Bekon z piekarnika

Opublikowano: 23.06.2022 r., 16:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bekon i jajko sadzone
Bekon z piekarnika
Bekon z piekarnika to doskonały pomysł na wykorzystanie boczku. Bekon świetnie sprawdzi się jako chrupiący dodatek wielu dań. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min
187 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Boczek wędzony bez kości - 1 średni kawałek (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na bekon z piekarnika krok po kroku

Piekarnik rozgrzej do 200 st. C.

Boczek pokrój na cienkie plastry i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blaszkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i zawartość piec przez około 20 minut (w tym czasie boczek obróć na drugą stronę).

Gotowy bekon wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na bekon z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat bekonu z piekarnika

Bekon z piekarnika to doskonały pomysł na pieczony boczek. Bekon będzie stanowił dobry dodatek do sałatek a także jajecznicy czy omletów. Przepis na bekon z piekarnika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania bekonu z piekarnika potrzebny będzie tylko boczek wędzony, który dostępny jest w masarniach lub hipermarketach.

Jak zrobić bekon z piekarnika? Piekarnik rozgrzej do 200°C. Boczek pokrój na cienkie plastry i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i zawartość piec przez około 20 minut (w tym czasie boczek obróć na drugą stronę). Gotowy bekon wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.

Pewnie zastanawiasz się ile czasu piec boczek. Wszystko zależy od grubości plastrów boczku, które ukroisz. Im cieńszy będzie plaster, tym krócej powinno się go piec.

Boczek wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm, między innymi jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Boczek wieprzowy to produkt wysokokaloryczny o dużej zawartości tłuszczu. Boczek zawiera spore ilości cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Jeśli masz problemy z profilem lipidowym, staraj się ograniczać jego spożycie. Jest również źródłem witamin z grupy B. Jest również jednym z najbardziej kalorycznych kawałków tuszy wieprzowej.

Podsumowując wiesz już jak przyrządzić bekon oraz ile czasu piec go w piekarniku. Prosty przepis warto wykorzystać, aby przygotować chrupiący boczek z piekarnika. Produkt ten świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, możemy wykorzystać go jako element sałatek, a także jako pyszny składnik jajecznicy czy omleta. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego, a produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów. Dodatkowo przepis jest bardzo szybki do wykonania.

Alergeny w bekonie z piekarnika

Lista alergenów dla bekonu z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bekon z piekarnika

Wartości odżywcze bekonu z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Bekon z piekarnika to doskonały pomysł na smaczny dodatek np. do sałatek. Bekon jest dość kaloryczny, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinna uważać z jego ilością.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
468.00
187.20
Białko (g)
33.92
13.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
1.70
0.68
Węglowodany przyswajalne (g)
1.70
0.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
35.09
14.04
Tłuszcze nasycone (g)
13.45
5.38
Tłuszcze nienasycone (g)
21.64
8.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
15.53
6.21
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.11
2.44
Cholesterol (mg)
99.00
39.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
11.00
4.40
Witamina B6 (mg)
0.54
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
1.09
0.44
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.16
Witamina E (mg)
0.42
0.17
Retinol (µg (mcg))
11.00
4.40
Tiamina (mg)
0.56
0.22
Ryboflawina (mg)
0.23
0.09
Niacyna (mg)
10.46
4.18
Foliany (µg (mcg))
0.00
0.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
1684.00
673.60
Potas (mg)
499.00
199.60
Wapń (mg)
11.00
4.40
Fosfor (mg)
388.00
155.20
Magnez (mg)
31.00
12.40
Żelazo (mg)
0.95
0.38
Cynk (mg)
3.06
1.22
Miedź (mg)
0.11
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny bekonu z piekarnika 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bekonu z piekarnika

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wędzony bez kości
400 g
1 średni kawałek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 400 g
Koszt składników
18.00