Barszcz z ziemniakami

Opublikowano: 26.08.2023 r., 19:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Barszcz z ziemniakami w miseczce
Barszcz z ziemniakami
Barszcz z ziemniakami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na pyszny barszcz z buraków czerwonych.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
496 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Burak - 8 małych sztuk (800 g)
  • Ziemniaki średnie (600 g)
  • Marchewka - 2 średnie sztuki (250 g)
  • Pietruszka (150 g)
  • Por (75 g)
  • Udko kurczaka ze skórą (400 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Cukier (10 g)
  • Ocet spirytusowy (20 ml)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, praska do czosnku

Przepis na barszcz z ziemniakami krok po kroku

Buraki obierz, umyj i przekrój na cztery części.

Marchew oraz pietruszkę obierz, umyj i pokrój na duże kawałki. Pora dokładnie umyj i również przekrój.

Do garnka włóż buraki, marchew, pietruszkę, pora oraz udka z kurczaka. Dodaj również 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego oraz po łyżeczce soli i pieprzu.

Do garnka wlej wodę tak, aby przykrywała wszystkie składniki.

Składniki na zupę gotuj na małej mocy palnika przez około godzinę.

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki pokrój w małą kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż ją na rozgrzanym oleju.

Pod koniec gotowania barszczu dodaj do niego 2 płaskie łyżeczki majeranku.

Z barszczu wyłów warzywa, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i dodaj z powrotem do zupy.

Do barszczu dodaj również ocet, cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

W miseczce wymieszaj śmietanę, odrobinę wrzącego barszczu oraz mąkę tak, aby nie powstały grudki.

Zahartowaną śmietanę dodaj do barszczu i dokładnie wymieszaj go.

Na talerze ułóż ugotowane ziemniaki, podsmażoną cebulę oraz całość zalej gorącym barszczem.

Jak oceniasz przepis na barszcz z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat barszczu z ziemniakami

Barszcz z ziemniakami to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Pyszny barszcz z buraków czerwonych warto podawać bezpośrednio po przygotowaniu, ponieważ wtedy jest najlepszy. Prosty przepis na barszcz z ziemniakami nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania barszczu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: buraki, ziemniaki, pietruszka, por, udka z kurczaka, cebula, olej rzepakowy, cukier, ocet, śmietana 18%, czosnek, mąka pszenna, sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie oraz liść laurowy.

A jak zrobić barszcz czerwony z ziemniakami? Do garnka włóż buraki, marchew, pietruszkę, pora oraz udka z kurczaka. Dodaj również 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego oraz po łyżeczce soli i pieprzu. Do garnka wlej wodę tak, aby przykrywała wszystkie składniki. Składniki na zupę gotuj na małej mocy palnika przez około godzinę. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż ją na rozgrzanym oleju. Z barszczu wyłów warzywa, zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i dodaj z powrotem do zupy. Do barszczu dodaj również ocet, cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. W miseczce wymieszaj śmietanę, odrobinę wrzącego barszczu oraz mąkę tak, aby nie powstały grudki. Zahartowaną śmietanę dodaj do barszczu i dokładnie wymieszaj go. Na talerze ułóż ugotowane ziemniaki, podsmażoną cebulę oraz całość zalej gorącym barszczem.

Buraki zawierają witaminy i składniki mineralne, do których zaliczyć możemy potas, magnez, fosfor oraz mangan, kwas foliowy oraz witaminę C. Buraki posiadają silne przeciwutleniacze, które zmniejszają produkcję wolnych rodników, a tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych

Podsumowując: wiesz już, jak ugotować smaczny barszcz z ziemniakami. Najlepszy barszcz jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w barszczu z ziemniakami

Lista alergenów dla barszczu z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze barszczu z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Barszcz z ziemniakami to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Buraki to doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
99.38
496.92
Białko (g)
3.92
19.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
10.90
54.50
Węglowodany przyswajalne (g)
8.92
44.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.98
9.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
4.67
23.37
Tłuszcze nasycone (g)
2.05
10.26
Tłuszcze nienasycone (g)
2.62
13.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.82
9.11
Brak danych dla: cukier, ocet spirytusowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.80
4.00
Brak danych dla: cukier, ocet spirytusowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.04
Brak danych dla: śmietana 18%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.11
90.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
93.37
466.87
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.26
41.31
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.21
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.09
65.43
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.24
6.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.98
229.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
801.50
4007.49
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
46.92
234.62
Potas (mg)
295.55
1477.74
Wapń (mg)
25.01
125.04
Fosfor (mg)
64.28
321.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.87
99.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.70
3.51
Cynk (mg)
0.49
2.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu z ziemniakami 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu z ziemniakami

Koszt składników
45.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
800 g
8 małych sztuk
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 800 g
Ziemniaki średnie
600 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Marchewka
250 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Pietruszka
150 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 150 g
Por
75 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 75 g
Udko kurczaka ze skórą
400 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 g
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Ocet spirytusowy
20 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 20 ml
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
45.70