Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną
- Udko kurczaka bez skóry (200 g)
- Cebula (100 g)
- Marchewka (90 g)
- Pietruszka (50 g)
- Burak (300 g)
- Ziemniaki późne (500 g)
- Koncentrat pomidorowy (100 g)
- Kapusta biała (200 g)
- Fasola konserwowa (240 g)
- Bulion drobiowy (1700 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
Przepis na barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną krok po kroku
Zagotuj bulion i ugotuj mięso.
Do drugiego garnka wlej olej. Obraną cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż do zarumienienia i dodaj 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Posmaż minutę.
Obierz marchewkę i pietruszkę, pokrój w plastry.
Obierz ziemniaki i buraki. Ziemniaki pokrój w kostkę, buraki w słupki.
Do podsmażonej cebuli dodaj marchewkę i pietruszkę. Podsmaż 5 minut i dodaj buraki oraz ziemniaki.
Dodaj gorący bulion. Gotuj przez 20 minut.
Posiekaj kapustę i dodaj do zupy razem z fasolą. Teraz gotuj około 40 minut.
Gdy warzywa będą miękkie dodaj koncentrat i śmietankę oraz przyprawy. Mięso oddziel od kości, pokrój i dodaj do zupy.
Zamieszaj - zupa gotowa.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
-
Zakwas z buraków czerwonych
-
Barszcz do krokietów
-
Barszcz ukraiński thermomix
-
Barszcz ukraiński wege
-
Barszcz ukraiński z fasolą z puszki
-
Barszcz ukraiński z kiszonych buraków
-
Barszcz ukraiński z mrożonki
-
Barszcz ukraiński wegetariański
-
Prawdziwy barszcz ukraiński
-
Barszcz ukraiński bez mięsa
-
Barszcz ukraiński z jajkiem
-
Barszcz ukraiński na żeberkach
-
Barszcz ukraiński z botwiny
-
Barszcz ukraiński z białą fasolą
-
Prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą
-
Barszcz ukraiński
Więcej informacji na temat barszczu ukraińskiemu z ziemniakami i fasolą czerwoną
Smaczny barszcz czerwony po ukraińsku z ziemniakami i czerwoną fasolą z puszki to sycąca zupa. Zabielany jest śmietanką. Podawaj go z popieczonym pieczywem. Przepyszny obiad. Do barszczu ukraińskiego warto dodać także ugotowane na twardo jajko. Jest to niskokaloryczny przepis, który jest zdrowy i dodatkowo bardzo dobry. Zupa z ziemniakami stanowi posiłek, który daje duże uczucie sytości po zjedzeniu. Tak więc zupa ta może stanowić konkretny i treściwy obiad, który może zastąpić z powodzeniem drugie danie.
Ilość bulionu lub wody dostosuj do własnych preferencji. Jeśli uznasz, że wolisz zupę bardziej rzadką to nie ma problemu – można dodać więcej płynu. Pamiętaj, by dobrze przyprawić zupę. Przepis na tę zupę opiera się o wykorzystanie fasoli czerwonej z puszki. Bardzo wygodne rozwiązanie – należy od razu do zupy dodać fasolę bez zalewy. Gotowanie jej zajmie około 20 minut, nie jest to więc zbyt długo. Natomiast zupę z surowej fasoli zawsze można zrobić jako alternatywa. Jeśli posiadasz suche nasiona czerwonej fasoli najpierw namocz ją przez 10 godzin, a następnie ugotuj fasolę w świeżej wodzie. Gotować ją należy około godzinę, aż będzie miękka. Możesz sprawić, by był ona mniej ciężkostrawna poprzez gotowanie jej przez pierwsze 15 minut bez przykrywania.
Zupa podawana jest z mięsem z ud kurczaka. Takie mięso nie jest zbyt tłuste, ale też nie jest za chude. Klasyczny przepis na barszcz ukraiński robiony jest na tłustym mięsie – żeberka wędzone lub surowe, karkówka czy łopatka. Przepis na tę zupę jest odchudzony, ponieważ kurczak jest o wiele mniej kaloryczny i nie zawiera tak dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych. Jest więc fajnym posiłkiem dla osób ograniczających kilokalorie. Zupa obfituje w warzywa zapewniające ogromną sytość. Są one skarbnicą witamin i składników mineralnych. Poza tym ma ogromną ilość błonnika, ale wysoki indeks glikemiczny. Mimo wszystko jest posiłkiem, który jest zbilansowany i zawiera wszystkie składniki odżywcze (białka, tłuszcze i węglowodany).
Alergeny w barszczu ukraińskim z ziemniakami i fasolą czerwoną
Lista alergenów dla barszczu ukraińskiemu z ziemniakami i fasolą czerwoną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze barszczu ukraińskiemu z ziemniakami i fasolą czerwoną
Zupa niskokaloryczna. Jest lekką potrawą.
Energia i białka
(354g)
Węglowodany
(354g)
Tłuszcze
(354g)
Witaminy
(354g)
Składniki mineralne
(354g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.