców. Beza Pavlova Thermomix to sprawdzony przepis, który na pewno zasmakuje całej rodzinie. Deser ten ma swoją nazwę od rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, który odwiedzała w latach 20. XX w. australijskie miasto Perth. To specjalnie dla niej przygotowano to niesamowite ciasto i tym samym zaczęto nazywać go jej nazwiskiem.
Aby wykonać przepis na bezę Pavlova z Thermomixa potrzebujesz białek z sześciu jaj, octu, cukru pudru i skrobi ziemniaczanej. Krem powstaje ze śmietanki kremowej 36% oraz mascarpone. Zwieńczeniem ciasta będą świeże owoce: borówki i maliny. Tylko tyle wystarczy, by na Twoim stole pojawiła się pyszna beza.
Na początku ubij białka z użyciem motylka przez 3 minuty, a po tym czasie ustaw licznik znów na 3 minuty i stopniowo dodawaj cukier puder. Na sam koniec dodaj ocet oraz skrobię i ubijaj jeszcze 30 sekund.
Gdy Thermomix ubija białka, przygotuj blachę i papier do pieczenia. Na nim odrysuj okrąg, dzięki czemu wysuszona beza będzie o równym i idealnym kształcie. Gdy masa z białek jest gotowa, przełóż ją na papier i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i zmniejsz temperaturę do 150 stopni C. W ten sposób susz przez 90 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw bezę w środku. Suszenie przez noc zapewni jej idealną kruchość.
Kolejnego dnia przygotuj krem. Na początku zrób bitą śmietanę z użyciem motylka. Dodaj mascarpone, wymieszaj jeszcze chwilę i gotowe. Jeśli chcesz, możesz odrobinę krem dosłodzić, ale śmietanka kremowa sama w sobie jest już lekko słodka.
Teraz wystarczy tylko delikatnie ściągnąć bezę z papieru, posmarować kremem i ozdobić owocami. Tak prezentuje się ten prosty przepis na bezę Pavlova w Thermomixie. To ciasto to również świetny pomysł na efektowny tort dla jubilatów obchodzących urodziny latem. Ta dobra beza to prawdziwy faworyt wśród moich ulubionych ciast.
Alergeny w bezie pavlova z thermomixu
Lista alergenów dla bezy Pavlova z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
- mascarpone
Wartości odżywcze bezy pavlova z thermomixu
W odpowiednio zbilansowanej diecie jest miejsce na wszystko, nawet na słodkie wypieki z dodatkiem kremu na bazie śmietany i mascarpone.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.