Banany z grilla
Przepis na banany z grilla krok po kroku
Skórkę od bananów natnij na całej długości.
Banany zawiń w folię aluminiową.
Tak przygotowane banany ułóż na rozgrzanym grillu i piecz je przez około 20 minut.
Banany co jakiś czas przewróć na drugą stronę.
Miękkie banany przełóż na talerz i podawaj je z dodatkiem lodów lub z roztopioną czekoladą.
-
Szaszłyk na grill
-
Szaszłyki na grilla
-
Souvlaki
-
Szaszłyki z kurczaka
-
Karkówka z grilla
-
Kiełbasa z grilla
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Warzywa na grilla
-
Cukinia z grilla
-
Pieczarki z grilla
-
Pstrag z grilla
-
Żeberka z grilla
-
Szparagi z grilla
-
Kaszanka z grilla
-
Krewetki z grilla
-
Bakłażan z grilla
-
Skrzydełka z grilla
-
Schab z grilla
-
Dania z grilla
Więcej informacji na temat bananów z grilla
Banany z grilla przygotowane w folii aluminiowej to doskonały pomysł na deser dla dzieci i dorosłych. Banany z grilla doskonale smakują z czekoladą oraz lodami. Przepis na banany z grilla jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą tylko banany, które są dostępne w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Jak zrobić banany z grilla? Skórkę od bananów natnij na całej długości. Banany zawiń w folię aluminiową. Tak przygotowane banany ułóż na rozgrzanym grillu i piecz je przez około 20 minut. Banany co jakiś czas przewróć na drugą stronę. Miękkie banany przełóż na talerz i podawaj je z dodatkiem lodów lub z roztopioną czekoladą.
Banany to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich witaminę A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Jest to również doskonałe źródło magnezu, fosforu, wapnia oraz potasu. Potas spożywany na odpowiednim poziomie wypływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Dodatkowo dieta o wysokiej zawartości potasu a niskiej zawartości sodu zmniejsza ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego w przyszłości. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi. Jedną z odmian błonnika pokarmowego są pektyny, które spożywane w odpowiedniej ilości mogą przyczyniać się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi. Zawartość pektyn zależy w głównej mierze od stopnia dojrzałości tego owocu. Banany chętnie wykorzystywane są w kuchni do przygotowywania dań na słodko.
Podsumowując sprawdzony przepis na pyszne banany z grilla świetnie sprawdzi się jako deser dla dzieci i dorosłych. Grillowane banany doskonale smakują z roztopioną czekoladą oraz z lodami waniliowymi. Smaczne banany możemy przygotować podczas imprezy w ogrodzie ze znajomymi. Banany są dobre bezpośrednio po przygotowaniu.
Alergeny w bananach z grilla
Lista alergenów dla bananów z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na banany z grilla
Wartości odżywcze bananów z grilla
Banany z grilla to doskonały pomysł na wykorzystanie owoców w mało popularny sposób. Banany stanowią doskonałe źródło potasu.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.