Barszcz biały z ziemniakami

Opublikowano: 17.09.2021 r., 18:04 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa w różowej miseczce
Barszcz biały z ziemniakami
Barszcz biały z ziemniakami to doskonała propozycja na pyszną i pożywną zupę. Barszcz biały tradycyjnie jest podawany na święta Wielkanocne. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 70 min
518 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Żeberka wieprzowe (300 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (200 g)
  • Pietruszka - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Ziemniaki późne - 3 średnie sztuki (300 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Czosnek (50 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Boczek wędzony bez kości (300 g)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Śmietana 18% (300 g)
  • Zakwas pszeniczny (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na barszcz biały z ziemniakami krok po kroku

Do garnka wlej 4 litry wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, umieść mięso i gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.

Obierz marchew i pietruszkę, pokrój w kostkę.

Cebulę i czosnek pokrój drobno i zeszklij na oleju.

Dodaj do zupy warzywa i gotuj 15 minut.

Boczek pokrój w kawałki i podsmaż na patelni, dodaj do zupy gotuj 5-6 minut.

Dodaj zakwas na barszcz i gotuj 3-4 minuty.

Dodaj do zupy śmietanę wymieszaną z natką pietruszki, dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Jak oceniasz przepis na barszcz biały z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat barszczu białego z ziemniakami

Barszcz biały z ziemniakami to pyszny posiłek dla całej rodziny. Barszcz biały jest tradycyjną potrawą na Wielkanoc. Najlepszy barszcz biały przygotujesz na zakwasie wykonanym w domu. Mąka pszenna razowa, z której wykonany jest zakwas zawiera dużo błonnika oraz ma zasadowy odczyn, który wpływa na równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Sprawdzony przepis na barszcz biały z ziemniakami jest prosty do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do zrobienia barszczu będą Ci potrzebne następujące składniki spożywcze: żeberka wieprzowe, boczek wieprzowy, marchew, pietruszka korzeń, cebula, czosnek, śmietana kwaśna 18%, majeranek, liść laurowy i ziele angielskie oraz zakwas na barszcz biały.

Jak ugotować biały barszcz z ziemniakami? Na początek do dużego garnka wlej wody i włóż liść laurowy, ziele angielskie oraz żeberka wieprzowe, gotuj na wolnym ogniu przez 60 minut. Następnie obierz marchew i pietruszkę i pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Dodaj warzywa do zupy i gotuj 15 minut. Boczek wędzony pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, dodaj do zupy, gotuj jeszcze 5-6 minut. Wymieszaj śmietanę z natką pietruszki i dodaj do zupy, dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem.

Boczek wieprzowy jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera także sporo tłuszczu nasyconego, więc jest wyrobem wysoko kalorycznym. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Cebula i czosnek są warzywami o właściwościach przeciwzapalnych, zawierają dużo witaminy C. Wzmacniają odporność a także pomagają w leczeniu przeziębienia i chronią nasz organizm przed nowotworami. Marchew zawiera także cenny beta karoten, który jest barwnikiem roślinnym oraz substratem do powstawania witaminy A.

Podsumowując barszcz biały z ziemniakami jest pyszny i łatwy do zrobienia. Szybki barszcz biały sprawdzi się zarówno na święta oraz na co dzień. Barszcz biały świąteczny jest źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych.

Alergeny w barszczu białym z ziemniakami

Lista alergenów dla barszczu białego z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas pszeniczny

Wartości odżywcze barszczu białego z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Barszcz biały z ziemniakami jest zupą zawierającą dużo błonnika. Warzywa korzeniowe są źródłem cennych składników mineralnych oraz węglowodanów złożonych. Kiełbasa jest źródłem białka zwierzęcego o sporej ilości tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
207.53
518.82
Białko (g)
9.22
23.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
18.62
46.55
Węglowodany przyswajalne (g)
17.08
42.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.54
3.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
10.43
26.08
Tłuszcze nasycone (g)
4.65
11.62
Tłuszcze nienasycone (g)
5.79
14.47
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.05
10.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.74
4.35
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości, śmietana 18%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.62
69.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
85.92
214.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy, zakwas pszeniczny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy, zakwas pszeniczny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.53
16.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.33
Brak danych dla: zakwas pszeniczny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.27
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy, zakwas pszeniczny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.95
39.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.89
7.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.10
30.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, zakwas pszeniczny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
700.89
1752.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, zakwas pszeniczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
321.89
804.73
Potas (mg)
241.84
604.59
Brak danych dla: zakwas pszeniczny.
czytaj dalej
Wapń (mg)
48.89
122.23
Fosfor (mg)
99.21
248.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, zakwas pszeniczny.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.06
37.65
Brak danych dla: olej rzepakowy, zakwas pszeniczny.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.19
2.97
Cynk (mg)
0.88
2.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, zakwas pszeniczny.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, zakwas pszeniczny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu białego z ziemniakami 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu białego z ziemniakami

Koszt składników
139.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
300 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 300 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
200 g
1 średnia sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
50 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Boczek wędzony bez kości
300 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Zakwas pszeniczny
600 g
27.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
64.80
Za 600 g
Koszt składników
139.90