Bánh xèo z kurczakiem i boczkiem
Opublikowano: 25.01.2022 r.
Bánh xèo z kurczakiem i boczkiem to smakowita kombinacja, która łączy delikatne piersi kurczaka, chrupiący boczek wędzony, aromatyczne grzyby shitake oraz świeże kiełki fasoli mung. Wszystko to zawinięte w cienkie naleśniki z mąki ryżowej i mleczka kokosowego, podawane z chrupiącą sałatą lodową i soczystym ogórkiem. Pycha!
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka ryżowa - 100 g
- Woda gazowana - 125 ml
- Mleczko kokosowe - 75 ml
- Boczek wędzony bez kości - 100 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 100 g
- Grzyby shitake świeże - 100 g
- Fasola mung kiełki - 100 g
- Sałata lodowa - 100 g
- Ogórek - 100 g
- Biała rzodkiew - 100 g
- Cukier - 30 g
- Olej sezamowy - 5 ml
- Przyprawy - sól, sos sojowy, ocet ryżowy, kurkuma, papryczka chilli świeża, szczypiorek, kolendra świeża, sos rybny, czosnek, sok z limonki, tajska bazylia, limonka owoc
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, mikser
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka umyj, pokrój w cienkie plasterki. Zamarynuj ją przez minimum 30 minut w łyżce sosu sojowego oraz ząbku czosnku przeciśniętym przez praskę.
- Umyj warzywa, grzyby i kiełki. Sałatę podziel na liście (nie drzyj), ogórka obierz i pokrój w słupki. Rzodkiew także pokrój w kostkę. Posiekaj szczypiorek. Z papryczki chilli usuń gniazda nasienne. Osusz warzywa.
- Zrób farsz z boczku, kurczaka i grzybów: boczek pokrój w kostkę. Zarumień na patelni. Jak będzie złocisty, zdejmij go. Zamarynowanego kurczaka podsmaż na patelni z tłuszczem po smażeniu boczku (smaż przez kilka minut, aż kurczak przestanie być surowy). Dodaj grzyby i smaż kilka minut, po czym dodaj boczek i wszystko wymieszaj.
- Przygotuj sos nước mắm. 2 ząbki czosnku obierz i bardzo drobno posiekaj. Wlej 100 ml wody do garnka i dodaj cukier. Zagotuj do wrzenia i dodaj 3 łyżki sosu rybnego. Przestań gotować i dodaj łyżeczkę octu, a także sok z limonki (wg uznania). Dodaj czosnek i posiekaną wcześniej papryczkę. Gotuj minutę i ostudź. Sprawdź, czy smak Ci odpowiada i dostosuj pod siebie.
- Ciasto na naleśniki: do miski dodaj mąkę, a także pół łyżeczki kurkumy i pół łyżeczki soli. Dodaj mleko oraz wodę. Mieszaj mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodaj posiekany szczypiorek i wymieszaj. Rozgrzej patelnię z olejem. Na gorący olej wylej ciasto naleśnikowe, rozprowadź i smaż do ścięcia naleśnika.
- Gdy naleśnik będzie się smażył i będzie ścięty, wyłóż na połowie naleśnika część kiełków, dodaj także część farszu. Przykryj drugą połówką naleśnika. Naleśnika nie obraca się na drugą stronę.
- Podanie: na talerzu ułóż naleśnika, a obok sałatę, limonkę, ogórka, rzodkiew, tajską bazylię oraz kolendrę w gałązkach. Sos przelej do niewielkiego naczynia. Na liść sałaty połóż naleśnik (nadziany farszem), dodaj warzywa, skrop sokiem z limonki, zwiń wszystko (by było wygodnie chwycić i ugryźć) i zmocz kawałek w sosie. W ten sposób należy jeść bánh xèo.
Komentarz dietetyka
Przepis na to danie jest bezglutenowy. Mogą go jeść osoby chorujące na celiakię bądź mające nietolerancję glutenu. Także nie znajdziesz w nim nabiału. To dobry posiłek dla osób, które nie tolerują nabiału. Jeżeli nie jesz jajek, ten przepis także będzie odpowiedni.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości