Barszcz biały wielkanocny

Opublikowano: 17.09.2021 r., 18:04 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Barszcz biały w chlebku
Barszcz biały wielkanocny
Barszcz biały wielkanocny jest wspaniałym daniem na świąteczne śniadanie Wielkanocne. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to tradycyjne pożywne danie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 50 min
381 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Biała kiełbasa (500 g)
  • Boczek wędzony bez kości (300 g)
  • Ziemniaki późne (400 g)
  • Marchewka (200 g)
  • Pietruszka (200 g)
  • Chrzan (100 g)
  • Śmietana 18% (300 g)
  • Cebula (200 g)
  • Czosnek (50 g)
  • Zakwas do białego barszczu (600 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na barszcz biały wielkanocny krok po kroku

Do garnka wlej 5 litrów wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, umieść kiełbasę białą i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut.

Kiełbasę wyjmij z zupy, pokrój z talarki i odłóż na talerzyku.

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj do zupy.

Obierz marchew i pietruszkę oraz ziemniaki, pokrój w kostkę.

Cebulę i czosnek pokrój drobno i zeszklij na oleju.

Dodaj do zupy warzywa i gotuj 15 minut. Po tym czasie dodaj do zupy kiełbasę i zakwas na barszcz.

Chrzan wymieszaj ze śmietaną i dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.

Jak oceniasz przepis na barszcz biały wielkanocny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,9% osób

Więcej informacji na temat barszczu białego wielkanocnego

Barszcz biały wielkanocny to pyszna zupa na śniadanie świąteczne. Barszcz biały jest tradycyjną potrawą na Wielkanoc. Najlepszy barszcz biały przygotujesz na zakwasie wykonanym w domu. Mąka pszenna razowa, z której wykonany jest zakwas zawiera dużo błonnika oraz ma zasadowy odczyn, który wpływa na równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Przepis na barszcz biały wielkanocny jest łatwy do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do zrobienia barszczu wielkanocnego będą Ci potrzebne następujące składniki spożywcze: kiełbasa biała wieprzowa, boczek wieprzowy, marchew, pietruszka korzeń, cebula, czosnek, śmietana kwaśna 18%, majeranek, chrzan, liść laurowy i ziele angielskie oraz zakwas na barszcz biały.

Jak zrobić barszcz biały wielkanocny? Na początek do dużego garnka wlej wody i włóż liść laurowy, ziele angielskie oraz białą kiełbasę i gotuj na wolnym ogniu 25 minut. Następnie obierz marchew, ziemniaki i pietruszkę i pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Wyjmij kiełbasę z zupy i pokrój w mniejsze kawałki, odłóż na talerzyku. Dodaj warzywa do zupy i gotuj 15 minut. Boczek wędzony pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, dodaj do zupy, gotuj jeszcze 5-6 minut. Dodaj do barszczu kiełbasę i zakwas na barszcz. Wymieszaj śmietanę z chrzanem i dodaj do zupy, dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem.

Kiełbasa biała jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera także sporo tłuszczu nasyconego więc jest wyrobem wysoko kalorycznym. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Cebula i czosnek są warzywami o właściwościach przeciwzapalnych, zawierają dużo witaminy C. Wzmacniają odporność a także pomagają w leczeniu przeziębienia i chronią nasz organizm przed nowotworami.

Podsumowując barszcz biały wielkanocny jest pyszny i łatwy do zrobienia. Smaczny barszcz biały sprawdzi się zarówno na święta oraz na co dzień. Barszcz biały świąteczny jest źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych. Sprawdzony przepis przygotujesz bez doświadczenia kulinarnego.

Alergeny w barszczu białym wielkanocnym

Lista alergenów dla barszczu białego wielkanocnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • zakwas do białego barszczu

Wartości odżywcze barszczu białego wielkanocnego

na 100g gotowej potrawy

Barszcz biały jest zupą z dużą zawartością błonnika pokarmowego. Zawartość warzyw korzeniowych wzbogaca zupę w cenne składniki mineralne. Kiełbasa biała jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
152.61
381.54
Białko (g)
7.04
17.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
8.54
21.34
Węglowodany przyswajalne (g)
5.60
14.01
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
2.81
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
10.07
25.18
Tłuszcze nasycone (g)
4.73
11.82
Tłuszcze nienasycone (g)
5.34
13.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.97
9.92
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.29
3.22
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.68
69.21
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
77.72
194.30
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.47
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.77
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.41
16.02
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.29
0.72
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
0.99
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
18.81
47.02
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.34
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.49
6.21
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.33
30.83
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
584.37
1460.92
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
368.12
920.31
Potas (mg)
239.49
598.73
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Wapń (mg)
26.65
66.62
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
96.23
240.57
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.32
38.29
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.55
1.38
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.95
2.37
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: zakwas do białego barszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu białego wielkanocnego 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu białego wielkanocnego

Koszt składników
55.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biała kiełbasa
500 g
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
11.43
Za 500 g
Boczek wędzony bez kości
300 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Ziemniaki późne
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Marchewka
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pietruszka
200 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Chrzan
100 g
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 100 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
50 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Zakwas do białego barszczu
600 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
3.60
Za 600 ml
Koszt składników
55.40