Barszcz ukraiński z botwiny
- Fasola konserwowa - 1 puszka (200 g)
- Botwina - 1 pęczek (200 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Por - 1 sztuka (100 g)
- Ziemniaki późne - 5 sztuk (350 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na barszcz ukraiński z botwiny krok po kroku
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i obierz.
Następnie pokrój wszystkie składniki w małą kostkę i włóż do garnka.
Całość krótko podsmaż, a następnie zalej wodą lub bulionem (1,5 lira).
Zupę gotuj na niewielkim ogniu przez minimum godzinę.
Barszcz podawaj z dodatkiem śmietany lub jogurtu greckiego.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
-
Zakwas z buraków czerwonych
-
Barszcz do krokietów
-
Barszcz ukraiński thermomix
-
Barszcz ukraiński wege
-
Barszcz ukraiński z fasolą z puszki
-
Barszcz ukraiński z kiszonych buraków
-
Barszcz ukraiński z mrożonki
-
Barszcz ukraiński wegetariański
-
Prawdziwy barszcz ukraiński
-
Barszcz ukraiński bez mięsa
-
Barszcz ukraiński z jajkiem
-
Barszcz ukraiński na żeberkach
-
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną
-
Barszcz ukraiński z białą fasolą
-
Prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą
-
Barszcz ukraiński
Więcej informacji na temat barszczu ukraińskiemu z botwiny
Barszcz ukraiński to pyszna, pożywna zupa ze sporą ilością warzyw. Jej głównym składnikiem są buraki, zupa zazwyczaj powstaje na mięsnym wywarze. Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na barszcz ukraiński z botwiny bez mięsa.
Dzięki tym dodatkom barszcz ukraiński bez mięsa doda Ci energii do końca dnia.
Wegetariański barszcz bez mięsa powstanie z kilku podstawowych składników, które dostaniesz bez problemu, w każdym sklepie.
Zaopatrz się w: fasolę, por, ziemniaki, marchewkę i przyprawy takie jak: ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Śmiało możesz postawić na włoszczyznę, dokładnie tych warzyw potrzebujemy. Idealnie sprawdzi się tutaj świeża botwina.
Zatem, jak zrobić barszcz ukraiński z botwiny?
W pierwszej kolejności zacznij od namoczenia fasoli, powinna ona moczyć się maksymalnie długo, najlepiej całą noc. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas kup fasolę w puszce, wystarczy, że przed dodaniem do zupy tylko ją opłuczesz.
Wszystkie warzywa pokrój w małą kostkę.
Oliwę z oliwek lub olej rzepakowy rozgrzej w garnku, krótko zeszklij cebulę.
Następnie wrzuć pokrojoną włoszczyznę, a całość zalej wodą.
W tym momencie nie zapominaj o przyprawach, postaw na liście laurowe, ziele angielskie i majeranek.
Gotuj wywar około 15 minut, następnie dodaj pokrojone buraki, fasolę i ziemniaki.
Zupa powinna gotować się do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Po około godzinie będzie pyszna i dobra do spożycia.
Danie możesz podawać ze śmietaną lub dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Zupa będzie dobra na obiad w ciągu zabieganego dnia, śmiało możesz przygotować ją w większej ilości, w ten sposób zaoszczędzisz dużo czasu.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis, wykorzystaj go i przygotuj pyszny barszcz na obiad. Zupa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią każdy, nawet osoba niemająca doświadczenia kulinarnego. Barszcz ukraiński z botwiny możesz ugotować w godzinę, jednak polecam dłuższe gotowanie, im dłużej zupa będzie gotowała się na niewielkim ogniu, tym bardziej aromatyczna i smakowita będzie. Pamiętaj, aby wegetariański obiad powinien gościć w Twoim domu minimum raz w tygodniu. Dlatego postaw na mój smaczny, jarski przepis na obiad.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego Tobie i całej Twojej rodzinie!
Alergeny w barszczu ukraińskim z botwiny
Lista alergenów dla barszczu ukraińskiemu z botwiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na barszcz ukraiński z botwiny nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze barszczu ukraińskiemu z botwiny
Skorzystaj z fasoli konserwowej w puszcze, zamiast suchych ziaren.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.