Bánh xèo z kurczakiem i boczkiem

Opublikowano: 25.01.2022 r., 10:05 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bánh xèo z kurczakiem i boczkiem
Bánh xèo z kurczakiem i boczkiem
Bánh xèo jest to wietnamski naleśnik nadziany farszem z boczku, grzybów shitake oraz kurczaka. Do tego serwuj sos nước mắm, a także świeże warzywa i zioła.
Przygotowanie 45 min
353 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka ryżowa (100 g)
  • Woda gazowana (125 ml)
  • Mleczko kokosowe (75 ml)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (100 g)
  • Grzyby shitake świeże (100 g)
  • Fasola mung kiełki (100 g)
  • Sałata lodowa (100 g)
  • Ogórek (100 g)
  • Biała rzodkiew (100 g)
  • Cukier (30 g)
  • Olej sezamowy (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sos sojowy, ocet ryżowy, kurkuma, papryczka chilli świeża, szczypiorek, kolendra świeża, sos rybny, czosnek, sok z limonki, tajska bazylia, limonka owoc
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, mikser

Przepis na bánh xèo z kurczakiem i boczkiem krok po kroku

Pierś z kurczaka umyj, pokrój w cienkie plasterki. Zamarynuj ją przez minimum 30 minut w łyżce sosu sojowego oraz ząbku czosnku przeciśniętym przez praskę.

Umyj warzywa, grzyby i kiełki. Sałatę podziel na liście (nie drzyj), ogórka obierz i pokrój w słupki. Rzodkiew także pokrój w kostkę. Posiekaj szczypiorek. Z papryczki chilli usuń gniazda nasienne. Osusz warzywa.

Zrób farsz z boczku, kurczaka i grzybów: boczek pokrój w kostkę. Zarumień na patelni. Jak będzie złocisty, zdejmij go. Zamarynowanego kurczaka podsmaż na patelni z tłuszczem po smażeniu boczku (smaż przez kilka minut, aż kurczak przestanie być surowy). Dodaj grzyby i smaż kilka minut, po czym dodaj boczek i wszystko wymieszaj.

Przygotuj sos nước mắm. 2 ząbki czosnku obierz i bardzo drobno posiekaj. Wlej 100 ml wody do garnka i dodaj cukier. Zagotuj do wrzenia i dodaj 3 łyżki sosu rybnego. Przestań gotować i dodaj łyżeczkę octu, a także sok z limonki (wg uznania). Dodaj czosnek i posiekaną wcześniej papryczkę. Gotuj minutę i ostudź. Sprawdź, czy smak Ci odpowiada i dostosuj pod siebie.

Ciasto na naleśniki: do miski dodaj mąkę, a także pół łyżeczki kurkumy i pół łyżeczki soli. Dodaj mleko oraz wodę. Mieszaj mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj. Rozgrzej patelnię z olejem. Na gorący olej wylej ciasto naleśnikowe, rozprowadź i smaż do ścięcia naleśnika.

Gdy naleśnik będzie się smażył i będzie ścięty, wyłóż na połowie naleśnika część kiełków, dodaj także część farszu. Przykryj drugą połówką naleśnika. Naleśnika nie obraca się na drugą stronę.

Podanie: na talerzu ułóż naleśnika, a obok sałatę, limonkę, ogórka, rzodkiew, tajską bazylię oraz kolendrę w gałązkach. Sos przelej do niewielkiego naczynia. Na liść sałaty połóż naleśnik (nadziany farszem), dodaj warzywa, skrop sokiem z limonki, zwiń wszystko (by było wygodnie chwycić i ugryźć) i zmocz kawałek w sosie. W ten sposób należy jeść bánh xèo.

Jak oceniasz przepis na bánh xèo z kurczakiem i boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat bánh xèo z kurczakiem i boczkiem

Bánh xèo jest to wietnamski naleśnik nadziany farszem z boczku, grzybów shitake oraz kurczaka. Do tego serwuj sos nước mắm, a także świeże warzywa i zioła. Zrobienie tej potrawy nie jest najszybsze. Także sposób, w jaki je się wietnamskiego naleśnika, jest bardzo specyficzny. Jest to jednak niezwykle smaczne danie. Warto je poznać i chociaż raz spróbować. Przepis nie zawiera glutenu, nabiału ani jajek. Bánh xèo je się w bardzo charakterystyczny sposób. Chcesz zobaczyć jak przygotować i jeść bánh xèo?

Bánh xèo to inaczej naleśnik, który pochodzi z kuchni wietnamskiej. Jest on przygotowywany z mąki ryżowej, wody gazowanej, mleczka kokosowego oraz soli, kurkumy i szczypiorku. Nadzienie w przepisie na bánh xèo stanowi podsmażony boczek, grzyby shitake oraz mięso z piersi kurczaka, wzbogacone o kiełki fasoli mung. Do naleśnika wietnamskiego bánh xèo gotuje się sos nước mắm. Sos ten oparty jest o wodę, cukier, papryczkę chilli, czosnek, ocet ryżowy, sos rybny i sok z limonki. Sos dostosuj smakowo pod siebie (jeżeli trzeba – dodaj więcej/mniej chilli, cukru, sosu rybnego lub octu).

Podawać bánh xèo z kurczakiem i boczkiem należy w określony sposób. Gdy smaży się naleśnika, na połowie układa się kiełki oraz farsz. Całość przykrywa się drugą połową naleśnika (tworzy się kształt półkola). Sos przekłada się do małego naczynia. Na talerzu wykłada się naleśnik z nadzieniem. Obok naleśnika dodaje się świeże warzywa i zioła. Przepis na bánh xèo z kurczakiem i boczkiem opiera się o dodatek sałaty lodowej, ogórka świeżego, białej rzodkwi, do tego limonka, gałązki tajskiej bazylii oraz kolendry.

Samo jedzenie powinno wyglądać następująco: usmażonego naleśnika należy pokroić na mniejsze kawałki. Na liściu sałaty układa się kawałek naleśnika. Dodaje się trochę świeżych warzyw i ziół. Następnie całość skrapia się sokiem z limonki i zawija tak, by było wygodnie jeść i nic się nie rozpadło. Tak przygotowany naleśnik macza się w sosie i je. Tradycyjnie je się wszystko rękami.

Jeśli chodzi o same naleśniki bánh xèo, mają one być smażone tylko z jednej strony. Naleśnika nie przekręca się na drugą stronę. Naleśnik do bánh xèo powinien być chrupiący. Smażenie samego naleśnika jest dosyć długie, ponieważ powinien być gruby.

Bánh xèo można zrobić na różne sposoby. Farsz może być wegański, może też łączyć przeróżne składniki, według upodobań (krewetki, mięso wieprzowe, warzywa, grzyby, kiełki…). Do tego dodatek w postaci warzyw, ziół i przypraw, z którymi podaje się bánh xèo także jest kwestią gustu. Do podania, zamiast sosu nước mắm, możesz podać sos orzechowy.

Alergeny w bánh xèo z kurczakiem i boczkiem

Lista alergenów dla bánh xèo z kurczakiem i boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos rybny

W przepisie na bánh xèo z kurczakiem i boczkiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • tajska bazylia, limonka owoc
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze bánh xèo z kurczakiem i boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Przepis na to danie jest bezglutenowy. Mogą go jeść osoby chorujące na celiakię bądź mające nietolerancję glutenu. Także nie znajdziesz w nim nabiału. To dobry posiłek dla osób, które nie tolerują nabiału. Jeżeli nie jesz jajek, ten przepis także będzie odpowiedni.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
126.42
353.98
Białko (g)
7.00
19.61
Fenyloalanina (mg)
0.16
0.44
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości, ogórek.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
14.30
40.03
Węglowodany przyswajalne (g)
13.34
37.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.95
2.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
4.63
12.95
Tłuszcze nasycone (g)
1.84
5.16
Tłuszcze nienasycone (g)
2.78
7.79
Brak danych dla: grzyby shitake świeże.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.88
5.26
Brak danych dla: grzyby shitake świeże, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.91
2.54
Brak danych dla: grzyby shitake świeże, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
17.42
48.76
Brak danych dla: grzyby shitake świeże.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
6.67
18.67
Brak danych dla: grzyby shitake świeże.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.64
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.41
Brak danych dla: grzyby shitake świeże.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.62
12.95
Brak danych dla: grzyby shitake świeże.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.22
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.13
0.37
Brak danych dla: mleczko kokosowe, grzyby shitake świeże, biała rzodkiew.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
3.60
10.08
Brak danych dla: grzyby shitake świeże.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.27
Ryboflawina (mg)
0.09
0.26
Niacyna (mg)
2.69
7.54
Foliany (µg (mcg))
13.53
37.87
Beta karoten (µg (mcg))
35.97
100.71
Brak danych dla: grzyby shitake świeże, biała rzodkiew.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
189.30
530.05
Potas (mg)
195.88
548.46
Wapń (mg)
18.34
51.35
Fosfor (mg)
105.02
294.07
Magnez (mg)
17.10
47.88
Żelazo (mg)
0.45
1.25
Cynk (mg)
0.65
1.82
Miedź (mg)
0.08
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny bánh xèo z kurczakiem i boczkiem 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bánh xèo z kurczakiem i boczkiem

Koszt składników
85.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka ryżowa
100 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Woda gazowana
125 ml
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 125 ml
Mleczko kokosowe
75 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
0.94
Za 75 ml
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Piersi kurczaka bez skóry
100 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Grzyby shitake świeże
100 g
16.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 100 g
Fasola mung kiełki
100 g
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Sałata lodowa
100 g
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 g
Ogórek
100 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Biała rzodkiew
100 g
6.50
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 100 g
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Olej sezamowy
5 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 ml
Koszt składników
85.00