Barszcz z królika

Opublikowano: 21.06.2022 r., 20:12 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna zupa z królika
Barszcz z królika
Barszcz z królika to niezwykle aromatyczna i charakterystyczna w smaku zupa, która wbrew pozorom nie jest trudna w przygotowaniu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
203 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Zakwas na żurek - 1 szklanka (250 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 4 ząbki (20 g)
  • Królik tuszka - 1 sztuka (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na barszcz z królika krok po kroku

Mięso umyj i oczyść, a następnie przełóż do garnka z zimną wodą - około 2 litry.

Dodaj ziele angielskie i liście laurowe, gotuj przez 30 minut.

W międzyczasie dodaj pokrojoną cebulę i czosnek.

Przecedź barszcz tak, aby został klarowny bulion. Mięso z wywaru możesz obrać i podawać z barszczem.

Na końcu wlej zakwas i zagotuj zupę.

Jak oceniasz przepis na barszcz z królika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat barszczu z królika

Barszcz wielu z nas kojarzy się z okresem Bożonarodzeniowym i zimą, dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na barszcz z królika, który nie będzie z czerwonych buraków, a cała potrawa bardziej będzie przypominać żurek niż barszcz.

W każdym razie poznaj mój sprawdzony przepis, do jego przygotowania będzie potrzebne Ci mięs z królika, zakwas na żur, cebula, czosnek i aromatyczne przyprawy takie jak liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, lubczyk, sól, pieprz.

Nasz pyszny barszcz z królika powstanie w krótkim czasie. Zacznij od wlania wody do garnka, powinno się w nim znajdować około 2 litrów wody i ugotowania mięsa w towarzystwie przypraw. W międzyczasie dodaj posiekaną cebulę i czosnek, gotuj do miękkości mięsa, nie powinno to trwać dłużej niż 30 minut.

Następnie odcedź bulion za pomocą sitka, aby zupa była klarowna. Dodaj zakwas i zagotuj całość, pod koniec możesz dodać kawałki mięsa, a zupa będzie pysznie smakować z ugotowanym jajkiem i pieczywem. Wybierając zakwas kupny, zwróć uwagę na jego skład, powinien być on jak najkrótszy bez barwników i konserwantów.

Mięso należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Warto dodać ugotowane jajko, ponieważ jest to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Kwestia dodatków oczywiście jest dowolna. Sam zadecyduj, które będą dla Ciebie najlepsze.

Skoro już wiesz, jak zrobić barszcz z królika wykorzystaj go i przygotuj w swoim domu, będzie to dobry pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w barszczu z królika

Lista alergenów dla barszczu z królika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas na żurek

W przepisie na barszcz z królika nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze barszczu z królika

na 100g gotowej potrawy

Barszcz podawaj z kawałkami mięsa i ugotowanym jajkiem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
81.27
203.18
Białko (g)
11.89
29.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.64
11.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
1.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.33
3.32
Tłuszcze nasycone (g)
0.67
1.67
Tłuszcze nienasycone (g)
0.66
1.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
43.82
109.55
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu z królika 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu z królika

Koszt składników
52.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Zakwas na żurek
250 g
1 szklanka
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Królik tuszka
400 g
1 sztuka
39.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
15.60
Za 400 g
Koszt składników
52.00