Barszcz czerwony

Opublikowano: 05.05.2021 r., 12:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Barszcz czerwony podany w białej bulionówce, która stoi na białym okrągłym talerzyku. Całość stoi na świątecznej serwecie.
Barszcz czerwony
Przepis na barszcz to doskonała propozycja na smaczny dodatek do krokietów lub pierogów. Swietnie sprawdzi się jako danie wigilijne. Warto wypróbować naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
131 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Buraki gotowane (950 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Cebula 1 mała sztuka (50 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy, ocet balsamiczny
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała

Przepis na barszcz czerwony krok po kroku

Ugotowane buraki obierz i pokrój w grubą kostkę.

Bulion warzywny doprowadź do wrzenia, następnie dodaj do niego buraki i gotuj około 10-15 minut.

5 minut przed końcem gotowania dodaj do zupy liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie cebulę dodaj do zupy.

Gdy barszcz będzie już ugotowany dodaj do niego ocet (2 łyżki) i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na barszcz czerwony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,4% osób

Więcej informacji na temat barszczu czerwonego

Domowy barszcz czerwony z buraków to tradycyjny przepis kuchni polskiej na pyszne danie wigilijne. Dodatkowo świetnie sprawdzi się jako smaczny obiad czy dodatek do krokietów oraz pierogów. W dalszej części dowiesz się jak się robi najlepszy barszcz czerwony oraz na czym gotować tą smaczną potrawę. Przepis na barszcz czerwony jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Do jego przygotowania niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: buraki gotowane (można kupić gotowe, zapakowane w specjalne opakowanie lub samemu ugotować buraki w wodzie), bulion warzywny (możesz użyć przygotowanego wcześniej lub ugotować go w tym samym dniu co barszcz), cebula, oliwa z oliwek oraz przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy oraz ocet balsamiczny).

A więc jak ugotować dobry barszcz czerwony? Ugotowane buraki pokrój w kostkę i gotuj je we wrzącym bulionie warzywnym (najlepiej sprawdzi się ten przygotowany na marchwi, selerze, pietruszce oraz porze). Kilka minut przed końcem gotowania dodaj ziele angielskie i liść laurowy, składniki dokładnie wymieszaj. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmaż na rozgrzanej oliwie i dodaj ją do zupy. Do gotowego barszczu dodaj ocet balsamiczny.

Barszcz czerwony przygotowany z samych warzyw jest bogactwem wielu składników mineralnych i witamin. Buraki, jako główne warzywo w potrawie, zawierają spore ilości kwasu foliowego, który zapobiega rozwojowi wad cewy nerwowej u płodów oraz wspomaga usuwanie z krwiobiegu homocysteinę. Dodatkowo spożywanie buraków w diecie pomaga w unormowaniu poziomu cholesterolu oraz dostarczają wielu cennych przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia się organizmu.

Podsumowując ten smaczny barszcz z buraków to doskonała potrawa wigilijna. Świetnie smakuje z dodatkiem krokietów oraz pierogów (szczególnie tych z kapustą i grzybami). Jest to doskonały pomysł na smaczny posiłek w diecie wegańskiej, wegetariańskiej, redukcyjnej, niskokalorycznej czy bezmlecznej. Dodatkowo danie dostarczy do naszego organizmu wiele pozytywnie wpływających na nasze zdrowie witamin i składników mineralnych.

Alergeny w barszczu czerwonym

Lista alergenów dla barszczu czerwonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze barszczu czerwonego

na 100g gotowej potrawy

Barszcz czerwony jest doskonałą propozycją na dodatek do krokietów oraz pierogów. Świetnie sprawdzi się również jako osobna potrawa, np. na stole Bożonarodzeniowym. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, a sama potrawa zawiera duże ilości składników mineralnych i witamin pochodzących między innymi z buraków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
32.91
131.64
Białko (g)
0.94
3.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
5.38
21.50
Węglowodany przyswajalne (g)
4.39
17.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
3.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
1.11
4.45
Tłuszcze nasycone (g)
0.23
0.93
Tłuszcze nienasycone (g)
0.88
3.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.75
2.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.53
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
6.88
27.52
Witamina B6 (mg)
0.04
0.16
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.07
8.30
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.16
0.65
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.10
Ryboflawina (mg)
0.03
0.12
Niacyna (mg)
0.21
0.85
Foliany (µg (mcg))
38.09
152.38
Beta karoten (µg (mcg))
64.85
259.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
182.87
731.47
Potas (mg)
156.47
625.88
Wapń (mg)
9.59
38.36
Fosfor (mg)
20.07
80.30
Magnez (mg)
11.56
46.24
Żelazo (mg)
0.41
1.65
Cynk (mg)
0.18
0.73
Miedź (mg)
0.04
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu czerwonego 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu czerwonego

Koszt składników
63.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
950 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
8.31
Za 950 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
63.50