Przepis na baton musli krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, foremka keksówka

Banana obierz i rozgnieć widelcem. Dodaj płatki owsiane, żurawinę i posiekane orzechy. Dopraw cynamonem i dokładnie wymieszaj.

Formę do pieczenia wyłóż papierem i łyżką wyłóż masę na batony. Piecz ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po wystudzeniu pokrój na mniejsze batoniki.

domowy baton musli
baton musli
Koszt przygotowania dania
11.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
406 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Baton musli - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o batonie musli

Baton musli to pyszne, słodkie, chrupiące batoniki domowej roboty, które są idealną alternatywą dla najczęściej kupowanych, sklepowych batonów i innych słodyczy. Zdrowe batony musli powstają wyłącznie z naturalnych składników i nie zawierają dodatku cukru. Ich kolejną zaletą jest to, że są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i bez żadnych problemów samodzielnie przygotujesz je w domu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić baton musli fit koniecznie poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją. Przepis na batoniki musli jest bardzo prosty, nie wymaga ani trudno dostępnych składników, ani specjalistycznego sprzętu, zaawansowanych umiejętności kulinarnych, czy kilku godzin spędzonych w kuchni. Najlepiej zacząć od przygotowania owoców, które będą bazą batoników i nadadzą im naturalnej słodyczy. Bardzo dobrze sprawdza się starte jabłko (najlepiej ze skórką) lub banan rozdrobniony widelcem. Do tak przygotowanych owoców wystarczy następnie dodać płatki owsiane, drobno posiekane orzechy i migdały, rodzynki, suszoną żurawinę lub drobno pokrojone suszone morele lub śliwki. Na koniec dodajemy jajko i całość mieszamy do połączenia składników. W ramach urozmaicenia smaku swoich batoników możesz dodać cynamon lub naturalne, niesłodzone kakao, a także masło orzechowe lub wiórki kokosowe. Jeśli zależy Ci na zrobieniu batoników musli w wersji wegańskiej jajko możesz zastąpić dodatkowym bananem i mielonym siemieniem lnianym. Z tak powstałej masy wystarczy łyżką wykładać porcje ciasta na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, formując dowolnej wielkości batoniki a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia ciasteczek to około 15 minut, natomiast konieczne jest ich odstawienie do ostygnięcia po wyjęciu z piekarnika - wtedy nabiorą odpowiedniej kruchości. Takie batoniki musli domowej roboty bez cukru będą smacznym posiłkiem w ramach drugiego śniadania, deseru, czy podwieczorku, zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Koniecznie poznaj nasz przepis i dowiedz się jak zrobić batonik musli dla całej rodziny.

Wartości odżywcze batona musli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
203.17 kcal
406.35 kcal
Białko
4.58 g
9.17 g
Fenyloalanina
0.22 mg
0.45 mg
Brak danych dla: suszona żurawina.
czytaj dalej

Węglowodany w batonie musli

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
35.88 g
71.76 g
Węglowodany przyswajalne
31.21 g
62.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.67 g
9.35 g
Sacharoza (cukier)
1.93 g
3.86 g
Brak danych dla: suszona żurawina.
czytaj dalej
Glukoza
3.25 g
6.51 g
Brak danych dla: suszona żurawina.
czytaj dalej
Fruktoza
3.17 g
6.34 g
Brak danych dla: suszona żurawina.
czytaj dalej
Skrobia
16.10 g
32.20 g
Brak danych dla: suszona żurawina.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: suszona żurawina.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
5.96 g
11.91 g
Tłuszcze nasycone
1.27 g
2.54 g
Tłuszcze nienasycone
4.69 g
9.38 g
Tłuszcze jednonasycone
1.05 g
2.10 g
Tłuszcze wielonasycone
3.64 g
7.27 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na baton musli

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
2.15 µg (mcg)
4.30 µg (mcg)
Witamina B6
0.30 mg
0.60 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
5.77 mg
11.54 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.25 mg
0.50 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.14 mg
0.28 mg
Ryboflawina
0.48 mg
0.97 mg
Niacyna
0.57 mg
1.14 mg
Foliany
26.39 µg (mcg)
52.78 µg (mcg)
Beta karoten
19.50 µg (mcg)
39.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na baton musli

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
2.41 mg
4.83 mg
Potas
344.13 mg
688.26 mg
Wapń
21.54 mg
43.09 mg
Fosfor
126.57 mg
253.13 mg
Magnez
58.17 mg
116.35 mg
Żelazo
1.31 mg
2.62 mg
Cynk
1.10 mg
2.19 mg
Miedź
0.24 mg
0.49 mg
Mangan
1.19 mg
2.38 mg
Brak danych dla: suszona żurawina.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny batona musli 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w batonie musli

Lista alergenów dla batona musli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania batona musli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Banan
600 g
3 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 5
4.00
Za 600 g
Orzechy włoskie
60 g
2 garści
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Suszona żurawina
60 g
2 garści
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 60 g
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na baton musli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób