Banh mi

Opublikowano: 08.08.2023 r., 9:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna kanapka banh mi
Banh mi
Banh mi to wietnamska bagietka z warzywami i mięsem, która doskonale sprawdzi się na lunch, czy kolację. Świetnie smakuje, wspaniale wygląda i jest banalnie prosta.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 15 min
494 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Bułka grahamka - 2 szt (180 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
  • Ogórek (40 g)
  • Marchewka (45 g)
  • Rzodkiewka (30 g)
  • Natka pietruszki (15 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (5 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Sos sojowy (15 ml)
  • Ocet ryżowy (10 ml)
  • Majonez (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa

Przepis na banh mi krok po kroku

W miseczce zmieszaj oliwę, ocet ryżowy, sos sojowy oraz przyprawy.

W marynacie obtocz pierś z kurczaka i zgrilluj lub usmaż na dobrze rozgrzanej patelni, około 15 minut. Następnie pokrój ją w plastry.

Bułki przekrój wzdłuż i podpiecz na patelni grillowej.

W miseczce zmieszaj majonez z solą i drobno posiekaną papryczką chili.

Bułki posmaruj sosem majonezowym.

Ogórki pokrój w plasterki i ułóż na kanapce. Na nie wyłóż pokrojoną w plasterki pierś z kurczaka.

Marchewki i rzodkiewki zetrzyj na tarce lub przy pomocy temperówki do warzyw.

Warzywa ułóż na mięsie.

Kanapkę posyp posiekaną natką lub kolendrą.

Jak oceniasz przepis na banh mi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,9% osób

Więcej informacji na temat banh mi

Banh mi to wietnamska bagietka z warzywami i mięsem, która doskonale sprawdzi się na lunch, czy kolację. Świetnie smakuje, wspaniale wygląda i jest banalnie prosta.

Przepis na banh mi to doskonały pomysł na przepyszne danie, które zrobisz w 15 minut. Choć tradycyjna bułeczka zwykle przygotowywana jest z mąki pszennej i ryżowej, to jednak do stworzenia tego przepisu możesz wykorzystać klasyczne pieczywo dostępne w sklepach. Świetnie sprawdzą się zwłaszcza podłużne bułki. Ten kształt sprawia, że składniki mieszczą się w niej bez problemu i całość łatwiej zjadać. W niektórych rejonach można się też spotkać z banh mi przygotowane z chleba tostowego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić banh mi, by powstała pyszna i dobra dla zdrowia kanapka, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Domowa bułeczka jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Możesz sięgnąć po tę na bazie mięsa lub z samych warzyw, w zależności od tego jak jesz na co dzień. To najlepsza opcja na szybki posiłek.

Jeśli kochasz kuchnię azjatycką, ale nie za dobrze radzisz sobie z gotowaniem banh mi będzie dla Ciebie wymarzoną potrawą. To jedno z najłatwiejszych dań kuchni wietnamskiej. Jest przy tym niezwykle smaczne. Dzięki czemu możesz przenieść do swojej kuchni smaki orientu w naprawdę łatwy sposób. W kilka chwil przygotujesz tę smaczną kanapkę, która nasyci Cię na cały dzień. To dlatego, że jej podstawą jest pieczywo, mięso oraz mnóstwo warzyw. Zarówno tych piklowanych, jak i świeżych. Takie połączenie sprawia, że całość smakuje wybornie. Wyglądem danie przypomina znanego wszystkim hot-doga, jednak smakuje zupełnie inaczej. Do jej przygotowania możesz użyć zarówno piersi z kurczaka, ale też mięsa wieprzowego. Wieprzowina jest dobrym wyborem, jeśli musisz dbać o odpowiedni poziom żelaza we krwi. W innym wypadku sięgnij raczej po kurczaka. To mięso, które zawiera więcej białka, mniej tłuszczu, wiec jest bezpieczniejsze dla układu krwionośnego. Doskonale wpływa na sytość, więc będzie dobrym wyborem na diecie redukcyjnej.

Alergeny w banh mi

Lista alergenów dla banh mi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bułka grahamka
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze banh mi

na 100g gotowej potrawy

To opcja zdrowa, dostarczająca sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
170.48
494.40
Białko (g)
10.52
30.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
14.30
41.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
7.47
21.66
Tłuszcze nasycone (g)
1.65
4.78
Tłuszcze nienasycone (g)
5.82
16.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
346.45
1004.70
Szacunkowy indeks glikemiczny banh mi 75
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania banh mi

Koszt składników
120.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bułka grahamka
180 g
2 szt
0.80
Za 65,0 g
Liczba opakowań 3
2.22
Za 180 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Ogórek
40 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Rzodkiewka
30 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Natka pietruszki
15 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Papryczka chili czerwona świeża
5 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Sos sojowy
15 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 15 ml
Ocet ryżowy
10 ml
58.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.58
Za 10 ml
Majonez
25 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 25 g
Koszt składników
120.90