Barszcz ukraiński z fasolą z puszki

Opublikowano: 19.02.2022 r., 17:02 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna zupa ukraińska z fasolą
Barszcz ukraiński z fasolą z puszki
Błyskawiczny w przygotowaniu barszcz ukraiński z fasolą z puszki i gotowanymi ziemniakami, zobacz jak zrobić pyszny obiad w kilka chwil.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
182 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Fasola konserwowa - 1 puszka (400 g)
  • Ziemniaki młode (400 g)
  • Marchewka - 3 sztuki (180 g)
  • Buraki gotowane (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Por - 1 sztuka (100 g)
  • Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
  • Natka pietruszki - 1 garść (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na barszcz ukraiński z fasolą z puszki krok po kroku

Olej rozgrzej w garnku, dodaj drobno pokrojoną cebulę i krótko zeszklij.

Dodaj pokrojone w kostkę warzywa, oprócz ziemniaków, buraków i fasoli.

Zalej całość wodą i gotuj przez około 20 minut.

Następnie dodaj ziemniaki i buraki pokrojone w kostkę.

Na końcu dodaj fasolę z puszki. Pamiętaj, aby przed dodaniem wypłukać ją pod wodą.

Gotuj zupę do miękkości wszystkich składników.

Danie podawaj ze śmietaną i dużą ilością posiekanej pietruszki.

Jak oceniasz przepis na barszcz ukraiński z fasolą z puszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat barszczu ukraińskiego z fasolą z puszki

Barszcz ukraiński to pyszna, pożywna zupa ze sporą ilością warzyw. Jej główne składniki to buraki, zupa zazwyczaj powstaje na mięsnym wywarze, ale nie dzisiaj. Poznaj mój niezawodny przepis na barszcz ukraiński z fasolą z puszki i z ziemniakami.

Dzięki tym dodatkom barszcz ukraiński doda Ci energii do końca dnia.

Barszcz ukraiński z fasolą z puszki, bez mięsa powstanie z kilku podstawowych składników, które dostaniesz bez problemu, w każdym sklepie.

Zaopatrz się w: fasolę, buraki, por, ziemniaki, marchewkę i przyprawy takie jak: ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Śmiało możesz postawić na włoszczyznę, dokładnie tych warzyw potrzebujemy.

Zatem, jak zrobić barszcz ukraiński z fasolą z puszki dobry na obiad?

Dzięki fasoli z puszki zaoszczędzisz dużo czasu, jeśli chcesz śmiało postaw, także na gotowane kupne buraki. Suche nasiona fasoli wymagają długiego moczenia w wodzie.

W pierwszej kolejności oliwię z oliwek lub olej rzepakowy rozgrzej w garnku, krótko zeszklij drobno pokrojoną cebulę.

Następnie wrzuć pokrojoną włoszczyznę, a całość zalej wodą.

W tym momencie nie zapominaj o przyprawach, postaw na liście laurowe, ziele angielskie i majeranek.

Gotuj wywar około 30 minut, następnie dodaj pokrojone buraki, fasolę i ziemniaki.

Zupa powinna gotować się do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Danie możesz podawać ze śmietaną lub dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Zupa będzie dobra na obiad w ciągu zabieganego dnia, śmiało możesz przygotować ją w większej ilości, w ten sposób zaoszczędzisz dużo czasu.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, wykorzystaj go i przygotuj pyszny barszcz. Będzie to idealny pomysł na obiad. Zupa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią każdy, nawet osoba niemająca doświadczenia kulinarnego. Zupę możesz ugotować w godzinę, jednak polecam dłuższe gotowanie, im dłużej zupa będzie gotowała się na niewielkim ogniu, tym bardziej aromatyczna i smakowita będzie.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego Tobie i całej Twojej rodzinie!

Alergeny w barszczu ukraińskim z fasolą z puszki

Lista alergenów dla barszczu ukraińskiego z fasolą z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze barszczu ukraińskiego z fasolą z puszki

na 100g gotowej potrawy

Zupa będzie błyskawiczna w przygotowaniu, jeśli zdecydujesz się na gotowane buraki i fasolę z puszki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
73.01
182.53
Białko (g)
2.48
6.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
12.38
30.94
Węglowodany przyswajalne (g)
9.72
24.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.66
6.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.80
4.49
Tłuszcze nasycone (g)
0.43
1.06
Tłuszcze nienasycone (g)
1.37
3.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.89
2.24
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.48
1.19
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.01
2.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
99.97
249.93
Brak danych dla: fasola konserwowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.49
23.72
Brak danych dla: fasola konserwowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.06
5.16
Brak danych dla: fasola konserwowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.57
1.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.49
88.72
Brak danych dla: fasola konserwowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
996.90
2492.26
Brak danych dla: fasola konserwowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
130.87
327.17
Potas (mg)
324.24
810.61
Wapń (mg)
27.34
68.34
Fosfor (mg)
59.16
147.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.81
62.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.06
2.66
Cynk (mg)
0.40
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu ukraińskiego z fasolą z puszki 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu ukraińskiego z fasolą z puszki

Koszt składników
34.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola konserwowa
400 g
1 puszka
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 400 g
Ziemniaki młode
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Marchewka
180 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Buraki gotowane
500 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.38
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Śmietana 18%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
34.20