Barszcz biały bez zakwasu

Opublikowano: 22.09.2021 r., 23:48 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biały barszcz ziółkami
Barszcz biały bez zakwasu
Barszcz jest niezbędnym daniem podczas wielkanocnego śniadania. Nie każdy wie jak ugotować barszcz biały bez zakwasu, który będzie równie smaczny i pyszny. Zdecydowanie warto wiedzieć jak to zrobić, zwłaszcza jeśli nie masz możliwości przygotowania zakwasu samodzielnie.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 30 min
1221 kcal
Kcal w porcji
570 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Biała kiełbasa (400 g)
  • Żeberka wieprzowe (300 g)
  • Czosnek - 6 ząbków (30 g)
  • Śmietana 18% - 3 łyżki (30 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na barszcz biały bez zakwasu krok po kroku

Żeberka włóż do dużego garnka, zalej 2 litrami wody i zagotuj.

Po 20-30 minutach bodaj białą kiełbasę, przyprawy i gotuj kolejne 20 minut.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i zahartowaną zawiesinę z mąki i śmietany.

Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo.

Jak oceniasz przepis na barszcz biały bez zakwasu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób

Więcej informacji na temat barszczu białego bez zakwasu

Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą na zakwasie to tradycyjna, charakterystyczna dla polskiej kuchni zupa, przyrządzana najczęściej z okazji świąt wielkanocnych. Pyszny, wielkanocny barszcz jest niezbędnym daniem podczas rodzinnego, świątecznego śniadania, w tym wyjątkowym dniu. Jednak nie każdy wie jak ugotować barszcz biały bez zakwasu, który będzie równie smaczny i pyszny. Zdecydowanie warto wiedzieć jak to zrobić, zwłaszcza jeśli nie masz możliwości przygotowania zakwasu samodzielnie lub nie zdążysz kupić go w sklepie przed świętami. Dobry przepis na barszcz biały bez zakwasu na białej kiełbasie bez wątpienia sprawdzi ię zwłaszcza w okresie świętecznym, który zazwyczaj wiąże się z bardzo wieloma przygotowaniami i długim czasem spędzonym w kuchni. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić przyrządzić smaczny barszcz biały bez zakwasu, który będzie aromatyczny i wyrazisty, koniecznie poznaj nasz przepis, dzięki któremu przyrządzisz tą pyszną świąteczną zupę, szybko i przyjemnie. Składniki, które będą Ci potrzebne to biała kiełbasa, ewentualnie trochę boczku, kości rosołowe lub żeberka, jajka, śmietana, mąka, przyprawy oraz włoszczyzna, czyli marchew, pietruszka i seler, a także - jeśli masz ochotę - ziemniaki. Z przypraw najlepiej do barszczu białego sprawdzą się sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie. Jak ugotować barszcz biały bez zakwasu? Jest to naprawdę banalnie proste! Pokrojone mięso i warzywa wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości, dopraw, na koniec dodaj zawiesinę z mąki i śmietany i podawaj z ugotowanym jajkiem. To wszystko! Proste, prawda? Zdecydowanie jest to ekspresowa w przygotowaniu zupa, dlatego nie musisz się obawiać, że jej ugotowania będzie oznaczało kilka godzin spędzonych w kuchni. Co więcej, mimo, że jest to zupa świąteczna, nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby ugotować ją również bez większej okazji okazji - świetnie sprawdzi na obiad dla całej rodziny się u wszystkich zapracowanych, zabieganych osób. Koniecznie poznaj nasz przepis na barszcz biały bez zakwasu i ciesz się jego smakiem.

Alergeny w barszczu białym bez zakwasu

Lista alergenów dla barszczu białego bez zakwasu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze barszczu białego bez zakwasu

na 100g gotowej potrawy

Aby zwiększyć wartość odżywczą zupy warto dodać do niej jak najwięcej warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(570g)
Energia (kcal)
214.34
1221.76
Białko (g)
14.86
84.68

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(570g)
Węglowodany (g)
2.12
12.10
Węglowodany przyswajalne (g)
2.02
11.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.10
0.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(570g)
Tłuszcz (g)
15.85
90.35
Tłuszcze nasycone (g)
7.87
44.85
Tłuszcze nienasycone (g)
7.98
45.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.02
34.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.96
11.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
132.33
754.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(570g)
Witamina A (µg (mcg))
51.23
292.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.32
1.83
Witamina B12 (µg (mcg))
0.90
5.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.97
5.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.22
6.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.61
3.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
51.14
291.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
1.40
Ryboflawina (mg)
0.26
1.50
Niacyna (mg)
3.51
20.03
Foliany (µg (mcg))
12.59
71.74
Beta karoten (µg (mcg))
0.91
5.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(570g)
Sód (mg)
246.07
1402.60
Potas (mg)
235.16
1340.42
Wapń (mg)
31.48
179.46
Fosfor (mg)
170.88
974.01
Magnez (mg)
16.92
96.43
Żelazo (mg)
1.24
7.07
Cynk (mg)
2.17
12.40
Miedź (mg)
0.08
0.45
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczu białego bez zakwasu 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczu białego bez zakwasu

Koszt składników
50.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biała kiełbasa
400 g
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 2
9.14
Za 400 g
Żeberka wieprzowe
300 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 300 g
Czosnek
30 g
6 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Śmietana 18%
30 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
50.20