Bananowiec na zimno
Opublikowano: 22.03.2022 r.
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z bananami i kremem to najlepszy, sprawdzony przepis z bananami. Bananowiec na zimno to łatwe i szybkie ciasto idealne do kawy.
Składniki dla 14 porcji:
- Herbatniki - 150 g
- Mleko 2% - 750 ml
- Masło - 200 g
- Budyń (proszek) - 80 g (2 opakowania (bananowy) bez cukru)
- Cukier - 30 g
- Banan - 720 g (6 sztuk)
- Galaretka - 77 g (1 opakowanie (bananowa))
- Przyprawy - sok z cytryny
Liczba porcji: 14
Będziesz potrzebować:
- garnek, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Rozpuść galaretkę w 400 ml gorącej wody.
- Mleko zagotuj.
- Odlej pół szklanki jeszcze zimnego mleka i rozpuść w nim proszki budyniowe i cukier. Jeżeli budyń jest słodzony, cukier pomiń.
- Do gotującego mleka dodaj rozpuszczone proszki budyniowe i dokładnie wymieszaj. Ostudź.
- Masło, które jest miękkie, miksuj, aż stanie się puszyste.
- Podczas miksowania masła dodawaj stopniowo całkowicie ostudzony budyń. Mieszaj, aż powstanie gładki krem.
- Banany obierz i pokrój w plasterki.
- Wymieszaj banany z sokiem z połowy cytryny.
- Do blaszki wyłóż papier do pieczenia.
- Na dnie układaj herbatniki.
- Posmaruj je 1/3 częścią masy.
- Na masie ułóż 1/3 bananów.
- Wykorzystaj w ten sam sposób resztę produktów.
- Wierzch ciasta polej tężejącą galaretką.
- Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
Komentarz dietetyka
Bananowiec z galaretką ma dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich namiar jest niekorzystny, przede wszystkim dla ludzi cierpiących na choroby układu krążenia. Bananowiec jest źródłem potasu.