Barszcz ukraiński
- Masło roślinne (30 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
- Pietruszka - 1 mała sztuka (120 g)
- Seler korzeniowy - średni kawałek (80 g)
- Burak - 3 małe sztuki (300 g)
- Bulion warzywny (750 ml)
- Kapusta włoska (250 g)
- Fasola konserwowa - biała (200 g)
- Pomidory w puszce (150 g)
Przepis na barszcz ukraiński krok po kroku
W garnku rozpuść masło i zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
Do cebuli dodać startą na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę i selera. Całość podsmaż przez około 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Buraki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć je do garnka z warzywami. Całość zalej gorącym bulionem warzywnym i zagotuj.
W czasie gotowania zupy dodaj do niej poszatkowaną drobno kapustę włoską, fasolkę z zalewą oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy.
Gdy zupa zagotuje się gotuj ją jeszcze przez 20 minut na zmniejszonym ogniu.
Przed końcem gotowania dodaj pomidory z puszki i całość dokładnie wymieszaj.
Na koniec zupę skrop sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny.
-
Barszcz ukraiński z czerwoną fasolą
-
Zakwas z buraków czerwonych
-
Barszcz do krokietów
-
Barszcz ukraiński thermomix
-
Barszcz ukraiński wege
-
Barszcz ukraiński z fasolą z puszki
-
Barszcz ukraiński z kiszonych buraków
-
Barszcz ukraiński z mrożonki
-
Barszcz ukraiński wegetariański
-
Prawdziwy barszcz ukraiński
-
Barszcz ukraiński bez mięsa
-
Barszcz ukraiński z jajkiem
-
Barszcz ukraiński na żeberkach
-
Barszcz ukraiński z botwiny
-
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą czerwoną
-
Barszcz ukraiński z białą fasolą
-
Prawdziwy barszcz ukraiński z białą fasolą
-
Barszcz ukraiński
Więcej informacji na temat barszczu ukraińskiego
Barszcz ukraiński wywodzi się z Ukrainy. Stanowi on danie narodowe tego kraju. Jest często podawany rownież w Polsce, jednak jego receptura została znacząco zmodyfikowana. Tradycyjny barszcz czerwony ukraiński to zupa zaprawiania, składająca się z buraków, kapusty, ziemniaków oraz mięsa. W Polsce dodatkowo do zupy tej oddawana jest fasola lub grzyby. Barszcz ukraiński to dobry pomysł na pyszny obiad. Dzięki polskiej modyfikacji tradycyjnego barszczu ukraińskiego jesteśmy w stanie włączyć do diety nasiona roślin strączkowych, które posiadają wiele zalet. W dalszej części dowiesz się jak zrobić barszcz ukraiński. Składniki niezbędne do jego przygotowania to masło roślinne, cebula, marchew, korzeń pietruszki i selera, buraki, bulion warzywny, kapusta włoska, fasola konserwowa, pomidory w puszce oraz przyprawy (pieprz, sok z cytryny, ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek).Przepis na barszcz ukraiński jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby przygotować tą zupę. A więc jak gotować barszcz ukraiński? W garnku musisz zeszklić cebulę na maśle, następnie dodać do niej starte na tarce warzywa włoszczyzny oraz buraki pokrojone w kostkę. Całość zalej bulionem warzywnym i zagotuj. Po pewnym czasie dodaj posiekaną kapustę, fasolę z zalewą oraz przyprawy. Na koniec gotowania zupy dodaj pomidory z puszki i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną zupę najlepiej podawać na ciepło, ponieważ wtedy smakuje najlepiej.
Podsumowując ten prosty przepis na pyszny barszcz ukraiński to doskonały wybór na obiad. Dostarczy do naszego organizmu sporo cennych składników odżywczych, w które bogate są produkty użyte do przygotowania zupy. Jest doskonałym wyborem na włączenie do diety nasion roślin strączkowych, dlatego koniecznie zaserwuj zupę z tego przepisu dla swoich bliskich. Przygotowanie jej na wywarze z warzyw sprawia, że zupę mogą spożyć również osoby na diecie wegetariańskiej. Zupa najlepiej smakuje ze śmietaną oraz posiekaną natką świeżej pietruszki.
Alergeny w barszczu ukraińskim
Lista alergenów dla barszczu ukraińskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
Wartości odżywcze barszczu ukraińskiego
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.