Baozi
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Drożdże świeże (15 g)
- Mleko 3,2% - ciepłe (125 ml)
- Cukier - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (400 g)
- Ocet balsamiczny (10 ml)
- Cebula - 1 średnia sztuka (150 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
Przepis na baozi krok po kroku
Mleko wlej do miseczki i wymieszaj je z połową szklanki wody oraz cukrem.
Następnie do wody z mlekiem dodaj drożdże i rozpuści. Miseczkę z drożdżami odstaw na kilka minut.
Drugiej miski przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli. Następnie dodaj pieniące się drożdże i wyrób elastyczne ciasto.
Ciasto przełóż do metalowej miski, przykryj ciepłą ściereczką i odstaw na 30 minut.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.
Patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej cebulę do zezłocenia.
Następnie do cebuli dodaj ocet balsamiczny, wymieszaj. Dodaj mięso mielone oraz jedną płaską łyżeczkę przyprawy chińskiej w pięciu smakach, a także kilka kropel tabasco.
Zawartość patelni wymieszaj i smaż przez około 10 minut. Farsz zdejmij z ognia i pozostaw do przestygnięcia.
Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieć i rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm.
Z ciasta wytnij kółka o średnicy 10 cm.
Na środek każdego kółka nałóż po dwie płaskie łyżki farszu, ściągnij brzegi ciasta ku górze i dobrze je zlep.
Gotowe bułeczki drożdżowe gotuj na parze przez około 15 minut.
Baozi podawaj na ciepło z dodatkiem sosów.
-
Cynamonka
-
Bułki cynamonowe
-
Bułki maślane
-
Bułeczki pszenne
-
Bułki bez drożdży
-
Bułeczki bao
-
Bułeczki cynamonowe
-
Bułeczki mleczne
-
Bułki z jagodami
-
Bułki śniadaniowe
-
Keto bułki
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Domowe bułki
-
Bułeczki orkiszowe
-
Bułki do hot dogów
-
Bułeczki bezglutenowe
-
Bułki na zakwasie
-
Ślimaki cynamonowe
-
Bułki
Więcej informacji na temat baozi
Baozi to chińskie bułeczki gotowane na parze. Pyszne bułeczki przygotowywane są z różnego rodzaju farszami. Najlepsze baozi to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe serwowane na ciepło. Sprawdzony przepis na baozi jest dość trudny w przygotowaniu, dlatego wymaga odrobiny doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować kluski na parze niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże świeże, mleko, cukier, mięso mielone wieprzowo-wołowe, ocet balsamiczny, cebula, olej rzepakowy, sól, tabasco oraz przyprawa pięciu smaków. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić baozi? Mleko wlej do miseczki i wymieszaj je z połową szklanki wody oraz cukrem. Następnie do wody z mlekiem dodaj drożdże i rozpuści. Miseczkę z drożdżami odstaw na kilka minut. Drugiej miski przesiej mąkę i dodaj szczyptę soli. Następnie dodaj pieniące się drożdże i wyrób elastyczne ciasto. Ciasto przełóż do metalowej miski, przykryj ciepłą ściereczką i odstaw na 30 minut. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej cebulę do zezłocenia. Następnie do cebuli dodaj ocet balsamiczny, wymieszaj. Dodaj mięso mielone oraz jedną płaską łyżeczkę przyprawy chińskiej w pięciu smakach, a także kilka kropel tabasco. Zawartość patelni wymieszaj i smaż przez około 10 minut. Farsz zdejmij z ognia i pozostaw do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto delikatnie zagnieć i rozwałkuj na placek o grubości około 0,5 cm. Z ciasta wytnij kółka o średnicy 10 cm. Na środek każdego kółka nałóż po dwie płaskie łyżki farszu, ściągnij brzegi ciasta ku górze i dobrze je zlep. Gotowe bułeczki drożdżowe gotuj na parze przez około 15 minut. Baozi podawaj na ciepło z dodatkiem sosów.
Podsumowując smaczne baozi stanowią doskonałą propozycję na smaczne danie obiadowe serwowane na ciepło z dodatkiem sosów. Chińskie bułeczki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Bułeczki gotowane na parze są delikatne i bardzo miękkie. Nadzienie do bułeczek można przygotować również na bazie szpinaku oraz sera.
Alergeny w baozi
Lista alergenów dla baozi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
W przepisie na baozi nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- przyprawa pięć smaków
Wartości odżywcze baozi
Baozi to chińskie bułeczki drożdżowe z nadzieniem. Bułeczki świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe lub przekąska.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.