Barszcz wigilijny

Opublikowano: 19.04.2021 r., 18:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wigilijny barszcz czerwony w talerzu.
Barszcz wigilijny
Barszcz wigilijny to przepyszna i bardzo aromatyczna zupa, która świetnie udekoruje świąteczny stół. Ma wspaniały kwaśny smak z wędzonym aromatem, a także piękny kolor.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 55 min
282 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Burak - 20 małych buraków (2000 g)
  • Śliwki suszone - 5 szt (35 g)
  • Suszone grzyby - 1 garść (20 g)
  • Seler korzeniowy - 1 duży plaster (60 g)
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Pietruszka - 1 szt (80 g)
  • Jabłko - 1 średnie jabłko (150 g)
  • Cukier - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, goździki
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek

Przepis na barszcz wigilijny krok po kroku

Do dużego garnka wlej 2,5 litra wody. Marchew, pietruszkę, seler i jabłko obierz i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do garnka. Wrzuć grzyby, liść laurowy, goździki i ziele angielskie. Dodaj śliwki i gotuj przez 30 minut.

Buraki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przemieszaj i gotuj przez kolejne 20 minut.

Po zagotowaniu wywaru, dodaj ocet i cukier i gotuj go jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.

Na koniec dodaj do zupy sól i pieprz. Odcedź zupę tak, by stanowiła czysty wywar.

Jak oceniasz przepis na barszcz wigilijny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat barszczu wigilijnego

Barszcz wigilijny to pyszna zupa, która zaskakuje swoim głębokim aromatem i smakiem. Wywar gotowany na suszonych grzybach i śliwkach jest przepyszny, a dodatek jabłka sprawia, że pozostaje on klarowny. Można podawać czysty barszcz lub zjadać go z uszkami, pierożkami lub fasolą. W każdej opcji smakuje naprawdę wspaniale.

Składniki na barszcz wigilijny powinny być jak najlepszej jakości, by całość nabierała odpowiedniego charakteru. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i sezonowe, dlatego ich znalezienie w sklepie nie stanowi większego problemu.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić barszcz wigilijny, który będzie smakował wyjątkowo i zachwyci domowników i gości, to ten przepis będzie najlepszą inspiracją. Jego wspaniały kolor i bogaty smak sprawia, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Przepis na barszcz świąteczny, jest naprawdę łatwy i pozwala na przygotowanie wykwintnej potrawy, jak z najlepszej restauracji w swojej kuchni. Przepis krok po kroku prowadzi przez cały proces gotowania zupy, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz.

Barszcz czerwony jako, że jest potrawą postną nie jest wywarem mięsnym. Bardzo często pojawia się więc pytanie na czym ugotować świąteczną zupę, by była dobra i miała odpowiedni aromat. Ten przepis będzie idealnym rozwiązaniem.

Pomimo braku mięsa, barszcz, jest naprawdę dobry. Wędzonego, głębokiego aromatu nadają tej zupie grzyby suszone i śliwki.

Zupę gotuje się na burakach, bardzo drobno startych. Można buraczki zostawić w zupie, jednak jeśli chce się uzyskać czysty wywar wystarczy je z niej wyłowić. Tak ugotowane warzywa można później wykorzystać np. do surówki lub sałatki, nie trzeba ich wyrzucać. Buraki są bardzo zdrowe, zawierają mnóstwo antyoksydantów i witamin, są idealną bazą pysznej zupy, nadają jej też cudownego, ciemnego czerwonego koloru. Warto pamiętać, żeby podczas podgrzewania zupy, nie zagotowywać jej, by nie zmętniała. Ta tradycyjna zupa będzie idealnym ukoronowaniem wigilijnego stołu. Jej barwa przyciąga wzrok, a smak zachwyca.

Alergeny w barszczu wigilijnym

Lista alergenów dla barszczu wigilijnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze barszczu wigilijnego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
51.30
282.15
Białko (g)
1.69
9.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
11.53
63.40
Węglowodany przyswajalne (g)
8.51
46.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.02
16.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
0.18
0.99
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.49
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.18
Brak danych dla: jabłko, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.32
Brak danych dla: jabłko, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina A (µg (mcg))
32.62
179.43
Witamina B6 (mg)
0.08
0.41
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.00
27.48
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby, jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.64
Brak danych dla: śliwki suszone, suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.18
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.23
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.36
1.98
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
92.06
506.31
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
325.61
1790.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
69.00
379.51
Potas (mg)
306.62
1686.43
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.14
94.28
Fosfor (mg)
40.08
220.41
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.19
116.53
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.81
4.43
Cynk (mg)
0.33
1.80
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.42
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu wigilijnego 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu wigilijnego

Koszt składników
33.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
2000 g
20 małych buraków
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 2000 g
Śliwki suszone
35 g
5 szt
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 35 g
Suszone grzyby
20 g
1 garść
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 20 g
Seler korzeniowy
60 g
1 duży plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
80 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Jabłko
150 g
1 średnie jabłko
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
33.50