- Mąka ryżowa 100 g
- Woda gazowana 125 ml
- Mleczko kokosowe 75 ml
- Boczek wędzony bez kości 100 g
- Piersi kurczaka bez skóry 100 g
- Grzyby shitake świeże 100 g
- Fasola mung kiełki 100 g
- Sałata lodowa 100 g
- Ogórek 100 g
- Biała rzodkiew 100 g
- Cukier 30 g
- Olej sezamowy 5 ml
Przepis na bánh xèo z kurczakiem i boczkiem krok po kroku
Pierś z kurczaka umyj, pokrój w cienkie plasterki. Zamarynuj ją przez minimum 30 minut w łyżce sosu sojowego oraz ząbku czosnku przeciśniętym przez praskę.
Umyj warzywa, grzyby i kiełki. Sałatę podziel na liście (nie drzyj), ogórka obierz i pokrój w słupki. Rzodkiew także pokrój w kostkę. Posiekaj szczypiorek. Z papryczki chilli usuń gniazda nasienne. Osusz warzywa.
Zrób farsz z boczku, kurczaka i grzybów: boczek pokrój w kostkę. Zarumień na patelni. Jak będzie złocisty, zdejmij go. Zamarynowanego kurczaka podsmaż na patelni z tłuszczem po smażeniu boczku (smaż przez kilka minut, aż kurczak przestanie być surowy). Dodaj grzyby i smaż kilka minut, po czym dodaj boczek i wszystko wymieszaj.
Przygotuj sos nước mắm. 2 ząbki czosnku obierz i bardzo drobno posiekaj. Wlej 100 ml wody do garnka i dodaj cukier. Zagotuj do wrzenia i dodaj 3 łyżki sosu rybnego. Przestań gotować i dodaj łyżeczkę octu, a także sok z limonki (wg uznania). Dodaj czosnek i posiekaną wcześniej papryczkę. Gotuj minutę i ostudź. Sprawdź, czy smak Ci odpowiada i dostosuj pod siebie.
Ciasto na naleśniki: do miski dodaj mąkę, a także pół łyżeczki kurkumy i pół łyżeczki soli. Dodaj mleko oraz wodę. Mieszaj mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj. Rozgrzej patelnię z olejem. Na gorący olej wylej ciasto naleśnikowe, rozprowadź i smaż do ścięcia naleśnika.
Gdy naleśnik będzie się smażył i będzie ścięty, wyłóż na połowie naleśnika część kiełków, dodaj także część farszu. Przykryj drugą połówką naleśnika. Naleśnika nie obraca się na drugą stronę.
Podanie: na talerzu ułóż naleśnika, a obok sałatę, limonkę, ogórka, rzodkiew, tajską bazylię oraz kolendrę w gałązkach. Sos przelej do niewielkiego naczynia. Na liść sałaty połóż naleśnik (nadziany farszem), dodaj warzywa, skrop sokiem z limonki, zwiń wszystko (by było wygodnie chwycić i ugryźć) i zmocz kawałek w sosie. W ten sposób należy jeść bánh xèo.

-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki 2
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki na słono
-
Naleśniki
Informacje dietetyczne - bánh xèo z kurczakiem i boczkiem
Wartości odżywcze bánh xèo z kurczakiem i boczkiem
Przepis na to danie jest bezglutenowy. Mogą go jeść osoby chorujące na celiakię bądź mające nietolerancję glutenu. Także nie znajdziesz w nim nabiału. To dobry posiłek dla osób, które nie tolerują nabiału. Jeżeli nie jesz jajek, ten przepis także będzie odpowiedni.
Energia i białka
(280g)
Węglowodany
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy
(280g)
Składniki mineralne
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bánh xèo z kurczakiem i boczkiem
Lista alergenów dla bánh xèo z kurczakiem i boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos rybny
W przepisie na bánh xèo z kurczakiem i boczkiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- tajska bazylia, limonka owoc
Więcej informacji na temat bánh xèo z kurczakiem i boczkiem
Bánh xèo jest to wietnamski naleśnik nadziany farszem z boczku, grzybów shitake oraz kurczaka. Do tego serwuj sos nước mắm, a także świeże warzywa i zioła. Zrobienie tej potrawy nie jest najszybsze. Także sposób, w jaki je się wietnamskiego naleśnika, jest bardzo specyficzny. Jest to jednak niezwykle smaczne danie. Warto je poznać i chociaż raz spróbować. Przepis nie zawiera glutenu, nabiału ani jajek. Bánh xèo je się w bardzo charakterystyczny sposób. Chcesz zobaczyć jak przygotować i jeść bánh xèo?
Bánh xèo to inaczej naleśnik, który pochodzi z kuchni wietnamskiej. Jest on przygotowywany z mąki ryżowej, wody gazowanej, mleczka kokosowego oraz soli, kurkumy i szczypiorku. Nadzienie w przepisie na bánh xèo stanowi podsmażony boczek, grzyby shitake oraz mięso z piersi kurczaka, wzbogacone o kiełki fasoli mung. Do naleśnika wietnamskiego bánh xèo gotuje się sos nước mắm. Sos ten oparty jest o wodę, cukier, papryczkę chilli, czosnek, ocet ryżowy, sos rybny i sok z limonki. Sos dostosuj smakowo pod siebie (jeżeli trzeba – dodaj więcej/mniej chilli, cukru, sosu rybnego lub octu).
Podawać bánh xèo z kurczakiem i boczkiem należy w określony sposób. Gdy smaży się naleśnika, na połowie układa się kiełki oraz farsz. Całość przykrywa się drugą połową naleśnika (tworzy się kształt półkola). Sos przekłada się do małego naczynia. Na talerzu wykłada się naleśnik z nadzieniem. Obok naleśnika dodaje się świeże warzywa i zioła. Przepis na bánh xèo z kurczakiem i boczkiem opiera się o dodatek sałaty lodowej, ogórka świeżego, białej rzodkwi, do tego limonka, gałązki tajskiej bazylii oraz kolendry.
Samo jedzenie powinno wyglądać następująco: usmażonego naleśnika należy pokroić na mniejsze kawałki. Na liściu sałaty układa się kawałek naleśnika. Dodaje się trochę świeżych warzyw i ziół. Następnie całość skrapia się sokiem z limonki i zawija tak, by było wygodnie jeść i nic się nie rozpadło. Tak przygotowany naleśnik macza się w sosie i je. Tradycyjnie je się wszystko rękami.
Jeśli chodzi o same naleśniki bánh xèo, mają one być smażone tylko z jednej strony. Naleśnika nie przekręca się na drugą stronę. Naleśnik do bánh xèo powinien być chrupiący. Smażenie samego naleśnika jest dosyć długie, ponieważ powinien być gruby.
Bánh xèo można zrobić na różne sposoby. Farsz może być wegański, może też łączyć przeróżne składniki, według upodobań (krewetki, mięso wieprzowe, warzywa, grzyby, kiełki…). Do tego dodatek w postaci warzyw, ziół i przypraw, z którymi podaje się bánh xèo także jest kwestią gustu. Do podania, zamiast sosu nước mắm, możesz podać sos orzechowy.
Szacunkowy koszt przygotowania bánh xèo z kurczakiem i boczkiem
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023
Przepis bardzo szczegółowy a dodatkowe rozwinięcie świadczy o miłości do tego co robi i pisze
Gratuluję