Przepis na bataty faszerowane krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Bataty przekrój na pół, skropl oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.

Cebulę pokrój w pióra i delikatnie podsmaż, dodaj ciecierzycę, fasolę i kukurydzę.

Wlej pomidory z puszki, dopraw całość do smaku i podgrzewaj.

Upieczone bataty wydrąż i dodaj farsz do pomidorów.

Nadziej bataty farszem, posyp całość pokruszonym serem feta i posiekaną natką pietruszki.

Zapiecz ponownie przez 10 minut w piekarniku.

bataty faszerowane
Bataty faszerowane
Koszt przygotowania dania
16.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
245 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
60

Bataty faszerowane - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o batatach faszerowanych

Pieczone bataty faszerowane to dobry pomysł na obiad bez mięsa dla całej Twojej rodziny.

To wegetariańskie danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, dodatkowo pyszne w smaku.

W moim przepisie nie występuje mięso, zamiast niego możesz postawić na dodatek ciecierzycy czy tofu. Ciecierzyca w naszym przepisie będzie dobrą alternatywą mięsa, dlatego warto dodawać ją do przepisów wegetariańskich, jako źródło białka.

Bataty to nic innego jak słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

Bataty są bezglutenowe, dlatego przepis na bataty faszerowane dobry pomysł na bezglutenowy obiad.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Bulwy batatów to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

W przepisie została użyta ciecierzyca, najlepiej, jeśli skorzystasz z wersji w puszce lub w szklanym słoiku. Taki wybór zdecydowanie zaoszczędzi Ci czas.

Dokładnie jak zrobić bataty faszerowane na obiad krok po kroku nieco niżej.

Zapamiętaj ten prosty i łatwy przepis, przygotuj nadziewane fit bataty i pamiętaj, że danie bez mięsa powinniśmy podawać minimum 1-2 razy w tygodniu.

Wartości odżywcze batatów faszerowanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
122.70 kcal
245.41 kcal
Białko
6.01 g
12.02 g
Fenyloalanina
0.32 mg
0.64 mg

Węglowodany w batatach faszerowanych

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
23.33 g
46.66 g
Węglowodany przyswajalne
19.02 g
38.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.31 g
8.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
1.20 g
2.40 g
Tłuszcze nasycone
0.69 g
1.37 g
Tłuszcze nienasycone
0.51 g
1.03 g
Tłuszcze jednonasycone
0.22 g
0.43 g
Tłuszcze wielonasycone
0.30 g
0.60 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: ser feta.
czytaj dalej
Cholesterol
2.25 mg
4.51 mg

Witaminy w przepisie na bataty faszerowane

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
281.44 µg (mcg)
562.88 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.37 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
10.79 mg
21.57 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Retinol
3.16 µg (mcg)
6.33 µg (mcg)
Tiamina
0.15 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.19 mg
Niacyna
0.98 mg
1.96 mg
Foliany
88.03 µg (mcg)
176.07 µg (mcg)
Beta karoten
3339.19 µg (mcg)
6678.38 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bataty faszerowane

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
222.47 mg
444.95 mg
Potas
405.59 mg
811.19 mg
Wapń
50.26 mg
100.51 mg
Fosfor
110.44 mg
220.89 mg
Magnez
39.76 mg
79.53 mg
Żelazo
1.93 mg
3.86 mg
Cynk
0.79 mg
1.57 mg
Miedź
0.21 mg
0.43 mg
Mangan
0.42 mg
0.83 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny batatów faszerowanych 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w batatach faszerowanych

Lista alergenów dla batatów faszerowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania batatów faszerowanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
400 g
2 sztuki
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 400 g
Fasola czerwona
200 g
1 puszka
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
200 g
1 puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Ser Feta
30 g
3 plastry
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Ciecierzyca konserwowa
125 g
1/2 szklanki
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 125 g
Pomidory w puszce
200 g
1/2 puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Koszt składników
38.80
Jak oceniasz przepis na bataty faszerowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 20,0% osób