Bataty z patelni

Opublikowano: 29.12.2021 r., 14:46 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
bataty z patelni
Bataty z patelni
Domowe frytki z batatów to świetna alternatywa fast foodów, poznaj mój przepis i przygotuj je w swoim domu dosłownie w kilka minut.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 15 min
264 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Masło 1/2 kostki (125 g)
  • Bataty 2 sztuki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka, papryka wędzona, tymianek, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała

Przepis na bataty z patelni krok po kroku

Bataty obierz ze skóry i pokrój w słupki.

Masło rozgrzej mocno na patelni i wrzuć bataty.

Dopraw do smaku swoimi ulubionymi ziołami i smaż do momentu zarumienienia.

Gotowe frytki przełóż na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Jak oceniasz przepis na bataty z patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat batatów z patelni

Masz ochotę na frytki ale nie chcesz zaprzepaścić swojej diety? Nic straconego, poznaj mój przepis na bataty z patelni. Jest to w pełni wegetariańskie danie, które przygotujesz w dosłownie kilka minut dla siebie i całej Twojej rodziny.

Bataty to nic innego niż słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym, po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

Bataty należą do produktów naturalnie bezglutenowych.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Bulwy batatów to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

Zatem jak przyrządzić bataty na patelni?

Wystarczy, że obierzesz je ze skóry i pokroisz w słupki.

Wato przyprawić nasze fit frytki do smaku swoimi ulubionymi przyprawami. Ja zawsze korzystam z czerwonej słodkiej papryki, dodaje nieco ostrej i wędzonej papryki, wtedy są pyszne. Moje bataty z patelni są smażone na maśle, które wcześniej mocno rozgrzewam. W momencie, gdy tłuszcz jest gotowy wrzucam frytki i smażę. Gdy zaczną się rumienić to znak, że są dobre. Na końcu warto przełożyć je na ręcznik papierowy, dzięki któremu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Skoro już wiesz jak zrobić bataty z patelni, spróbuj sam.

Alergeny w batatach z patelni

Lista alergenów dla batatów z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze batatów z patelni

na 100g gotowej potrawy

Usmażone bataty połóż na ręczniku papierowym, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
264.53
264.53
Białko (g)
1.22
1.22
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
12.53
12.53
Węglowodany przyswajalne (g)
10.76
10.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.76
1.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
23.95
23.95
Tłuszcze nasycone (g)
16.13
16.13
Tłuszcze nienasycone (g)
7.82
7.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.88
6.88
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
0.94
Cholesterol (mg)
63.24
63.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
756.71
756.71
Witamina B6 (mg)
0.12
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.05
Witamina C (mg)
9.04
9.04
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
197.35
197.35
Tiamina (mg)
0.05
0.05
Ryboflawina (mg)
0.04
0.04
Niacyna (mg)
0.39
0.39
Foliany (µg (mcg))
5.12
5.12
Beta karoten (µg (mcg))
6712.82
6712.82

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
188.88
188.88
Potas (mg)
169.41
169.41
Wapń (mg)
26.12
26.12
Fosfor (mg)
29.65
29.65
Magnez (mg)
13.29
13.29
Żelazo (mg)
0.51
0.51
Cynk (mg)
0.17
0.17
Miedź (mg)
0.07
0.07
Mangan (mg)
0.19
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny batatów z patelni 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania batatów z patelni

Koszt składników
11.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Bataty
300 g
2 sztuki
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 300 g
Koszt składników
11.00