Barszcz ukraiński bez mięsa
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Pietruszka - 1 sztuka (100 g)
- Buraki gotowane (500 g)
- Fasola biała jaś nasiona suche - 1 puszka (200 g)
- Czosnek - 1 ząbek (10 g)
- Kapusta włoska - 1/4 główki (60 g)
Przepis na barszcz ukraiński bez mięsa krok po kroku
Do garnka wlej odrobinę oleju i zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodaj pokrojone buraki i resztę warzyw.
Całość zalej wodą lub warzywnym bulionem (1,5 litra).
Gotuj zupę na niewielkim ogniu, dodaj fasolę i posiekaną kapustę.
Zupa powinna gotować się do miękkości warzyw.
Barszcz podawaj z odrobiną śmietany lub jogurtu greckiego.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
-
Zakwas z buraków czerwonych
-
Barszcz do krokietów
-
Barszcz ukraiński thermomix
-
Barszcz ukraiński wege
-
Barszcz ukraiński z fasolą z puszki
-
Barszcz ukraiński z kiszonych buraków
-
Barszcz ukraiński z mrożonki
-
Barszcz ukraiński wegetariański
-
Prawdziwy barszcz ukraiński
-
Barszcz ukraiński z jajkiem
-
Barszcz ukraiński na żeberkach
-
Barszcz ukraiński z botwiny
-
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną
-
Barszcz ukraiński z białą fasolą
-
Prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą
-
Barszcz ukraiński
Więcej informacji na temat barszczu ukraiński bez mięs
Barszcz ukraiński to pyszna, pożywna zupa ze sporą ilością warzyw. Jej głównym składnikiem są buraki, zupa zazwyczaj powstaje na mięsnym wywarze. Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na barszcz ukraiński bez mięsa.
Dzięki tym dodatkom barszcz ukraiński bez mięsa doda Ci energii do końca dnia.
Wegetariański barszcz bez mięsa powstanie z kilku podstawowych składników, które dostaniesz bez problemu, w każdym sklepie.
Zaopatrz się w: fasolę, buraki, por, ziemniaki, marchewkę i przyprawy takie jak: ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Śmiało możesz postawić na włoszczyznę, dokładnie tych warzyw potrzebujemy.
Zatem, jak zrobić barszcz ukraiński bez mięsa?
W pierwszej kolejności zacznij od namoczenia fasoli, powinna ona moczyć się maksymalnie długo, najlepiej całą noc. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas kup fasolę w puszce, wystarczy, że przed dodaniem do zupy tylko ją opłuczesz.
Wszystkie warzywa pokrój w małą kostkę.
Oliwę z oliwek lub olej rzepakowy rozgrzej w garnku, krótko zeszklij cebulę.
Następnie wrzuć pokrojoną włoszczyznę, a całość zalej wodą.
W tym momencie nie zapominaj o przyprawach, postaw na liście laurowe, ziele angielskie i majeranek.
Gotuj wywar około 30 minut, następnie dodaj pokrojone buraki, fasolę i ziemniaki.
Zupa powinna gotować się do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie.
Danie możesz podawać ze śmietaną lub dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Zupa będzie dobra na obiad w ciągu zabieganego dnia, śmiało możesz przygotować ją w większej ilości, w ten sposób zaoszczędzisz dużo czasu.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis, wykorzystaj go i przygotuj pyszny barszcz na obiad. Zupa jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, poradzi sobie z nią każdy, nawet osoba niemająca doświadczenia kulinarnego. Zupę możesz ugotować w godzinę, jednak polecam dłuższe gotowanie, im dłużej zupa będzie gotowała się na niewielkim ogniu, tym bardziej aromatyczna i smakowita będzie. Pamiętaj, aby wegetariański obiad powinien gościć w Twoim domu minimum raz w tygodniu. Dlatego postaw na mój smaczny, jarski przepis na obiad.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego Tobie i całej Twojej rodzinie!
Alergeny w barszcz ukraińskim bez mięsa
Lista alergenów dla barszczu ukraiński bez mięs przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na barszcz ukraiński bez mięsa nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze barszczu ukraiński bez mięs
Jeśli korzystasz z suchych nasion fasoli, konieczne jest jej namoczenie do miękkości. Jeśli chcesz zaoszczędzić czas postaw na fasolę w puszce.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.