Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą

Opublikowano: 23.07.2021 r., 16:47 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjny barszcz ukraiński z fasolą
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Pyszna, bardzo pożywna i sycąca zupa jaką jest barszcz ukraiński z czerwonej fasoli to fajny pomysł na obiad. Wypróbuj tego przepisu i zrób rodzinie pyszną potrawę.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
161 kcal
Kcal w porcji
385 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Bulion drobiowy (2000 g)
  • Fasola konserwowa (200 g)
  • Marchewka (50 g)
  • Ziemniaki późne (400 g)
  • Burak (300 g)
  • Kapusta biała (200 g)
  • Koncentrat pomidorowy (100 g)
  • Cebula (100 g)
  • Papryka czerwona (140 g)
  • Cukier (6 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Masło klarowane (15 g)
  • Udko kurczaka bez skóry (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy, koncentrat buraczany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek

Przepis na barszcz ukraiński z czerwoną fasolą krok po kroku

Zagotuj bulion. Ugotuj mięso.

Buraki ugotuj w osobnym garnku. Miękkie buraki obierz i pokrój w słupki.

Masło rozgrzej na patelni. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją razem ze startą na tarce na dużych oczkach marchewką. Dodaj do tego pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone wcześniej buraki. Dodaj cukier, łyżkę octu, i soli oraz 1/2 łyżeczki pieprzu, śmietankę i koncentrat. Podsmaż kilka minut.

Do gorącego bulionu dodaj fasolę, ziemniaki obrane i pokrojone w dużą kostkę oraz poszatkowaną kapustę. Gotuj 20 minut, następnie dodaj warzywa posmażone na maśle z koncentratem i śmietanką. Gdyby była potrzeba dodawaj więcej bulionu.

Jak wszystkie warzywa będą miękkie dodaj 4 łyżki koncentratu buraczanego i dopraw zupę. Gotuj jeszcze 5 minut.

Jak oceniasz przepis na barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,2% osób

Więcej informacji na temat barszczu ukraińskiego z czerwoną fasolą

Pyszna, bardzo pożywna i sycąca zupa jaką jest barszcz ukraiński z czerwonej fasoli to fajny pomysł na obiad. Wypróbuj tego przepisu i zrób rodzinie pyszną potrawę. Przepisy na czerwoną fasolę charakteryzują się przede wszystkim tym, że są bardzo odżywcze. Fasola z puszki to szybka opcja na obiad. Najlepsza, gdy brakuje Ci czasu na dłuższe gotowanie. Barszcz ukraiński podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo oraz kromką chleba. Można dodać także kleksa ze śmietany. Jest to pyszna zupa, która nawet dzieciom będzie smakować.

Jeżeli zależy Ci na zupie wegetariańskiej użyj bulionu warzywnego, a jako dodatek pomiń mięso. Zupa nie jest zagęszczana mąką, więc jest bezglutenowa. Przepis ma średni indeks glikemiczny. Ma ogromną ilość błonnika i jest niesamowicie sycąca. Przez dużą różnorodność składników zawiera wszystkie potrzebne makroskładniki (białko, tłuszcz, węglowodany), dużo witamin i składników mineralnych.

Fasola konserwowa użyta w tym przepisie może być zastąpiona fasolą surową. Fasola z puszki jest to szybsza alternatywa – nie trzeba jej moczyć ani gotować. Trzeba tylko wylać zalewę i fasola jest gotowa. Jeśli chcesz wykorzystać fasolę czerwoną surową najpierw zalej nasiona wodą tak, by w całości były przykryte. Odstaw je do lodówki i odczekaj 10 godzin. Po upływie tego czasu wylej wodę, fasolę zalej świeżą i zacznij gotować. Z uwagi na ciężkostrawność fasoli pierwsze 15 minut nie przykrywaj, potem już można. W ten sposób nie będzie ona aż tak ciężkostrawna. Gotuj do miękkości czyli około godzinę.

Gdyby okazało się, że zupa jest zbyt rzadka dodaj mniej bulionu. Z kolei jeśli wolisz zupę rzadszą można dodać więcej bulionu albo wody. Można obniżyć wartość kaloryczną diety. Zamiast śmietanki, która zabiela zupę, można dodać jogurt naturalny, ewentualnie śmietaną. Jeśli decydujesz się na dodanie jogurtu naturalnego albo śmietany trzeba odpowiednio to zrobić. Śmietanki nie trzeba hartować, można dodać ją bezpośrednio do zupy. Śmietanę lub jogurt naturalny trzeba zahartować. Oznacza to, że do jogurtu lub śmietany stopniowo dodaje się gorącą zupę i miesza, by nie było grudek. Czynność powtarzać należy kilka razy i dobrze rozmieszany roztwór wlać do nie gotującej się zupy. Ważne jest, by zupa się już nie gotowała, gdy dodajesz śmietanę albo jogurt.

Alergeny w barszczu ukraińskim z czerwoną fasolą

Lista alergenów dla barszczu ukraińskiego z czerwoną fasolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane

W przepisie na barszcz ukraiński z czerwoną fasolą nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • koncentrat buraczany
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze barszczu ukraińskiego z czerwoną fasolą

na 100g gotowej potrawy

Przepis zawiera wszystkie makroskładniki. Zarówno białko jak i tłuszcze oraz węglowodany.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(385g)
Energia (kcal)
41.85
161.14
Białko (g)
2.72
10.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(385g)
Węglowodany (g)
5.06
19.46
Węglowodany przyswajalne (g)
3.98
15.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
4.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(385g)
Tłuszcz (g)
1.32
5.07
Tłuszcze nasycone (g)
0.92
3.55
Tłuszcze nienasycone (g)
0.39
1.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.25
0.97
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.14
0.54
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
9.27
35.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(385g)
Witamina A (µg (mcg))
22.93
88.28
Brak danych dla: fasola konserwowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.78
37.67
Brak danych dla: fasola konserwowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: fasola konserwowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.13
0.49
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.98
15.32
Brak danych dla: fasola konserwowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.85
3.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.28
58.82
Brak danych dla: fasola konserwowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
194.64
749.36
Brak danych dla: fasola konserwowa, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(385g)
Sód (mg)
232.21
893.99
Potas (mg)
165.48
637.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
11.45
44.07
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
36.63
141.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.00
42.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
1.76
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.31
1.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu ukraińskiego z czerwoną fasolą 66
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu ukraińskiego z czerwoną fasolą

Koszt składników
97.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
2000 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Fasola konserwowa
200 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 200 g
Marchewka
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Ziemniaki późne
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Burak
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Kapusta biała
200 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koncentrat pomidorowy
100 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 100 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Cukier
6 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 6 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Masło klarowane
15 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 15 g
Udko kurczaka bez skóry
300 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Koszt składników
97.00