Barszcz czerwony z makaronem

Opublikowano: 09.10.2023 r., 11:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Barszcz czerwony z makaronem
Barszcz czerwony z makaronem
Barszcz czerwony z makaronem to pyszna wersja tradycyjnej zupy z buraków, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom makaronu. Jest smaczna, szybka i prosta.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
135 kcal
Kcal w porcji
244 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Bulion drobiowy (1500 g)
  • Buraki gotowane (560 g)
  • Makaron durum (200 g)
  • Suszone grzyby (70 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na barszcz czerwony z makaronem krok po kroku

Grzyby zalej wodą i pozostaw na minimum 2 godziny, aby zmiękły. Po tym czasie odcedź je, zalej świeżą wodą i gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 30 minut.

Bulion zagotuj w osobnym garnku. Dodaj do niego starte ugotowane buraki, marchew pokrojoną w kostkę oraz dopraw do smaku solą, pieprzem, liściem laurowym oraz kilkoma ziarenkami ziela angielskiego. Gotuj na małym ogniu przez 20 min.

Gdy oba wywary zyskają na intensywności, przecedź grzyby i połącz wywary ze sobą (wywar grzybowy wlewaj powoli, aby zachować odpowiednią proporcję smaku buraków do smaku grzybów). Dodaj sok z cytryny oraz dopraw do smaku, jeśli potrzeba.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Barszcz podawaj z makaronem

Jak oceniasz przepis na barszcz czerwony z makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 63,7% osób

Więcej informacji na temat barszczu czerwonego z makaronem

Barszcz czerwony z makaronem to pyszna wersja tradycyjnej zupy z buraków, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom makaronu. Jest smaczna, szybka i prosta.

Przepis na barszcz czerwony z makaronem to doskonała opcja na pyszny obiad, czy kolację. Zupa dzięki dodatkowi makaronu jest niezwykle smaczna, a do tego bardzo sycąca. Idealna dla wszystkich, którzy szukają prostej opcji na posiłek dla całej rodziny. Zupa z czerwonych buraków ma specjalne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej. Pojawia się na stołach zwykle z okazji świąt. Jednak warto sięgać po nią znacznie częściej. Najlepszy barszcz to oczywiście ten przygotowany samodzielnie. Z tego przepisu dowiesz się jak ugotować go naprawdę ekspresowo.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić barszcz czerwony z makaronem, by był pyszny i dobry dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Składniki na barszcz powinny być jak najlepszej jakości, by całość nabierała odpowiedniego charakteru. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i sezonowe, dlatego ich znalezienie w sklepie nie stanowi większego problemu. Jego wspaniały kolor i bogaty smak sprawia, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Przepis krok po kroku prowadzi przez cały proces gotowania zupy, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Zupę gotuje się na burakach, bardzo drobno startych. Można buraczki zostawić w zupie, jednak jeśli chce się uzyskać czysty wywar, wystarczy je z niej wyłowić. Tak ugotowane warzywa można później wykorzystać np. do surówki lub sałatki, nie trzeba ich wyrzucać. Buraki są bardzo zdrowe, zawierają mnóstwo antyoksydantów i witamin, są idealną bazą pysznej zupy, nadają jej też cudownego, ciemnego czerwonego koloru. Buraki są dobrym źródłem kwasu foliowego – witaminy ważnej w przypadku niedokrwistości. Skład buraka uzupełniony jest również witaminami z grupy B, w witaminy C, A, E, K, błonnik pokarmowy, przeciwutleniacze. Warto pamiętać, żeby podczas podgrzewania zupy, nie zagotowywać jej, by nie zmętniała. Ta tradycyjna zupa będzie idealnym ukoronowaniem wigilijnego stołu. Jej barwa przyciąga wzrok, a smak zachwyca.

Alergeny w barszczu czerwonym z makaronem

Lista alergenów dla barszczu czerwonego z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron durum

Wartości odżywcze barszczu czerwonego z makaronem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(244g)
Energia (kcal)
55.39
135.16
Białko (g)
2.74
6.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(244g)
Węglowodany (g)
10.60
25.86
Węglowodany przyswajalne (g)
8.38
20.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.21
5.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(244g)
Tłuszcz (g)
0.40
0.98
Tłuszcze nasycone (g)
0.26
0.62
Tłuszcze nienasycone (g)
0.14
0.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.04
0.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.10
0.24
Cholesterol (mg)
1.23
3.00
Brak danych dla: makaron durum.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(244g)
Witamina A (µg (mcg))
31.26
76.27
Brak danych dla: makaron durum.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.03
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.36
3.32
Brak danych dla: makaron durum.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: makaron durum.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.90
2.19
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.06
58.71
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
311.04
758.93
Brak danych dla: makaron durum.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(244g)
Sód (mg)
249.20
608.05
Potas (mg)
123.71
301.86
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
9.61
23.45
Fosfor (mg)
36.06
87.99
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.91
36.38
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.80
1.96
Cynk (mg)
0.33
0.80
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu czerwonego z makaronem 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu czerwonego z makaronem

Koszt składników
88.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
1500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Buraki gotowane
560 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.90
Za 560 g
Makaron durum
200 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 200 g
Suszone grzyby
70 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 4
24.50
Za 70 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
88.00