Bananowy naleśnik

Opublikowano: 23.03.2022 r., 7:41 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśnik z plasterkami banana
Bananowy naleśnik
Znudziły Ci się normalne naleśniki i chcesz spróbować czegoś nowego? Bananowy naleśnik to idealny pomysł na pyszny posiłek świetny na śniadanie dla dzieci.
Przygotowanie 30 min
368 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Banan - 1 sztuka (120 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% (375 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (210 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia do naleśników, mikser, duża miska

Przepis na bananowego naleśnika krok po kroku

Banana rozgnieć widelcem na papkę.

Do miski wlej mleko, dodaj mąkę, jajka, rozgniecionego banana oraz olej.

Wszystko dokładnie zmiksuj.

Rozgrzej patelnię.

Smaż naleśniki na złocisty kolor.

Jak oceniasz przepis na bananowego naleśnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat bananowego naleśnika

Znudziły Ci się normalne naleśniki i chcesz spróbować czegoś nowego? Bananowy naleśnik to idealny pomysł na pyszny posiłek świetny na śniadanie dla dzieci. Przepis na bananowy naleśnik jest prosty, a do tego szybki. Smak jest pyszny, naleśniki są słodkie i sprężyste. Bananowe naleśniki z czekoladą to jest klasyczne i najbardziej smaczne połączenie, zwłaszcza dla dzieci. Podawać je możesz jednak z wieloma różnymi dodatkami. Zobacz, jak zrobić bananowy naleśnik, który będzie pysznym pomysłem na słodki deser.

Bananowy naleśnik to po prostu zwykłe ciasto naleśnikowe z dodatkową papką z banana. Mają one pyszny, słodki i bananowy smak. Przepis na bananowy naleśnik jest więc bardzo łatwy i szybki. Pasuje w zasadzie na każdy posiłek, w tym na deser czy obiad. Wystarczy jedynie dodać jajka, mąkę, mleko oraz wcześniej wspomnianą papkę z banana. Jak zrobisz bananowy naleśnik, podawaj go z ulubionymi dodatkami na słodko. Może to być naleśnik z czekoladowym sosem, masłem orzechowym, owocami, orzechami, dżemem czy jogurtem. Pyszne są na deser, gdy dodasz także bitą śmietaną czy nawet lody.

Bananowy naleśnik to dobry pomysł na śniadania dla dziecka, podczas rozszerzania diety. By bardziej wzbogacić danie w błonnik, składniki mineralne oraz witaminy, a także obniżyć indeks glikemiczny, mąkę pszenną wysokooczyszczoną zastąp mąką z pełnego ziarna, najlepiej o typie powyżej 1850. Będzie wtedy zdrowszą bardziej odżywczą potrawą.

Lubisz posiłki na słodko? Musisz koniecznie spróbować bananowych naleśników, najlepiej z czekoladą. Jak zrobić bananowy naleśnik? Wszystko wygląda podobnie jak przepis na tradycyjne naleśniki. Jedyną różnicą jest dodanie papki z banana do ciasta naleśnikowego. Zacznij przygotowanie przepisu na bananowy naleśnik od rozgniecenia banana za pomocą widelca. Powinna powstać papka. W dużej misce umieść mleko, jajka, olej oraz mąkę. Dodaj do tych składników rozgniecionego banana, a następnie zmiksuj mikserem na jednolitą masę. Rozgrzej patelnię i wylewaj porcję ciasta naleśnikowego, rozprowadzając je po całej powierzchni patelni. Smaż naleśniki do uzyskania pięknego, złotego koloru. Bananowy naleśnik jest gotowy do podania na śniadanie lub na deser.

*Naleśniki należy smażyć na patelni, która jest dobrej jakości. Gdy patelnia jest zniszczona, ryzyko rozpadania się naleśników podczas ich przekręcania lub przyklejania do patelni jest ogromna.

*Ciasto naleśnikowe wylewaj wyłącznie na dobrze rozgrzaną patelnię.

*Olej możesz wylewać bezpośrednio na patelnię, zamiast dodawać go do ciasta.

Alergeny w bananowym naleśniku

Lista alergenów dla bananowego naleśnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze bananowego naleśnika

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki bananowe są lekkostrawne. Idealne dla dzieci (w tym niemowląt) i starszych osób. Banany mają dużą zawartość potasu. Mają jednak wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
175.61
368.78
Białko (g)
6.83
14.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
23.60
49.57
Węglowodany przyswajalne (g)
23.23
48.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.37
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
6.09
12.79
Tłuszcze nasycone (g)
1.84
3.87
Tłuszcze nienasycone (g)
4.25
8.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.00
6.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.24
2.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.98
109.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.75
1.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.33
0.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.74
3.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.88
96.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
36.68
77.03
Potas (mg)
170.93
358.95
Wapń (mg)
68.64
144.14
Fosfor (mg)
105.43
221.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.64
41.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.64
3.45
Cynk (mg)
0.64
1.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bananowego naleśnika 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bananowego naleśnika

Koszt składników
19.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
120 g
1 sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
375 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.94
Za 375 ml
Mąka pszenna typ 500
210 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
19.30