Barszcz ukraiński z kiszonych buraków
- Buraki kiszone (500 g)
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Czosnek - 3 ząbki (30 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Marchewka - 3 sztuki (180 g)
- Ziemniaki późne (500 g)
- Por - 1 sztuka (100 g)
- Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
- Natka pietruszki - 1 garść (30 g)
Przepis na barszcz ukraiński z kiszonych buraków krok po kroku
Oliwę z oliwek rozgrzej w garnku.
Krótko zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Wrzuć pokrojone warzywa w kostkę, oprócz buraków.
Całość zalej bulionem i delikatnie podgrzewaj.
Gdy warzywa zmiękną, dodaj pokrojone buraki wraz z zalewą.
Gotuj do momentu, aż warzywa nie będą miękkie.
Zupę podawaj ze śmietaną lub pietruszką.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
-
Zakwas z buraków czerwonych
-
Barszcz do krokietów
-
Barszcz ukraiński thermomix
-
Barszcz ukraiński wege
-
Barszcz ukraiński z fasolą z puszki
-
Barszcz ukraiński z mrożonki
-
Barszcz ukraiński wegetariański
-
Prawdziwy barszcz ukraiński
-
Barszcz ukraiński bez mięsa
-
Barszcz ukraiński z jajkiem
-
Barszcz ukraiński na żeberkach
-
Barszcz ukraiński z botwiny
-
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną
-
Barszcz ukraiński z białą fasolą
-
Prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą
-
Barszcz ukraiński
Więcej informacji na temat barszczu ukraińskiego z kiszonych buraków
Barszcz ukraiński to pyszna, pożywna zupa ze sporą ilością warzyw. Jej główne składniki to buraki, zupa zazwyczaj powstaje na mięsnym wywarze, ale nie dzisiaj. Poznaj mój niezawodny przepis na barszcz ukraiński z kiszonych buraków z dodatkiem ziemniaków. Zupa będzie, także pyszna z kapustą, jeśli masz ochotę postaw na ten dodatek.
Dzięki tym dodatkom barszcz ukraiński doda Ci energii do końca dnia.
Barszcz ukraiński z kiszonych buraków, bez mięsa powstanie z kilku podstawowych składników, które dostaniesz bez problemu, w każdym sklepie.
Zaopatrz się w: kiszone buraki, por, ziemniaki, marchewkę i przyprawy takie jak: ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Śmiało możesz postawić na włoszczyznę, dokładnie tych warzyw potrzebujemy.
Zatem, jak zrobić barszcz ukraiński z kiszonych buraków dobry na obiad?
W pierwszej kolejności oliwię z oliwek lub olej rzepakowy rozgrzej w garnku, krótko zeszklij drobno pokrojoną cebulę.
Następnie wrzuć pokrojoną włoszczyznę, a całość zalej bulionem. Możesz skorzystać z bulionu warzywnego dobrej jakości w szklanym słoiczku. Nie polecam przygotowywać bulionu z kostek rosołowych.
W tym momencie nie zapominaj o przyprawach, postaw na liście laurowe, ziele angielskie i majeranek.
Gotuj wywar około 30 minut, następnie dodaj pokrojone buraki i wlej zakwas.
Zupa powinna gotować się do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Danie możesz podawać ze śmietaną lub dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Zupa będzie dobra na obiad w ciągu zabieganego dnia, śmiało możesz przygotować ją w większej ilości, w ten sposób zaoszczędzisz dużo czasu.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis, wykorzystaj go i przygotuj najlepszy barszcz. Będzie to idealny pomysł na obiad. Zupa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią każdy, nawet osoba niemająca doświadczenia kulinarnego. Zupę możesz ugotować w godzinę, jednak polecam dłuższe gotowanie, im dłużej zupa będzie gotowała się na niewielkim ogniu, tym bardziej aromatyczna i smakowita będzie.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego Tobie i całej Twojej rodzinie!
Alergeny w barszczu ukraińskim z kiszonych buraków
Lista alergenów dla barszczu ukraińskiego z kiszonych buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze barszczu ukraińskiego z kiszonych buraków
Zamiast kiszonych buraków możesz użyć zwykłych buraków gotowanych.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.