Bananowiec na zimno
- Herbatniki (150 g)
- Mleko 2% (750 ml)
- Masło (200 g)
- Budyń (proszek) - 2 opakowania (bananowy) bez cukru (80 g)
- Cukier (30 g)
- Banan - 6 sztuk (720 g)
- Galaretka - 1 opakowanie (bananowa) (77 g)
Przepis na bananowiec na zimno krok po kroku
Rozpuść galaretkę w 400 ml gorącej wody.
Mleko zagotuj.
Odlej pół szklanki jeszcze zimnego mleka i rozpuść w nim proszki budyniowe i cukier. Jeżeli budyń jest słodzony, cukier pomiń.
Do gotującego mleka dodaj rozpuszczone proszki budyniowe i dokładnie wymieszaj. Ostudź.
Masło, które jest miękkie, miksuj, aż stanie się puszyste.
Podczas miksowania masła dodawaj stopniowo całkowicie ostudzony budyń. Mieszaj, aż powstanie gładki krem.
Banany obierz i pokrój w plasterki.
Wymieszaj banany z sokiem z połowy cytryny.
Do blaszki wyłóż papier do pieczenia.
Na dnie układaj herbatniki.
Posmaruj je 1/3 częścią masy.
Na masie ułóż 1/3 bananów.
Wykorzystaj w ten sam sposób resztę produktów.
Wierzch ciasta polej tężejącą galaretką.
Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
Więcej informacji na temat bananowieca na zimno
Ciasto bez pieczenia na herbatnikach z bananami i kremem to najlepszy, sprawdzony przepis z bananami. Bananowiec na zimno to łatwe i szybkie ciasto idealne do kawy. Przepis na bananowca na zimno jest bardzo smaczny. To ciasto bez pieczenia z kremem, bananami i galaretką jest dobre zwłaszcza dla tych, którzy uwielbiają banany. Deser ten jest bowiem bardzo bananowy. Masz dużą ilość bananów, ale brak inspiracji na ciasto bez pieczenia z nimi w roli głównej? Koniecznie zobacz, jak zrobić bananowca na zimno.
Bananowiec na zimno to łatwy i szybki w zrobieniu deser bez pieczenia. Jest to placek z herbatnikami i kremem maślano-budyniowym. Pomiędzy warstwami znajdują się banany pokrojone w plasterki. Wierzch ciasta to galaretka. Przepis na bananowca na zimno to doskonały, sprawdzony przepis na lekki deser.
Taki przepis to dobre rozwiązanie, by zrobić pyszny deser bez pieczenia. Bananowiec na zimno to ciasto szybkie i łatwe. Jak zrobić bananowca na zimno? Najlepiej by było przygotować je dzień wcześniej. Trzeba poczekać, aż galaretka stężeje, a ciasto poleży w lodówce i herbatniki zmiękną. Do przepisu na bananowca na zimno masło musi być miękkie. Rozpocznij przygotowanie tego sprawdzonego przepisu od rozpuszczenia galaretki o smaku bananowym. Następnie ugotuj budyń (także bananowy). Rozrób proszki budyniowe i cukier w niewielkiej części mleka, a resztę mleka ugotuj. Wlej rozrobione proszki budyniowe do gotującego mleka, szybko mieszaj i ugotuj budyń. Ostudź go całkowicie. Musi być zimny. Masło zacznij ubijać mikserem, powinno stać się puszyste. Po tym czasie nie przestawaj miksować i dodawaj stopniowo wystudzony budyń. Miksuj do połączenia składników na gładki krem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Banany należy pokroić w plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny. Wyłóż dno herbatnikami. Na herbatnikach rozsmaruj część kremu i przykryj go częścią bananów. Wykorzystaj resztę składników, robiąc takie same warstwy. Na końcu wierzch ciasta polej tężejącą galaretką. Jak zrobisz bananowca na zimno, odstaw go do schłodzenia. Najlepsze jest, gdy chłodzi się minimum całą noc.
*Przepis na bananowca na zimno najlepiej zrobić z galaretką oraz budyniem o smaku bananowym. Możesz jednak użyć innych smaków.
*Budyń powinien być bez cukru. Jeżeli używasz budyniu słodzonego – cukier pomiń.
*Galaretka dobra do wyłożenia to taka, która jest już tężejąca. Jeżeli galaretka jest płynna, może spłynąć na dno.
*Najlepsze będzie połączenie bananów z sokiem z cytryny. To ważne, ponieważ wtedy banany nie ściemnieją.
Alergeny w bananowcu na zimno
Lista alergenów dla bananowieca na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Mleko 2%
- Masło
Wartości odżywcze bananowieca na zimno
Bananowiec z galaretką ma dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Ich namiar jest niekorzystny, przede wszystkim dla ludzi cierpiących na choroby układu krążenia. Bananowiec jest źródłem potasu.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.