Barszczyk czerwony Thermomix
- Burak (500 g)
- Marchewka - 2 sztuki (90 g)
- Pietruszka (50 g)
- Seler korzeniowy (50 g)
- Cebula (90 g)
- Suszone grzyby - 2 sztuki (10 g)
- Kostka warzywna - bulion warzywny - 2 sztuki (10 g)
- Czosnek - 2 ząbki (14 g)
- Sok z cytryny - z połowy cytryny (15 ml)
- Dżem porzeczkowy - z czarnej porzeczki, 1 łyżka (12 g)
Przepis na barszczyk czerwony z thermomixu krok po kroku
Obierz i umyj buraki, marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę.
Warzywa podziel na większe kawałki i wrzuć do naczynia Thermomixa. Dodaj ząbki czosnku.
Rozdrobnij przez 30 sekund / obroty 5.
Do naczynia Thermomixa włóż 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 suszone grzyby i 2 kostki rosołowe. Dodaj jeszcze pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę majeranku i łyżeczkę soli oraz dżem z czarnej porzeczki.
Wlej 1500 ml wody.
Gotuj przez 25 minut / 100 stopni / obroty 2.
Na koniec dodaj sok z cytryny. Wymieszaj 10 sekund / obroty 5.
Podawaj barszcz przecedzony przez sitko.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat barszczyku czerwonego z thermomixu
Barszczyk czerwony to w moim domu obowiązkowa zupa na Święta Bożego Narodzenia. Podawany z uszkami lub pierogami jest numerem jeden na liście moich ulubionych zup.
Barszcz jest zupą szczególnie popularną w Europie Środkowej i Wschodniej. Pod tą nazwą ukrywa się nie tylko barszcz czerwony, ale również biały lub taki przygotowany z kiszonej kapusty. Początkowo w ten sposób określano zupę przygotowaną z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Obecnie w Polsce barszcz czerwony podaje się podczas Wigilii Bożego Narodzenia.
Barszczyk czerwony Thermomix przygotujesz w mniej niż godzinę. Jeśli więc wieczerza tuż, tuż, a brakuje Ci jednego elementu na wigilijnym stole, to ten szybki przepis na barszczyk czerwony z Thermomixa sprawdzi się idealnie.
Potrzebne warzywa umyj i obierz, a następnie pokrój na kawałki i umieść z czosnkiem w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij wszystko przez 30 sekund. Dodaj przyprawy, dżem i wlej 1500 ml wody. Teraz wszystko razem gotuj przez 25 minut w 100 stopniach. Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Przelewając barszczyk z Thermomixa do wazy, warto wspomóc się sitkiem, by odcedzić niepotrzebne elementy. I proszę, wiesz już jak zrobić barszczyk czerwony w Thermomixie. Prawda, że to naprawdę łatwy przepis?
Zapewne zaskoczył Cię dodatek dżemu z czarnej porzeczki. Jest to element obowiązkowy w barszczu przygotowywanym przez moją babcię. Nadaje on dodatkowej słodkości całej zupie.
Buraki to warzywa korzeniowe, które są niezwykle zdrowe. W 100 g produktu mamy tylko 38 kcal, dlatego to świetny produkt dla osób dbających o swoją masę ciała. Wraz z jednym, większym burakiem dostarczymy aż 2 g błonnika. Surowe buraki mają niski indeks glikemiczny, za to ich ugotowana lub upieczona forma zaliczana jest do produktów o wysokim IG. Mimo to osoby, które powinny stosować dietę z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów, mogą sobie pozwolić na 150 g buraka w takiej formie, ponieważ ma on wówczas niski ładunek glikemiczny.
Alergeny w barszczyku czerwonym z thermomixu
Lista alergenów dla barszczyku czerwonego z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- kostka warzywna - bulion warzywny
- kostka rosołowa
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka warzywna - bulion warzywny
- kostka rosołowa
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka warzywna - bulion warzywny
- kostka rosołowa
Wartości odżywcze barszczyku czerwonego z thermomixu
Buraki to warzywa korzeniowe, które są niezwykle zdrowe. W 100 g produktu mamy tylko 38 kcal, dlatego to świetny produkt dla osób dbających o swoją masę ciała. Wraz z jednym, większym burakiem dostarczymy aż 2 g błonnika. Surowe buraki mają niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.