Barszczyk czerwony Thermomix

Opublikowano: 11.01.2022 r., 20:26 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Barszczyk czerwony w białej filiżance
Barszczyk czerwony Thermomix
Barszczyk czerwony Thermomix przygotujesz w mniej niż godzinę. Jeśli więc wieczerza już tuż, tuż, a brakuje Ci jednego elementu na wigilijnym stole, to ten szybki przepis na barszczyk czerwony z Thermomixa sprawdzi się idealnie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
130 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 9 porcji
  • Burak (500 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (90 g)
  • Pietruszka (50 g)
  • Seler korzeniowy (50 g)
  • Cebula (90 g)
  • Suszone grzyby - 2 sztuki (10 g)
  • Kostka warzywna - bulion warzywny - 2 sztuki (10 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (14 g)
  • Sok z cytryny - z połowy cytryny (15 ml)
  • Dżem porzeczkowy - z czarnej porzeczki, 1 łyżka (12 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, kostka rosołowa
Sprzęt kuchenny
sitko, thermomix

Przepis na barszczyk czerwony z thermomixu krok po kroku

Obierz i umyj buraki, marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę.

Warzywa podziel na większe kawałki i wrzuć do naczynia Thermomixa. Dodaj ząbki czosnku.

Rozdrobnij przez 30 sekund / obroty 5.

Do naczynia Thermomixa włóż 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 suszone grzyby i 2 kostki rosołowe. Dodaj jeszcze pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę majeranku i łyżeczkę soli oraz dżem z czarnej porzeczki.

Wlej 1500 ml wody.

Gotuj przez 25 minut / 100 stopni / obroty 2.

Na koniec dodaj sok z cytryny. Wymieszaj 10 sekund / obroty 5.

Podawaj barszcz przecedzony przez sitko.

Jak oceniasz przepis na barszczyk czerwony z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat barszczyku czerwonego z thermomixu

Barszczyk czerwony to w moim domu obowiązkowa zupa na Święta Bożego Narodzenia. Podawany z uszkami lub pierogami jest numerem jeden na liście moich ulubionych zup.

Barszcz jest zupą szczególnie popularną w Europie Środkowej i Wschodniej. Pod tą nazwą ukrywa się nie tylko barszcz czerwony, ale również biały lub taki przygotowany z kiszonej kapusty. Początkowo w ten sposób określano zupę przygotowaną z kiszonych liści barszczu zwyczajnego. Obecnie w Polsce barszcz czerwony podaje się podczas Wigilii Bożego Narodzenia.

Barszczyk czerwony Thermomix przygotujesz w mniej niż godzinę. Jeśli więc wieczerza tuż, tuż, a brakuje Ci jednego elementu na wigilijnym stole, to ten szybki przepis na barszczyk czerwony z Thermomixa sprawdzi się idealnie.

Potrzebne warzywa umyj i obierz, a następnie pokrój na kawałki i umieść z czosnkiem w naczyniu Thermomixa. Rozdrobnij wszystko przez 30 sekund. Dodaj przyprawy, dżem i wlej 1500 ml wody. Teraz wszystko razem gotuj przez 25 minut w 100 stopniach. Na koniec dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Przelewając barszczyk z Thermomixa do wazy, warto wspomóc się sitkiem, by odcedzić niepotrzebne elementy. I proszę, wiesz już jak zrobić barszczyk czerwony w Thermomixie. Prawda, że to naprawdę łatwy przepis?

Zapewne zaskoczył Cię dodatek dżemu z czarnej porzeczki. Jest to element obowiązkowy w barszczu przygotowywanym przez moją babcię. Nadaje on dodatkowej słodkości całej zupie.

Buraki to warzywa korzeniowe, które są niezwykle zdrowe. W 100 g produktu mamy tylko 38 kcal, dlatego to świetny produkt dla osób dbających o swoją masę ciała. Wraz z jednym, większym burakiem dostarczymy aż 2 g błonnika. Surowe buraki mają niski indeks glikemiczny, za to ich ugotowana lub upieczona forma zaliczana jest do produktów o wysokim IG. Mimo to osoby, które powinny stosować dietę z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów, mogą sobie pozwolić na 150 g buraka w takiej formie, ponieważ ma on wówczas niski ładunek glikemiczny.

Alergeny w barszczyku czerwonym z thermomixu

Lista alergenów dla barszczyku czerwonego z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • kostka warzywna - bulion warzywny
    • kostka rosołowa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka warzywna - bulion warzywny
    • kostka rosołowa
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka warzywna - bulion warzywny
    • kostka rosołowa

Wartości odżywcze barszczyku czerwonego z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Buraki to warzywa korzeniowe, które są niezwykle zdrowe. W 100 g produktu mamy tylko 38 kcal, dlatego to świetny produkt dla osób dbających o swoją masę ciała. Wraz z jednym, większym burakiem dostarczymy aż 2 g błonnika. Surowe buraki mają niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
52.33
130.83
Białko (g)
1.87
4.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
11.15
27.87
Węglowodany przyswajalne (g)
8.22
20.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.92
7.31
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.41
1.02
Tłuszcze nasycone (g)
0.23
0.59
Tłuszcze nienasycone (g)
0.17
0.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.08
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.16
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
90.55
226.37
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.03
17.58
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
898.72
2246.80
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
200.86
502.15
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.32
58.31
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
1.90
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczyku czerwonego z thermomixu 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczyku czerwonego z thermomixu

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
50 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 50 g
Seler korzeniowy
50 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Cebula
90 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Suszone grzyby
10 g
2 sztuki
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 10 g
Kostka warzywna - bulion warzywny
10 g
2 sztuki
2.50
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 10 g
Czosnek
14 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 14 g
Sok z cytryny
15 ml
z połowy cytryny
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 15 ml
Dżem porzeczkowy
12 g
z czarnej porzeczki, 1 łyżka
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
0.49
Za 12 g
Koszt składników
40.50