Przepis na bananowiec na zimno krok po kroku

Składniki dla 14 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny
To będzie niezbędne
garnek, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia

Rozpuść galaretkę w 400 ml gorącej wody.

Mleko zagotuj.

Odlej pół szklanki jeszcze zimnego mleka i rozpuść w nim proszki budyniowe i cukier. Jeżeli budyń jest słodzony, cukier pomiń.

Do gotującego mleka dodaj rozpuszczone proszki budyniowe i dokładnie wymieszaj. Ostudź.

Masło, które jest miękkie, miksuj, aż stanie się puszyste.

Podczas miksowania masła dodawaj stopniowo całkowicie ostudzony budyń. Mieszaj, aż powstanie gładki krem.

Banany obierz i pokrój w plasterki.

Wymieszaj banany z sokiem z połowy cytryny.

Do blaszki wyłóż papier do pieczenia.

Na dnie układaj herbatniki.

Posmaruj je 1/3 częścią masy.

Na masie ułóż 1/3 bananów.

Wykorzystaj w ten sam sposób resztę produktów.

Wierzch ciasta polej tężejącą galaretką.

Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.

Bananowiec na zimno
Bananowiec na zimno
Koszt przygotowania dania
17.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
322 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
76

Bananowiec na zimno - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bananowcu na zimno

Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z bananami i kremem to najlepszy, sprawdzony przepis z bananami. Bananowiec na zimno to łatwe i szybkie ciasto idealne do kawy. Przepis na bananowca na zimno jest bardzo smaczny. To ciasto bez pieczenia z kremem, bananami i galaretką jest dobre zwłaszcza dla tych, którzy uwielbiają banany. Deser ten jest bowiem bardzo bananowy. Masz dużą ilość bananów, ale brak inspiracji na ciasto bez pieczenia z nimi w roli głównej? Koniecznie zobacz, jak zrobić bananowca na zimno.

Bananowiec na zimno to łatwy i szybki w zrobieniu deser bez pieczenia. Jest to placek z herbatnikami i kremem maślano-budyniowym. Pomiędzy warstwami znajdują się banany pokrojone w plasterki. Wierzch ciasta to galaretka. Przepis na bananowca na zimno to doskonały, sprawdzony przepis na lekki deser.

Taki przepis to dobre rozwiązanie, by zrobić pyszny deser bez pieczenia. Bananowiec na zimno to ciasto szybkie i łatwe. Jak zrobić bananowca na zimno? Najlepiej by było przygotować je dzień wcześniej. Trzeba poczekać, aż galaretka stężeje, a ciasto poleży w lodówce i herbatniki zmiękną. Do przepisu na bananowca na zimno masło musi być miękkie. Rozpocznij przygotowanie tego sprawdzonego przepisu od rozpuszczenia galaretki o smaku bananowym. Następnie ugotuj budyń (także bananowy). Rozrób proszki budyniowe i cukier w niewielkiej części mleka, a resztę mleka ugotuj. Wlej rozrobione proszki budyniowe do gotującego mleka, szybko mieszaj i ugotuj budyń. Ostudź go całkowicie. Musi być zimny. Masło zacznij ubijać mikserem, powinno stać się puszyste. Po tym czasie nie przestawaj miksować i dodawaj stopniowo wystudzony budyń. Miksuj do połączenia składników na gładki krem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Banany należy pokroić w plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny. Wyłóż dno herbatnikami. Na herbatnikach rozsmaruj część kremu i przykryj go częścią bananów. Wykorzystaj resztę składników, robiąc takie same warstwy. Na końcu wierzch ciasta polej tężejącą galaretką. Jak zrobisz bananowca na zimno, odstaw go do schłodzenia. Najlepsze jest, gdy chłodzi się minimum całą noc.

*Przepis na bananowca na zimno najlepiej zrobić z galaretką oraz budyniem o smaku bananowym. Możesz jednak użyć innych smaków.

*Budyń powinien być bez cukru. Jeżeli używasz budyniu słodzonego – cukier pomiń.

*Galaretka dobra do wyłożenia to taka, która jest już tężejąca. Jeżeli galaretka jest płynna, może spłynąć na dno.

*Najlepsze będzie połączenie bananów z sokiem z cytryny. To ważne, ponieważ wtedy banany nie ściemnieją.

Wartości odżywcze bananowieca na zimno

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
189.84 kcal
322.72 kcal
Białko
2.81 g
4.78 g

Węglowodany w bananowcu na zimno

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
23.15 g
39.36 g
Węglowodany przyswajalne
22.02 g
37.44 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.13 g
1.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
10.08 g
17.14 g
Tłuszcze nasycone
6.44 g
10.95 g
Tłuszcze nienasycone
3.64 g
6.19 g
Tłuszcze jednonasycone
3.13 g
5.33 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.50 g
0.86 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
24.56 mg
41.76 mg

Witaminy w przepisie na bananowiec na zimno

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
100.40 µg (mcg)
170.69 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.27 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina C
3.22 mg
5.47 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina D
0.41 µg (mcg)
0.70 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina E
0.28 mg
0.47 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Retinol
98.03 µg (mcg)
166.65 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.13 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.33 mg
0.56 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna
0.50 mg
0.85 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany
17.56 µg (mcg)
29.86 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten
26.19 µg (mcg)
44.53 µg (mcg)
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bananowiec na zimno

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
137.22 mg
233.27 mg
Potas
203.25 mg
345.52 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń
64.86 mg
110.27 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor
92.58 mg
157.38 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez
16.24 mg
27.60 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo
0.31 mg
0.52 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk
0.27 mg
0.46 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.07 mg
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bananowieca na zimno 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bananowcu na zimno

Lista alergenów dla bananowieca na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Mleko 2%
    • Masło

Cena przygotowania bananowieca na zimno

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
150 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 150 g
Mleko 2%
750 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Budyń (proszek)
80 g
2 opakowania (bananowy) bez cukru
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Banan
720 g
6 sztuk
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 6
4.80
Za 720 g
Galaretka
77 g
1 opakowanie (bananowa)
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
1.85
Za 77 g
Koszt składników
23.40
Jak oceniasz przepis na bananowiec na zimno
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób