Barszcz szczawiowy
- Szczaw (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Ziemniaki młode - 2 sztuki (120 g)
- Marchewka - 2 sztuki (120 g)
- Por - 1 sztuka (100 g)
- Masło - 1 łyżka (5 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
Przepis na barszcz szczawiowy krok po kroku
Szczaw umyj dokładnie, usuń twarde łodygi i drobno posiekaj liście.
W garnku rozgrzej masło lub olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją na średnim ogniu, aż stanie się miękka i szklista.
Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i por. Smaż warzywa przez kilka minut, mieszając je od czasu do czasu.
Następnie dodaj posiekany szczaw do garnka i smaż go przez kilka minut, aż zmięknie.
Wlej bulion warzywny lub wywar drobiowy do garnka.
Dodaj liść laurowy, ziele angielskie (opcjonalnie), sól i pieprz do smaku.
Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Więcej informacji na temat barszczu szczawiowego
Barszcz szczawiowy to pyszna i szybka w przygotowaniu zupa z ziemniakami. Będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny, dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy prosty przepis. Pierwszej kolejności przygotuj takie składniki jak.
- 500 g świeżego szczawiu
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki
- 1 pietruszka, obrana i pokrojona w plasterki
- 1 por, pokrojony w plastry (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła lub oleju
- 1 litr bulionu warzywnego lub wywaru drobiowego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego (opcjonalnie)
- 1 łyżka octu winnego
- Sól i pieprz do smaku
- Śmietana do podania (opcjonalnie)
- Jajko na twardo, pokrojone w kostkę, do podania (opcjonalnie)
Zatem, jak zrobić barszcz szczawiowy?
1. Szczaw umyj dokładnie, usuń twarde łodygi i drobno posiekaj liście.
2. W garnku rozgrzej masło lub olej. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją na średnim ogniu, aż stanie się miękka i szklista.
3. Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i por. Smaż warzywa przez kilka minut, mieszając je od czasu do czasu.
4. Następnie dodaj posiekany szczaw do garnka i smaż go przez kilka minut, aż zmięknie.
5. Wlej bulion warzywny lub wywar drobiowy do garnka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie (opcjonalnie), sól i pieprz do smaku. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Wyjmij liść laurowy i ewentualne ziarna ziela angielskiego z zupy. Dodaj ocet winny i dokładnie wymieszaj.
7. Przełóż zupę do miseczek i podawaj z dodatkami, takimi jak śmietana i jajko na twardo. Możesz również podać barszcz szczawiowy z chlebem lub grzankami.
Skoro już znasz mój przepis na barszcz szczawiowy, koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jak pyszny jest w smaku. Barszcz w takiej wersji będzie dobry dla wszystkich członków rodziny, jest po prostu najlepszy.
Alergeny w barszczu szczawiowym
Lista alergenów dla barszczu szczawiowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze barszczu szczawiowego
Sam widzisz, że zupa ta nie ma dodatku mięsa dlatego będzie idealnym wyborem na wegetariański obiad
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.