Barszcz biały z ziemniakami
- Żeberka wieprzowe (300 g)
- Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
- Pietruszka - 1 średnia sztuka (200 g)
- Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (300 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Czosnek (50 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Boczek wędzony bez kości (300 g)
- Natka pietruszki (20 g)
- Śmietana 18% (300 g)
- Zakwas pszeniczny (600 g)
Przepis na barszcz biały z ziemniakami krok po kroku
Do garnka wlej 4 litry wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, umieść mięso i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w kostkę.
Cebulę i czosnek pokrój drobno i zeszklij na oleju.
Dodaj do zupy warzywa i gotuj 15 minut.
Boczek pokrój w kawałki i podsmaż na patelni, dodaj do zupy gotuj 5-6 minut.
Dodaj zakwas na barszcz i gotuj 3-4 minuty.
Dodaj do zupy śmietanę wymieszaną z natką pietruszki, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz biały
-
Barszcz wigilijny
-
Barszczyk czerwony wigilijny
-
Barszcz czerwony zabielany
-
Barszcz czerwony na zakwasie
-
Barszczyk na zakwasie
-
Barszcz z uszkami
-
Barszcz wigilijny na zakwasie
-
Zakwas na barszcz biały
-
Barszcz zabielany
-
Zakwas na barszcz czerwony
-
Barszcz grzybowy
-
Barszcz biały z kiełbasą
-
Barszcz wigilijny bez zakwasu
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Barszczyk czerwony Thermomix
-
Zakwas na barszcz wigilijny
-
Barszcze
Więcej informacji na temat barszczu białego z ziemniakami
Barszcz biały z ziemniakami to pyszny posiłek dla całej rodziny. Barszcz biały jest tradycyjną potrawą na Wielkanoc. Najlepszy barszcz biały przygotujesz na zakwasie wykonanym w domu. Mąka pszenna razowa, z której wykonany jest zakwas zawiera dużo błonnika oraz ma zasadowy odczyn, który wpływa na równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Sprawdzony przepis na barszcz biały z ziemniakami jest prosty do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do zrobienia barszczu będą Ci potrzebne następujące składniki spożywcze: żeberka wieprzowe, boczek wieprzowy, marchew, pietruszka korzeń, cebula, czosnek, śmietana kwaśna 18%, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie oraz zakwas na barszcz biały.
Jak ugotować biały barszcz z ziemniakami? Na początek do dużego garnka wlej wody i włóż liść laurowy, ziele angielskie oraz żeberka wieprzowe, gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut. Następnie obierz marchew i pietruszkę i pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Dodaj warzywa do zupy i gotuj 15 minut. Boczek wędzony pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, dodaj do zupy, gotuj jeszcze 5-6 minut. Wymieszaj śmietanę z natką pietruszki i dodaj do zupy, dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem.
Boczek wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera także sporo tłuszczu nasyconego, więc jest wyrobem wysoko kalorycznym. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Cebula i czosnek są warzywami o właściwościach przeciwzapalnych, zawierają dużo witaminy C. Wzmacniają odporność a także pomagają w leczeniu przeziębienia i chronią nasz organizm przed nowotworami. Marchew zawiera także cenny beta karoten, który jest barwnikiem roślinnym oraz substratem do powstawania witaminy A.
Podsumowując barszcz biały z ziemniakami jest pyszny i łatwy do zrobienia. Szybki barszcz biały sprawdzi się zarówno na święta oraz na co dzień. Barszcz biały świąteczny jest źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych.
Alergeny w barszczu białym z ziemniakami
Lista alergenów dla barszczu białego z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas pszeniczny
Wartości odżywcze barszczu białego z ziemniakami
Barszcz biały z ziemniakami jest zupą zawierającą dużo błonnika. Warzywa korzeniowe są źródłem cennych składników mineralnych oraz węglowodanów złożonych. Kiełbasa jest źródłem białka zwierzęcego o sporej ilości tłuszczu.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.