Barszcz ukraiński z kiszonych buraków

Opublikowano: 19.02.2022 r., 19:26 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa buraczana z Ukrainy
Barszcz ukraiński z kiszonych buraków
Barszcz ukraiński z dodatkiem kiszonych buraków będzie jeszcze bardziej aromatyczny i intensywny w smaku. Poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
97 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Buraki kiszone (500 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Czosnek - 3 ząbki (30 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
  • Marchewka - 3 sztuki (180 g)
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Por - 1 sztuka (100 g)
  • Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
  • Natka pietruszki - 1 garść (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na barszcz ukraiński z kiszonych buraków krok po kroku

Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku.

Krótko zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Wrzuć pokrojone warzywa w kostkę, oprócz buraków.

Całość zalej bulionem i delikatnie podgrzewaj.

Gdy warzywa zmiękną, dodaj pokrojone buraki wraz z zalewą.

Gotuj do momentu, aż warzywa nie będą miękkie.

Zupę podawaj ze śmietaną lub pietruszką.

Jak oceniasz przepis na barszcz ukraiński z kiszonych buraków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat barszczu ukraińskiego z kiszonych buraków

Barszcz ukraiński to pyszna, pożywna zupa ze sporą ilością warzyw. Jej główne składniki to buraki, zupa zazwyczaj powstaje na mięsnym wywarze, ale nie dzisiaj. Poznaj mój niezawodny przepis na barszcz ukraiński z kiszonych buraków z dodatkiem ziemniaków. Zupa będzie, także pyszna z kapustą, jeśli masz ochotę postaw na ten dodatek.

Dzięki tym dodatkom barszcz ukraiński doda Ci energii do końca dnia.

Barszcz ukraiński z kiszonych buraków, bez mięsa powstanie z kilku podstawowych składników, które dostaniesz bez problemu, w każdym sklepie.

Zaopatrz się w: kiszone buraki, por, ziemniaki, marchewkę i przyprawy takie jak: ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Śmiało możesz postawić na włoszczyznę, dokładnie tych warzyw potrzebujemy.

Zatem, jak zrobić barszcz ukraiński z kiszonych buraków dobry na obiad?

W pierwszej kolejności oliwię z oliwek lub olej rzepakowy rozgrzej w garnku, krótko zeszklij drobno pokrojoną cebulę.

Następnie wrzuć pokrojoną włoszczyznę, a całość zalej bulionem. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.

W tym momencie nie zapominaj o przyprawach, postaw na liście laurowe, ziele angielskie i majeranek.

Gotuj wywar około 30 minut, następnie dodaj pokrojone buraki i wlej zakwas.

Zupa powinna gotować się do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Danie możesz podawać ze śmietaną lub dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Zupa będzie dobra na obiad w ciągu zabieganego dnia, śmiało możesz przygotować ją w większej ilości, w ten sposób zaoszczędzisz dużo czasu.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, wykorzystaj go i przygotuj najlepszy barszcz. Będzie to idealny pomysł na obiad. Zupa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią każdy, nawet osoba niemająca doświadczenia kulinarnego. Zupę możesz ugotować w godzinę, jednak polecam dłuższe gotowanie, im dłużej zupa będzie gotowała się na niewielkim ogniu, tym bardziej aromatyczna i smakowita będzie.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego Tobie i całej Twojej rodzinie!

Alergeny w barszczu ukraińskim z kiszonych buraków

Lista alergenów dla barszczu ukraińskiego z kiszonych buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze barszczu ukraińskiego z kiszonych buraków

na 100g gotowej potrawy

Zamiast kiszonych buraków możesz użyć zwykłych buraków gotowanych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
38.83
97.07
Białko (g)
0.84
2.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
6.37
15.93
Węglowodany przyswajalne (g)
5.48
13.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
2.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.30
3.25
Tłuszcze nasycone (g)
0.37
0.93
Tłuszcze nienasycone (g)
0.93
2.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.79
1.97
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.14
0.35
Cholesterol (mg)
0.59
1.48

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
64.48
161.21
Witamina B6 (mg)
0.10
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina C (mg)
6.60
16.50
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.23
0.57
Retinol (µg (mcg))
1.21
3.02
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Ryboflawina (mg)
0.03
0.08
Niacyna (mg)
0.35
0.88
Foliany (µg (mcg))
12.85
32.12
Beta karoten (µg (mcg))
639.27
1598.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
435.00
1087.50
Potas (mg)
147.71
369.27
Wapń (mg)
15.42
38.56
Fosfor (mg)
20.60
51.51
Magnez (mg)
10.17
25.43
Żelazo (mg)
0.47
1.17
Cynk (mg)
0.17
0.43
Miedź (mg)
0.04
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu ukraińskiego z kiszonych buraków 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu ukraińskiego z kiszonych buraków

Koszt składników
95.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki kiszone
500 g
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
8.57
Za 500 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Czosnek
30 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Marchewka
180 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Śmietana 18%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
95.70