Bataty faszerowane
- Bataty - 2 sztuki (400 g)
- Fasola czerwona - 1 puszka (200 g)
- Kukurydza konserwowa - 1 puszka (200 g)
- Ser Feta - 3 plastry (30 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
- Ciecierzyca konserwowa - 1/2 szklanki (125 g)
- Pomidory w puszce - 1/2 puszki (200 g)
Przepis na bataty faszerowane krok po kroku
Bataty przekrój na pół, skropl oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.
Cebulę pokrój w pióra i delikatnie podsmaż, dodaj ciecierzycę, fasolę i kukurydzę.
Wlej pomidory z puszki, dopraw całość do smaku i podgrzewaj.
Upieczone bataty wydrąż i dodaj farsz do pomidorów.
Nadziej bataty farszem, posyp całość pokruszonym serem feta i posiekaną natką pietruszki.
Zapiecz ponownie przez 10 minut w piekarniku.
Więcej informacji na temat batatów faszerowanych
Pieczone bataty faszerowane to dobry pomysł na obiad bez mięsa dla całej Twojej rodziny.
To wegetariańskie danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, dodatkowo pyszne w smaku.
W moim przepisie nie występuje mięso, zamiast niego możesz postawić na dodatek ciecierzycy czy tofu. Ciecierzyca w naszym przepisie będzie dobrą alternatywą mięsa, dlatego warto dodawać ją do przepisów wegetariańskich, jako źródło białka.
Bataty to nic innego jak słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).
Bataty są bezglutenowe, dlatego przepis na bataty faszerowane dobry pomysł na bezglutenowy obiad.
Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Bulwy batatów to źródło potasu, magnezu, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.
W przepisie została użyta ciecierzyca, najlepiej, jeśli skorzystasz z wersji w puszce lub w szklanym słoiku. Taki wybór zdecydowanie zaoszczędzi Ci czas.
Dokładnie jak zrobić bataty faszerowane na obiad krok po kroku nieco niżej.
Zapamiętaj ten prosty i łatwy przepis, przygotuj nadziewane fit bataty i pamiętaj, że danie bez mięsa powinniśmy podawać minimum 1-2 razy w tygodniu.
Alergeny w batatach faszerowanych
Lista alergenów dla batatów faszerowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
Wartości odżywcze batatów faszerowanych
Faszerowane bataty to idealna alternatywa mięsnego obiadu, postaw na ciecierzycę, która będzie źródłem białka.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.