Beza kawowa
- Białko jajka (6 szt.)
- Cukier (300 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżeczka (5 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Mascarpone (250 g)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
- Kawa rozpuszczalna (20 g)
Przepis na bezę kawową krok po kroku
Białka jajek ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę. Następnie powoli wsypujemy cukier i dalej miksujemy całość, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na nim bezę, tak aby na środku była dziura na krem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Wkładamy do niego blaszkę z bezą i zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy ją około 30 minut.
Następnie zmniejszamy dodatkowo temperaturę do 100 st. C. Bezę trzymamy jeszcze w piekarniku około 40 minut.
Po wyłączeniu piekarnika jego zawartość zostawiamy jeszcze na 15 minut w środku. Drzwiczki powinny być lekko uchylone.
W między czasie kremówkę ubijamy na gęsty krem. Dodajemy do niego mascarpone i cukier puder. Dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na koniec do masy wlewamy napar z kawy rozpuszczalnej. Całość raz jeszcze miksujemy do połączenia się.
Na zimną bezę układamy gęsty krem kawowy.
Przed podaniem deser schładzamy w lodówce.
-
Beza pavlova
-
Tort bezowy
-
Tort jednorożec
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto kinder bueno
-
Tort pavlova
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto z nutellą
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto z mascarpone
Więcej informacji na temat bezy kawowej
Pyszna beza kawowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Krem kawowy do bezy z mascarpone jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna masa kawowa zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić tort bezowy z kremem kawowym? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku białka jajek ubijamy za pomocą miksera na sztywną pianę. Następnie powoli wsypujemy cukier i dalej miksujemy całość, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na nim bezę, tak aby na środku była dziura na krem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy do niego blaszkę z bezą i zmniejszamy temperaturę do 140 stopni. Pieczemy ją około 30 minut. Następnie zmniejszamy dodatkowo temperaturę do 100 stopni. Bezę trzymamy jeszcze w piekarniku około 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika jego zawartość zostawiamy jeszcze na 15 minut w środku. Drzwiczki powinny być lekko uchylone. W międzyczasie kremówkę ubijamy na gęsty krem. Dodajemy do niego mascarpone i cukier puder. Dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec do masy wlewamy napar z kawy rozpuszczalnej. Całość raz jeszcze mieszamy za pomocą miksera do połączenia się. Na zimną bezę układamy gęsty krem kawowy. Przed podaniem deser schładzamy w lodówce.
Sprawdzony przepis na tort bezowy z kremem kawowym nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.
Beza kawowa z mascarpone odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na tort bezowy na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w bezie kawowej
Lista alergenów dla bezy kawowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- mascarpone
Wartości odżywcze bezy kawowej
Beza ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać ją okazjonalnie.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.