Przepis na bekon z piekarnika krok po kroku
- Boczek wędzony bez kości 400 g 1 średni kawałek
Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.
Boczek pokrój na cienkie plastry i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i zawartość piec przez około 20 minut (w tym czasie boczek obróć na drugą stronę).
Gotowy bekon wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
-
Pieczony boczek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
-
Zupa kapuśniak
-
Żurek śląski
-
Śliwki w boczku
-
Bucatini
-
Zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem
-
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
-
Szparagi z boczkiem
-
Skwarki
-
Boczek gotowany
-
Tarta dyniowa
-
Łazanki z kapusty kiszonej
-
Kapusta zasmażana z boczkiem
-
Babka ziemniaczana z boczkiem
-
Potrawy z boczkiem

(liczba kalorii)
Bekon z piekarnika - cechy przepisu
Więcej o bekonie z piekarnika
Bekon z piekarnika to doskonały pomysł na pieczony boczek. Bekon będzie stanowił dobry dodatek do sałatek a także jajecznicy czy omletów. Przepis na bekon z piekarnika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania bekonu z piekarnika potrzebny będzie tylko boczek wędzony, który dostępny jest w masarniach lub hipermarketach.
Jak zrobić bekon z piekarnika? Piekarnik rozgrzej do 200°C. Boczek pokrój na cienkie plastry i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i zawartość piec przez około 20 minut (w tym czasie boczek obróć na drugą stronę). Gotowy bekon wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Pewnie zastanawiasz się ile czasu piec boczek. Wszystko zależy od grubości plastrów boczku, które ukroisz. Im cieńszy będzie plaster, tym krócej powinno się go piec.
Boczek wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm, między innymi jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Boczek wieprzowy to produkt wysokokaloryczny o dużej zawartości tłuszczu. Boczek zawiera spore ilości cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Jeśli masz problemy z profilem lipidowym, staraj się ograniczać jego spożycie. Jest również źródłem witamin z grupy B. Jest również jednym z najbardziej kalorycznych kawałków tuszy wieprzowej.
Podsumowując wiesz już jak przyrządzić bekon oraz ile czasu piec go w piekarniku. Prosty przepis warto wykorzystać, aby przygotować chrupiący boczek z piekarnika. Produkt ten świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, możemy wykorzystać go jako element sałatek, a także jako pyszny składnik jajecznicy czy omleta. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, a produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów. Dodatkowo przepis jest bardzo szybki do wykonania.
Wartości odżywcze bekonu z piekarnika
Energia i białka
(40g)
Węglowodany w bekonie z piekarnika
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy w przepisie na bekon z piekarnika
(40g)
Składniki mineralne w przepisie na bekon z piekarnika
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bekonie z piekarnika
Lista alergenów dla bekonu z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bekon z piekarnika