Barszcz biały z butelki

Opublikowano: 22.09.2021 r., 22:48 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
wielkanocny barszcz biały z jajkiem i cynamonem
Barszcz biały z butelki
Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą na zakwasie to tradycyjna, charakterystyczna dla polskiej kuchni zupa, przyrządzana najczęściej z okazji świąt wielkanocnych. Dzięki wykorzystaniu gotowego zakwasu ugotowanie zupy jest nieporównywalnie prostsze i zajmuje mniej czasu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
884 kcal
Kcal w porcji
660 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Kiełbasa domowa (300 g)
  • Zakwas do białego barszczu 2 szklanki (500 ml)
  • Marchewka 2 sztuki (90 g)
  • Pietruszka 2 sztuki (90 g)
  • Śmietana 18% 3 łyżki (30 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na barszcz biały z butelki krok po kroku

Do garnka dodaj kiełbasę, pokrojone warzywa, zalej wodą (ok. 1 ,5 l) i gotuj do miękkości warzyw.

Dodaj zakwas i dopraw.

Na koniec zabiel zupę i podawaj z ugotowanym jajkiem.

Jak oceniasz przepis na barszcz biały z butelki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,6% osób

Więcej informacji na temat barszczu białego z butelki

Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą na zakwasie to tradycyjna, charakterystyczna dla polskiej kuchni zupa, przyrządzana najczęściej z okazji świąt wielkanocnych. Pyszny, wielkanocny barszcz jest niezbędnym daniem podczas rodzinnego, świątecznego śniadania, w tym wyjątkowym dniu. Tradycyjny barszcz biały przyrządzany jest na samodzielnie robionym, domowym zakwasie, a cały proces przygotowania zupy jest dość pracochłonny i czasochłonny. Dlatego, bardzo dobry, a jednocześnie równie smaczny pomysł na przyrządzenie tej zupy, to barszcz biały z butelki. Dzięki wykorzystaniu gotowego zakwasu ugotowanie zupy jest nieporównywalnie prostsze i zajmuje mniej czasu. Bez wątpienia to bardzo ważne dla wielu osób, zwłaszcza w okresie świętecznym, który zazwyczaj wiąże się z bardzo wieloma przygotowaniami i długim czasem spędzonym w kuchni. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić barszcz biały z butelki koniecznie poznaj nasz przepis, dzięki któremu przyrządzisz tą pyszną świąteczną zupę, szybko i przyjemnie. Składniki, które będą Ci potrzebne to zakwas do białego barszczu z butelki, kiełbasa, ewentualnie trochę boczku, jajka, śmietana, przyprawy oraz włoszczyzna, czyli marchew, pietruszka i seler, a także - jeśli chcesz - ziemniaki. Z przypraw najlepiej sprawdzi się sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.Jak ugotować barszcz biały z butelki? Jest to naprawdę banalnie proste! Pokrojone mięso i warzywa wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości, na koniec dodaj zakwas, zabiel śmietaną i podawaj z ugotowanym jajkiem. To wszystko! Proste, prawda? Zdecydowanie jest to ekspresowa w przygotowaniu zupa, dlatego nie musisz się obawiać, że jej ugotowania będzie oznaczało kilka godzin spędzonych w kuchni. Choć tradycyjnie jest to zupa świąteczna, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby ugotować ją również bez okazji, świetnie sprawdzi się u wszystkich zapracowanych, zabieganych osób. Koniecznie poznaj nasz przepis na barszcz biały z butelki i ciesz się jego smakiem.

.

Alergeny w barszczu białym z butelki

Lista alergenów dla barszczu białego z butelki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • zakwas do białego barszczu
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze barszczu białego z butelki

na 100g gotowej potrawy

Aby zwiększyć wartość odżywczą zupy warto dodać do niej jak najwięcej gotowanych warzyw, na przykład marchewki, pietruszki, czy selera.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(660g)
Energia (kcal)
134.02
884.51
Białko (g)
5.14
33.90

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(660g)
Węglowodany (g)
6.66
43.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(660g)
Tłuszcz (g)
9.64
63.59
Tłuszcze nasycone (g)
4.06
26.78
Tłuszcze nienasycone (g)
5.58
36.82

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(660g)
Sód (mg)
416.00
2745.60
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu białego z butelki 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu białego z butelki

Koszt składników
23.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kiełbasa domowa
300 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Zakwas do białego barszczu
500 ml
2 szklanki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 500 ml
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
90 g
2 sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 90 g
Śmietana 18%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
23.20