Barszcz biały wielkanocny
- Biała kiełbasa (500 g)
- Boczek wędzony bez kości (300 g)
- Ziemniaki późne (400 g)
- Marchewka (200 g)
- Pietruszka (200 g)
- Chrzan (100 g)
- Śmietana 18% (300 g)
- Cebula (200 g)
- Czosnek (50 g)
- Zakwas do białego barszczu (600 ml)
Przepis na barszcz biały wielkanocny krok po kroku
Do garnka wlej 5 litrów wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, umieść kiełbasę białą i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut.
Kiełbasę wyjmij z zupy, pokrój z talarki i odłóż na talerzyku.
Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj do zupy.
Obierz marchew i pietruszkę oraz ziemniaki, pokrój w kostkę.
Cebulę i czosnek pokrój drobno i zeszklij na oleju.
Dodaj do zupy warzywa i gotuj 15 minut. Po tym czasie dodaj do zupy kiełbasę i zakwas na barszcz.
Chrzan wymieszaj ze śmietaną i dodaj do zupy. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
-
Barszcz ukraiński
-
Barszcz biały
-
Barszcz wigilijny
-
Barszczyk czerwony wigilijny
-
Barszcz czerwony zabielany
-
Barszcz czerwony na zakwasie
-
Barszczyk na zakwasie
-
Barszcz z uszkami
-
Barszcz wigilijny na zakwasie
-
Zakwas na barszcz biały
-
Barszcz zabielany
-
Zakwas na barszcz czerwony
-
Barszcz grzybowy
-
Barszcz biały z kiełbasą
-
Barszcz biały z ziemniakami
-
Barszcz wigilijny bez zakwasu
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Barszczyk czerwony Thermomix
-
Barszcze
Więcej informacji na temat barszczu białego wielkanocnego
Barszcz biały wielkanocny to pyszna zupa na śniadanie świąteczne. Barszcz biały jest tradycyjną potrawą na Wielkanoc. Najlepszy barszcz biały przygotujesz na zakwasie wykonanym w domu. Mąka pszenna razowa, z której wykonany jest zakwas zawiera dużo błonnika oraz ma zasadowy odczyn, który wpływa na równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Przepis na barszcz biały wielkanocny jest łatwy do wykonania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do zrobienia barszczu wielkanocnego będą Ci potrzebne następujące składniki spożywcze: kiełbasa biała wieprzowa, boczek wieprzowy, marchew, pietruszka korzeń, cebula, czosnek, śmietana kwaśna 18%, majeranek, chrzan, liść laurowy i ziele angielskie oraz zakwas na barszcz biały.
Jak zrobić barszcz biały wielkanocny? Na początek do dużego garnka wlej wody i włóż liść laurowy, ziele angielskie oraz białą kiełbasę i gotuj na wolnym ogniu 25 minut. Następnie obierz marchew, ziemniaki i pietruszkę i pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na oleju. Wyjmij kiełbasę z zupy i pokrój w mniejsze kawałki, odłóż na talerzyku. Dodaj warzywa do zupy i gotuj 15 minut. Boczek wędzony pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, dodaj do zupy, gotuj jeszcze 5-6 minut. Dodaj do barszczu kiełbasę i zakwas na barszcz. Wymieszaj śmietanę z chrzanem i dodaj do zupy, dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem.
Kiełbasa biała jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera także sporo tłuszczu nasyconego więc jest wyrobem wysoko kalorycznym. Mięso wieprzowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Cebula i czosnek są warzywami o właściwościach przeciwzapalnych, zawierają dużo witaminy C. Wzmacniają odporność a także pomagają w leczeniu przeziębienia i chronią nasz organizm przed nowotworami.
Podsumowując barszcz biały wielkanocny jest pyszny i łatwy do zrobienia. Smaczny barszcz biały sprawdzi się zarówno na święta oraz na co dzień. Barszcz biały świąteczny jest źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych. Sprawdzony przepis przygotujesz bez doświadczenia kulinarnego.
Alergeny w barszczu białym wielkanocnym
Lista alergenów dla barszczu białego wielkanocnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- zakwas do białego barszczu
Wartości odżywcze barszczu białego wielkanocnego
Barszcz biały jest zupą z dużą zawartością błonnika pokarmowego. Zawartość warzyw korzeniowych wzbogaca zupę w cenne składniki mineralne. Kiełbasa biała jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.