Bataty z piekarnika
- Bataty (1000 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na bataty z piekarnika krok po kroku
Piekarnik nagrzej na 220 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Obierz bataty.
Za pomocą dużego i ostrego noża pokrój bataty jak na frytki. Im większe będą tym dłużej będą się piekły.
Wymieszaj olej z przyprawami.
Wymieszaj bataty z olejem i przyprawami.
Wyłóż równomiernie bataty na blaszce.
Piecz bataty przez około 30-45 minut. Powinny być miękkie.
-
Ziemniaczki z piekarnika
-
Frytki z batatów
-
Frytki z piekarnika
-
Frytki belgijskie
-
Frytki
-
Frytki z marchewki
-
Poutine
-
Frytki z cukinii
-
Frytki z dyni
-
Frytki stekowe
-
Domowe frytki z piekarnika
-
Frytki w piekarniku
-
Zakręcone frytki
-
Frytki z serem
-
Frytki z selera
-
Sos do frytek
-
Frytki z buraków
-
Ziemniaki z piekarnika
-
Frytki domowe
Więcej informacji na temat batatów z piekarnika
Bataty z piekarnika w postaci frytek są pyszne. Przepis na bataty z piekarnika jest prosty, a smak słodkich ziemniaków z odpowiednimi przyprawami daje super przekąskę. Frytki z batatów pieczone w piekarniku to nieco zdrowsza alternatywa tradycyjnych frytek z ziemniaków. Są one lekko słodkie, ale jednocześnie słone. Z odpowiednimi dodatkami jest to potrawa, za którą wiele osób przepada. Jeżeli jeszcze nie jadłeś to koniecznie sprawdź jak smakują. Jak zrobić bataty w piekarniku, ile piec i w jakiej temperaturze dowiesz się poniżej.
Batat jest to warzywo pochodzące z Ameryki podobne do Polskiego ziemniaka. Pod względem podobieństwa stanowi jego zamiennik. Ma trochę niższy indeks glikemiczny, a także jest bardziej bogaty odżywczo od ziemniaków. Można więc uznać, że batat to zdrowsza alternatywa. Warto od czasu do czasu zamienić smażone na głębokim oleju frytki z ziemniaków na ten oto przepis. Pyszne bataty z piekarnika pasują do wielu potraw. Idealne są do pieczonej lub smażonej ryby lub potraw mięsnych typu kotlety. Jeżeli nie chcesz frytek pokrój bataty w inny sposób. Fajne są łódeczki albo plastry. Genialnie sprawdzają się słodkie ziemniaki pieczone w piekarniku z ulubionymi dipami. Frytki z batatów najlepiej zjedz na ciepło, będą chrupiące.
Słodkie ziemniaki pieczone w piekarniku to przepis bardzo prosty. Ta pyszna potrawa wymaga tylko dwóch składników: batatów i oleju. W przepisie na bataty z piekarnika wystarczy użyć soli, pieprzu, tymianku i rozmarynu. Świeże przyprawy będą bardzo dobre, ponieważ ich aromat będzie bardzo wyrazisty, ale suszone także są okej. Słodkie ziemniaki wystarczy jedynie obrać, a następnie pokroić jak na frytki – w słupki. Uwaga! Bataty są ciężkie do krojenia. Z tego względu zaopatrz się w ostry nóż.
Jak zrobić bataty w piekarniku, czyli ile piec frytki z batatów? Czas pieczenia zależy przede wszystkim od tego na jak duże kawałki pokroisz warzywa. Małe frytki pieką się krócej, grubsze natomiast – dłużej. Ile piecze się frytki, by były miękkie? Powinno to trwać około 30 do 45 minut. Podczas pieczenia obserwuj czy frytki stają się miękkie.
W jakiej temperaturze piec bataty? Bataty z piekarnika piecze się w temperaturze około 220 stopni Celsjusza. Jeżeli chcesz by były chrupiące piecz bataty z termoobiegiem. W takiej temperaturze na początku bataty staną się miękkie, a z czasem najcieńsze części będą bardziej chrupkie.
Przepis na bataty z piekarnika możesz podać nie tylko na co dzień. Jak zrobisz bataty w piekarniku jako przystawkę na spotkanie ze znajomymi albo na imprezę, będą świetną przystawką.
Alergeny w batatach z piekarnika
Lista alergenów dla batatów z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bataty z piekarnika
Wartości odżywcze batatów z piekarnika
Pieczone bataty w formie frytek są lepszą i zdrowszą alternatywą pod względem wartości indeksu glikemicznego. Tradycyjne frytki z ziemniaków mają wyższy indeks glikemiczny.
Energia i białka
(345g)
Węglowodany
(345g)
Tłuszcze
(345g)
Witaminy
(345g)
Składniki mineralne
(345g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.