Przepis na bawarka krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
czajnik, dzbanek, filiżanka

Herbatę czarną zaparz 500 ml wrzącej wody, do zaparzonej herbaty dodaj mleko i miód.

Wymieszaj dokładnie.

Przelej do filiżanek.

Bawarka podana w szklance, która stoi na drewnianym blacie.
Bawarka
Koszt przygotowania dania
0.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
125 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
31

Bawarka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bawarce

Bawarka to bardzo dobry pomysł na szybką herbatę z mlekiem. Napój niegdyś uznawany za receptę na laktację. Bawarka pochodzi z Francji, gdzie spożywano ją od połowy XVII wieku. Bawarka nie ma wpływu na pokarm, jak kiedyś uważano. Jest ona napojem, którego karmiące mamy nie powinny spożywać w zbyt dużej ilości ze względu na zawartość teiny, która ma działanie pobudzające silniejsze od kofeiny zawartej w kawie. Bawarkę przygotowuje się najczęściej z herbaty czarnej, można jednak zrobić bawarkę na bazie herbaty owocowej. Przepis na bawarkę jest prosty, dlatego nie musisz mieć żadnego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia bawarki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: herbata czarna, miód, mleko.

Jak zrobić bawarkę? Herbatę czarną zaparz wrzątkiem, do zaparzonej herbaty dodaj mleko i miód. Wymieszaj dokładnie. Herbatę możesz przygotować w dzbanku lub bezpośrednio w kubku.

Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany, co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła. Herbata czarna jest produktem zawierającym substancje o działaniu pobudzającym. Teina zawarta w herbacie nie powinna być spożywana w dużych ilościach przez kobiety w ciąży i karmiące. Teina spożywana wieczorem może powodować problemy ze snem.

Podsumowując prosty przepis na bawarkę sprawdzi się jako dodatek do śniadania i napój w ciągu dnia. Zdrowa bawarka zawiera teinę, dlatego nie pij jej późnym wieczorem. Jeśli zastanawiasz się, ile cukru dodać do napoju, odpowiedź jest bardzo prosta. Tyle ile lubisz, jeśli lubisz mniej słodkie napoje, dodaj go mniej. Herbata z mlekiem ma bardzo delikatny smak i jest szybka i łatwa do przygotowania. Sprawdzi się zarówno na śniadanie i na kolację.

Wartości odżywcze bawarki

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w bawarce

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany przyswajalne
3.89 g
9.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcze nasycone
2.00 g
5.00 g
Tłuszcze nienasycone
0.67 g
1.67 g
Szacunkowy indeks glikemiczny bawarki 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bawarce

Lista alergenów dla bawarki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%

W przepisie na bawarka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście herbaty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania bawarki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Liście herbaty
40 g
Mleko 3,2%
200 ml
niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jak oceniasz przepis na bawarka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób