Barszcz czerwony
- Buraki gotowane (950 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Oliwa z oliwek (20 ml)
Przepis na barszcz czerwony krok po kroku
Ugotowane buraki obierz i pokrój w grubą kostkę.
Bulion warzywny doprowadź do wrzenia, następnie dodaj do niego buraki i gotuj około 10-15 minut.
5 minut przed końcem gotowania dodaj do zupy liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie cebulę dodaj do zupy.
Gdy barszcz będzie już ugotowany dodaj do niego ocet (2 łyżki) i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz biały
-
Barszcz wigilijny
-
Barszczyk czerwony wigilijny
-
Barszcz czerwony zabielany
-
Barszcz czerwony na zakwasie
-
Barszczyk na zakwasie
-
Barszcz z uszkami
-
Barszcz wigilijny na zakwasie
-
Zakwas na barszcz biały
-
Barszcz zabielany
-
Zakwas na barszcz czerwony
-
Barszcz grzybowy
-
Barszcz biały z kiełbasą
-
Barszcz biały z ziemniakami
-
Barszcz wigilijny bez zakwasu
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Barszczyk czerwony Thermomix
-
Barszcze
Więcej informacji na temat barszczu czerwonego
Domowy barszcz czerwony z buraków to tradycyjny przepis kuchni polskiej na pyszne danie wigilijne. Dodatkowo świetnie sprawdzi się jako smaczny obiad czy dodatek do krokietów oraz pierogów. W dalszej części dowiesz się jak się robi najlepszy barszcz czerwony oraz na czym gotować tą smaczną potrawę. Przepis na barszcz czerwony jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Do jego przygotowania niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: buraki gotowane (można kupić gotowe, zapakowane w specjalne opakowanie lub samemu ugotować buraki w wodzie), bulion warzywny (możesz użyć przygotowanego wcześniej lub ugotować go w tym samym dniu co barszcz), cebula, oliwa z oliwek oraz przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy oraz ocet balsamiczny).
A więc jak ugotować dobry barszcz czerwony? Ugotowane buraki pokrój w kostkę i gotuj je we wrzącym bulionie warzywnym (najlepiej sprawdzi się ten przygotowany na marchwi, selerze, pietruszce oraz porze). Kilka minut przed końcem gotowania dodaj ziele angielskie i liść laurowy, składniki dokładnie wymieszaj. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmaż na rozgrzanej oliwie i dodaj ją do zupy. Do gotowego barszczu dodaj ocet balsamiczny.
Barszcz czerwony przygotowany z samych warzyw jest bogactwem wielu składników mineralnych i witamin. Buraki, jako główne warzywo w potrawie, zawierają spore ilości kwasu foliowego, który zapobiega rozwojowi wad cewy nerwowej u płodów oraz wspomaga usuwanie z krwiobiegu homocysteinę. Dodatkowo spożywanie buraków w diecie pomaga w unormowaniu poziomu cholesterolu oraz dostarczają wielu cennych przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia się organizmu.
Podsumowując ten smaczny barszcz z buraków to doskonała potrawa wigilijna. Świetnie smakuje z dodatkiem krokietów oraz pierogów (szczególnie tych z kapustą i grzybami). Jest to doskonały pomysł na smaczny posiłek w diecie wegańskiej, wegetariańskiej, redukcyjnej, niskokalorycznej czy bezmlecznej. Dodatkowo danie dostarczy do naszego organizmu wiele pozytywnie wpływających na nasze zdrowie witamin i składników mineralnych.
Alergeny w barszczu czerwonym
Lista alergenów dla barszczu czerwonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze barszczu czerwonego
Barszcz czerwony jest doskonałą propozycją na dodatek do krokietów oraz pierogów. Świetnie sprawdzi się również jako osobna potrawa, np. na stole Bożonarodzeniowym. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, a sama potrawa zawiera duże ilości składników mineralnych i witamin pochodzących między innymi z buraków.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.