Banoffee

Opublikowano: 08.06.2021 r., 20:10 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Banoffee z kajmakiem i bananami
Banoffee
Banoffee pie, czyli tradycyjne angielskie ciasto bez pieczenia z bananami, masą kajmakową, mascarpone i czekoladowym spodem. Szybki, prosty i słodki deser.
Przygotowanie 40 min
657 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki - 2 małe paczki (200 g)
  • Czekolada gorzka - 3 tabliczki (300 g)
  • Masło - 1/5 kostki (50 g)
  • Kajmak - 1 puszka (400 g)
  • Orzechy włoskie - 2 garści (60 g)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (250 g)
  • Banan - 3 sztuki (600 g)
  • Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
kakao
Sprzęt kuchenny
blaszka do pieczenia 24 cm średnica

Przepis na banoffee krok po kroku

Herbatniki bardzo drobno posiekaj i pokrusz.

W rondelku roztop masło z czekoladą (100 g).

Dodaj herbatniki i wymieszaj. Powstałą masę wylej na dno formy do pieczenia i wstaw do lodówki.

Pozostałą czekoladę roztop, wymieszaj z kajmakiem.

Orzechy włoskie drobno posiekaj.

Na spód ciasta wylej masę czekoladowo-kajmakową, posyp orzechami i ponownie wstaw do lodówki.

Mascarpone ubij na gęstą, puszystą pianę.

Posmaruj nią wierzch ciasta. Banany pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu. Posyp kakao.

Jak oceniasz przepis na banoffee
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat banoffee

Banoffee pie z kajmakiem bananami i mascarpone to jeden z tradycyjnych angielskich deserów, obecnie znany i popularny na całym świecie. Nazwa pochodzi od połączenia słów "banan" oraz nazwy słynnych "toffi". Prawdopodobnie przepis na banoffee wymyślono w latach 70-tych XX wieku i był to ulubiony deser Księżnej Diany oraz Margartet Thatcher. Tradycyjnie ciasto banoffee pie przyrządzano z mleka skondensowanego, bananów, słodkich herbatników i kajmaku. Obecnie mleko skondensowane coraz częściej zamieniane jest na mascarpone lub śmietankę, do ciasta dodaje się kakao, czekoladę lub lody, na przykład waniliowe. Banoffee to proste ciasto bez pieczenia, które nie jest skomplikowane w przygotowaniu i nada się na większość okazji. Najlepiej smakuje na zimno, kiedy deser jest mocno schłodzony, dlatego warto przygotować go dzień wcześniej lub rano i przez kilka godzin przechowywać w lodówce. Banoffee można przygotować w jednej dużej blaszce i następnie wydzielać pojedyncze porcje lub od razu przygotować oddzielne porcje w naczyniach deserowych. Jak zrobić ciasto banoffee? Nie jest to tak skomplikowane jak mogłoby się wydawać. Najlepiej zacząć od przygotowania spodu, w tym celu wystarczy rozpuścić czekoladę z masłem i wymieszać z pokruszonymi herbatnikami. Kolejną warstwą jest masa czekoladowo kajmakowa, a ostatnią - ubita śmietanka lub serek mascarpone. Na sam wierzch wystarczy następnie ułożyć plastry pokrojonego banana, posiekane orzechy, delikatnie posypać kakao, schłodzić i deser jest gotowy do podania. Ciasto banoffee sprawdzi się jako deser, coś słodkiego na imprezę, czy na grilla. Mimo, że nie ma w nim dodatku cukru jest bardzo słodkie oraz niestety stosunkowo kaloryczne, dlatego warto przygotować z góry po jednej porcji dla każdego, aby nie podjadać ciasta bez przerwy, bo pełna blacha z pewnością będzie kusić. Banoffee to idealny deser dla wszystkich miłośników bardzo słodkich, oryginalnych i niecodziennych deserów. Koniecznie poznaj nasz przepis na banoffee pie z kajmakiem bananami i mascarpone.

Alergeny w banoffee

Lista alergenów dla Banoffee przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • kajmak
    • mascarpone
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze banoffee

na 100g gotowej potrawy

Deser, mimo braku dodatku cukru, jest bardzo kaloryczny, ciężkostrawny, ma wysoki indeks glikemiczny. Dlatego, w dużych ilościach, większych niż okazjonalna jedna porcja, nie jest wskazany na dietach redukcyjnych, u osób z cukrzycą, insulinoopornością, chorobami przewodu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
328.91
657.82
Białko (g)
4.79
9.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
35.67
71.34
Węglowodany przyswajalne (g)
32.73
65.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.94
5.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
19.12
38.24
Tłuszcze nasycone (g)
12.85
25.70
Tłuszcze nienasycone (g)
6.27
12.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.17
8.34
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.10
4.20
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.62
57.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
35.62
71.23
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.31
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.28
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.40
6.81
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.09
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.23
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
33.59
67.18
Brak danych dla: czekolada gorzka, mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.18
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.36
0.73
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.83
1.65
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.57
51.14
Brak danych dla: czekolada gorzka, mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
19.85
39.70
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
170.50
341.00
Potas (mg)
327.47
654.94
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
106.75
213.50
Fosfor (mg)
171.30
342.60
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
54.45
108.89
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.66
3.33
Cynk (mg)
0.88
1.75
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.33
0.67
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.44
0.88
Brak danych dla: mascarpone, kakao 16% (proszek).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny banoffee 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania banoffee

Koszt składników
54.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
2 małe paczki
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
300 g
3 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Masło
50 g
1/5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Kajmak
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Orzechy włoskie
60 g
2 garści
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Mascarpone
250 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Banan
600 g
3 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 5
4.00
Za 600 g
Kakao 16% (proszek)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 g
Koszt składników
54.50