Przepis na barszcz biały z butelki krok po kroku
- Kiełbasa domowa 300 g
- Zakwas do białego barszczu 500 ml 2 szklanki
- Marchewka 90 g 2 sztuki
- Pietruszka 90 g 2 sztuki
- Śmietana 18% 30 g 3 łyżki
- Jajko 4 szt.
Do garnka dodaj kiełbasę, pokrojone warzywa, zalej wodą (ok. 1 ,5 l) i gotuj do miękkości warzyw.
Dodaj zakwas i dopraw.
Na koniec zabiel zupę i podawaj z ugotowanym jajkiem.
Często zadawane pytania
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz biały
-
Barszcz wigilijny
-
Barszcz czerwony zabielany
-
Barszczyk na zakwasie
-
Barszcz czerwony na zakwasie
-
Barszcz z uszkami
-
Zakwas na barszcz biały
-
Barszcz zabielany
-
Zakwas na barszcz czerwony
-
Barszcz grzybowy
-
Barszcz biały z kiełbasą
-
Barszcz biały z ziemniakami
-
Barszcz wigilijny bez zakwasu
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Barszczyk czerwony Thermomix
-
Ciasto naleśnikowe na krokiety
-
Zakwas na barszcz wigilijny
-
Barszcze

(liczba kalorii)
Barszcz biały z butelki - cechy przepisu
Więcej o barszczu białym z butelki
Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą na zakwasie to tradycyjna, charakterystyczna dla polskiej kuchni zupa, przyrządzana najczęściej z okazji świąt wielkanocnych. Pyszny, wielkanocny barszcz jest niezbędnym daniem podczas rodzinnego, świątecznego śniadania, w tym wyjątkowym dniu. Tradycyjny barszcz biały przyrządzany jest na samodzielnie robionym, domowym zakwasie, a cały proces przygotowania zupy jest dość pracochłonny i czasochłonny. Dlatego, bardzo dobry, a jednocześnie równie smaczny pomysł na przyrządzenie tej zupy, to barszcz biały z butelki. Dzięki wykorzystaniu gotowego zakwasu ugotowanie zupy jest nieporównywalnie prostsze i zajmuje mniej czasu. Bez wątpienia to bardzo ważne dla wielu osób, zwłaszcza w okresie świętecznym, który zazwyczaj wiąże się z bardzo wieloma przygotowaniami i długim czasem spędzonym w kuchni. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić barszcz biały z butelki koniecznie poznaj nasz przepis, dzięki któremu przyrządzisz tą pyszną świąteczną zupę, szybko i przyjemnie. Składniki, które będą Ci potrzebne to zakwas do białego barszczu z butelki, kiełbasa, ewentualnie trochę boczku, jajka, śmietana, przyprawy oraz włoszczyzna, czyli marchew, pietruszka i seler, a także - jeśli chcesz - ziemniaki. Z przypraw najlepiej sprawdzi się sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie.Jak ugotować barszcz biały z butelki? Jest to naprawdę banalnie proste! Pokrojone mięso i warzywa wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości, na koniec dodaj zakwas, zabiel śmietaną i podawaj z ugotowanym jajkiem. To wszystko! Proste, prawda? Zdecydowanie jest to ekspresowa w przygotowaniu zupa, dlatego nie musisz się obawiać, że jej ugotowania będzie oznaczało kilka godzin spędzonych w kuchni. Choć tradycyjnie jest to zupa świąteczna, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby ugotować ją również bez okazji, świetnie sprawdzi się u wszystkich zapracowanych, zabieganych osób. Koniecznie poznaj nasz przepis na barszcz biały z butelki i ciesz się jego smakiem.
.
Wartości odżywcze barszczu białego z butelki
Energia i białka
(660g)
Węglowodany w barszczu białym z butelki
(660g)
Tłuszcze
(660g)
Składniki mineralne w przepisie na barszcz biały z butelki
(660g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w barszczu białym z butelki
Lista alergenów dla barszczu białego z butelki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- zakwas do białego barszczu
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko