Baton musli
- Płatki owsiane (200 g)
- Banan - 3 sztuki (600 g)
- Orzechy włoskie - 2 garści (60 g)
- Suszona żurawina - 2 garści (60 g)
Przepis na baton musli krok po kroku
Banana obierz i rozgnieć widelcem. Dodaj płatki owsiane, żurawinę i posiekane orzechy. Dopraw cynamonem i dokładnie wymieszaj.
Formę do pieczenia wyłóż papierem i łyżką wyłóż masę na batony. Piecz ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu pokrój na mniejsze batoniki.
-
Sernik złota rosa
-
Smoothie
-
Chlebek bananowy fit
-
Legumina
-
Nutella ze śliwek
-
Ciastka czekoladowe
-
Pieczone jabłka
-
Deser z galaretki
-
Lody bananowe
-
Galaretka bez cukru
-
Słodycze bez cukru
-
Sernik z brzoskwiniami z wiaderka
-
Ciasto bananowe fit
-
Affogato
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Fit tiramisu
-
Brownie z buraka
-
Trufle czekoladowe
-
Dietetyczne desery
Więcej informacji na temat batona musli
Baton musli to pyszne, słodkie, chrupiące batoniki domowej roboty, które są idealną alternatywą dla najczęściej kupowanych, sklepowych batonów i innych słodyczy. Zdrowe batony musli powstają wyłącznie z naturalnych składników i nie zawierają dodatku cukru. Ich kolejną zaletą jest to, że są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i bez żadnych problemów samodzielnie przygotujesz je w domu. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić baton musli fit koniecznie poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną wskazówką i inspiracją. Przepis na batoniki musli jest bardzo prosty, nie wymaga ani trudno dostępnych składników, ani specjalistycznego sprzętu, zaawansowanych umiejętności kulinarnych, czy kilku godzin spędzonych w kuchni. Najlepiej zacząć od przygotowania owoców, które będą bazą batoników i nadadzą im naturalnej słodyczy. Bardzo dobrze sprawdza się starte jabłko (najlepiej ze skórką) lub banan rozdrobniony widelcem. Do tak przygotowanych owoców wystarczy następnie dodać płatki owsiane, drobno posiekane orzechy i migdały, rodzynki, suszoną żurawinę lub drobno pokrojone suszone morele lub śliwki. Na koniec dodajemy jajko i całość mieszamy do połączenia składników. W ramach urozmaicenia smaku swoich batoników możesz dodać cynamon lub naturalne, niesłodzone kakao, a także masło orzechowe lub wiórki kokosowe. Jeśli zależy Ci na zrobieniu batoników musli w wersji wegańskiej jajko możesz zastąpić dodatkowym bananem i mielonym siemieniem lnianym. Z tak powstałej masy wystarczy łyżką wykładać porcje ciasta na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, formując dowolnej wielkości batoniki a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Czas pieczenia ciasteczek to około 15 minut, natomiast konieczne jest ich odstawienie do ostygnięcia po wyjęciu z piekarnika - wtedy nabiorą odpowiedniej kruchości. Takie batoniki musli domowej roboty bez cukru będą smacznym posiłkiem w ramach drugiego śniadania, deseru, czy podwieczorku, zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Koniecznie poznaj nasz przepis i dowiedz się jak zrobić batonik musli dla całej rodziny.
Alergeny w batonie musli
Lista alergenów dla batona musli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze batona musli
Batony musli są dobrą alternatywą dla tradycyjnych słodyczy dla osób na dietach odchudzających się, z cukrzycą/insulinoopornością oraz dla dzieci.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.