Bataty dla niemowlaka
Przepis na bataty dla niemowlaka
Jak przygotować pyszną zupkę z batatów dla niemowlaka? Dziś podzielę się z Wami przepisem na to proste danie, które będzie doskonałym obiadem dla Waszego maluszka. Potrzebne będą nam bataty, cukinia i marchewka.
Na początek obieramy warzywa ze skórki i kroimy je na mniejsze kawałki. Następnie umieszczamy je w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy przez około 25-30 minut.
Po upływie czasu wycinamy gotowane warzywa i pozostawiamy je do wystudzenia. Gdy warzywa ostygną, możemy przystąpić do blendowania ich, aż uzyskamy gładką masę.
Gotowy obiad z batatów dla niemowlaka zachwyci Waszego maluszka nie tylko smakiem, ale również wartościami odżywczymi. Bataty są bogate w witaminy i minerały, więc doskonale wpłyną na rozwój Waszego dziecka.
Przygotowanie składników zajmuje zaledwie 10 minut, a czas gotowania na parze to zaledwie 30 minut. Dzięki temu szybko i sprawnie przygotujemy zdrowe danie dla naszego maluszka.
Ten przepis jest łatwy, dzięki czemu nawet początkujący kucharze poradzą sobie z jego wykonaniem. Zatem nie ma potrzeby martwić się, że nie podołamy przygotować pysznej zupki dla naszego dziecka.
Z uwagi na niski indeks glikemiczny potrawy, danie z batatów nadaje się dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Ponadto, z powodzeniem możemy podać je osobom na diecie bezglutenowej, wegetariańskiej czy nawet wegańskiej.
Podsumowując, bataty dla niemowlaka to doskonały wybór na obiad. Dzięki nim nasze dziecko nie tylko zje smaczną zupkę, ale także dostarczy mu składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego rozwoju. Polecam ten przepis wszystkim rodzicom, którzy chcą zadbać o zdrowie i rozwój swojego maluszka.
- Bataty - 1 średnia sztuka (200 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (200 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
Przepis na bataty dla niemowlaka krok po kroku
Bataty, cukinię i marchew obierz ze skórki, pokrój na mniejsze części.
Umieść warzywa w naczyniu do gotowania na parze i gotuj przez 25-30 minut.
Wystudź warzywa i zblenduj.
-
Bataty
-
Frytki z batatów
-
Pieczone bataty
-
Bataty z piekarnika
-
Puree z batata
-
Krem z batatów
-
Placki z batatów
-
Jajangmyeon
-
Zapiekanka z batatami
-
Bataty z grilla
-
Zupa z batatów
-
Chrupiące frytki z batatów
-
Ciasto z batatów
-
Sałatka z batatów
-
Kopytka z batatów
-
Curry z batatami
-
Brownie z batatów
-
Bataty faszerowane
-
Dania z batatów
Więcej informacji na temat batatów dla niemowlaka
Bataty dla niemowlaka to doskonała propozycja na pyszną domową zupkę dla Twojego dziecka. Przepis na bataty dla niemowlaka jest niezwykle prosty, dlatego nie musisz mieć żadnego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupki na parze potrzebne będą następujące produkty spożywcze: bataty, marchewka i cukinia. Dania dla niemowląt przygotowuj bez dodatku soli i pieprzu.
Jak zrobić bataty dla niemowlaka? Na początek obierz bataty, marchew i cukinię, pokrój w mniejsze kawałki. Umieść je w naczyniu do gotowania na parze i gotuj 25-30 minut aż będą miękkie. Wystudzone warzywa zblenduj, możesz je zamrozić lub zawekować w słoikach.
Cukinia jest źródłem witamin (C, K, PP) i mikroelementów(potas, magnez, żelazo), zawiera małą ilość kalorii , dużo błonnika. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Są też przeciwwskazania do spożywania cukinii. Osoby, które mają problemy z nerkami, układem pokarmowym (wrzody żołądka, przewlekłe biegunki) nie powinny spożywać cukinii. Cukinia jest warzywem sezonowym mającym różne kolory i kształty. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta - karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Bataty zawierają podobnie jak ziemniaki dużo błonnika pokarmowego, odpowiadającego za prawidłową pracę naszych jelit oraz zapobiegającego zaparciom. Błonnik pomaga także usuwać nadmiar cholesterolu z naszej krwi. Bataty są bardzo dobrym źródłem witaminy A (100 gramowa porcja pokrywa w 98% dzienne zapotrzebowanie).
Podsumowując obiad z batata dla niemowlaka gotowany na parze to zdrowy i smaczny posiłek dla Twojego dziecka. Batat z cukinia i z marchewką to warzywna zupka bez dodatku soli. Posiłki przygotowywane w domu są dużo tańsze, możesz je mrozić lub wekować i podać dziecku gdy zajdzie taka potrzeba.
Alergeny w batatach dla niemowlaka
Lista alergenów dla batatów dla niemowlaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bataty dla niemowlaka
Wartości odżywcze batatów dla niemowlaka
Bataty dla niemowlaka to doskonałe danie warzywne dla dziecka. Zupka przygotowana w domu jest znacznie tańsza niż gotowe wyroby ze sklepu. Zupkę możesz mrozić lub wekować i dodać dziecku w razie potrzeby.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.