Bananowiec ciasto z galaretką

Opublikowano: 19.03.2022 r., 12:35 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto bananowe z kolorową galaretką
Bananowiec ciasto z galaretką
Brak pomysłu na coś słodkiego z banana? Bananowiec ciasto z galaretką to pyszny i prosty przepis na ciasto z bananami, bitą śmietanką i galaretką owocową.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 20 min
574 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Składniki dla 16 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (160 g)
  • Cukier (75 g)
  • Banan - 9 sztuk (1100 g)
  • Masło (200 g)
  • Galaretka - po 2 opakowania cytrynowej i agrestowej (308 g)
  • Cukier puder (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (500 g)
  • Żelatyna (12 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, blender, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na bananowiec ciasto z galaretką krok po kroku

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 180 st. C.

Oddziel żółtka od białek.

Mąkę wymieszaj z płaską łyżeczką proszku o pieczenia.

Ubij białka na sztywno, dodając do nich stopniowo cukier i stale mieszając.

Następnie dodawaj żółtka i także cały czas miksuj do połączenia składników.

Wsyp mąkę i wymieszaj delikatnie łyżką, by wszystko się połączyło.

Masę wlej do blaszki i piecz przez 20 minut. Upieczony biszkopt ostudź.

Zagotuj 250 ml wody.

Rozpuść w niej 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym.

Galaretki ostudź.

Masło roztop i wystudź.

Zblenduj dokładnie 60 g cukru pudru z 5 bananami.

Do jednolitej papki z bananów wlej zimne masło, sok z połowy cytryny oraz zimne galaretki. Dokładnie zmiksuj.

Na zimny biszkopt wyłóż masę bananową i wstaw do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.

Gdy masa z bananów będzie już stężona, przygotuj galaretkę i zacznij robić bitą śmietanę.

Zagotuj 750 ml wody i rozpuść w niej 2 galaretki agrestowe. Ostudź, powinna lekko tężeć przed wylaniem.

Wlej 125 ml zimnej wody, wsyp do niej żelatynę, wymieszaj. Odstaw na 2 minuty, ona napęcznieje.

Żelatynę podgrzej w mikrofalówce (NIE DOPUŚĆ DO WRZENIA)! Ma się tylko podgrzać, by żelatyna się rozpuściła. Ostudź.

Wlej śmietankę i dodaj do niej 40 g cukru pudru. Ubij na sztywno.

Do ubitej śmietanki dodaj zimną i klarowną żelatynę. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.

Bitą śmietankę wyłóż na masę z bananów.

3 pozostałe banany pokrój w pasterki i zalej je sokiem z cytryny.

Ułóż plasterki bananów na bitej śmietanie.

Ciasto odstaw do lodówki.

Jak galaretka będzie już tężejąca (NIE PŁYNNA), wylej ją na banany.

Wstaw ciasto do całkowitego stężenia galaretki.

Jak oceniasz przepis na bananowiec ciasto z galaretką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat bananowca ciasta z galaretką

Brak pomysłu na coś słodkiego z banana? Bananowiec ciasto z galaretką to pyszny i prosty przepis na ciasto z bananami, bitą śmietanką i galaretką owocową. Ma mocno bananowy smak, więc to znakomity, prosty przepis dla wszystkich, którzy kochają ten owoc. Ciasto jest dobre, zwłaszcza na lato. Super orzeźwia, a także doskonale smakuje. Ten pomysł na ciasto jest fantastyczny dla dzieci, które z chęcią zjedzą taki deser. Sprawdź, jak zrobić ciasto bananowiec z galaretką i upiecz to smaczne ciasto na weekend.

Bananowiec ciasto z galaretką to dobry pomysł na to, by wykorzystać banany. Jest to smaczne ciasto, które składa się z biszkoptu, masy z bananów (w jej skład wchodzi między innymi galaretka owocowa – najlepiej cytrynowa), bita śmietana, banany oraz galaretka (najlepiej agrestowa). Jak zrobisz ciasto bananowiec z galaretką, warto zacząć przygotowania dzień wcześniej, ponieważ zrobienie go nie jest zbyt szybkie. Chodzi głównie o tężenie galaretki, masy bananowej oraz bitej śmietany.

Banany są pyszne, a zwłaszcza do smacznego ciasta. Spróbuj tego prostego przepisu na smaczną, słodką przekąskę, czyli bananowiec ciasto z galaretką. Jak zrobić ciasto bananowiec z galaretką? Na początku zacznij od zrobienia biszkoptu. Wyłóż papier do blaszki oraz nagrzej piekarnik. Białka ubij na sztywno, dodając do nich stopniowo najpierw cukier, a następnie żółtka. Po tym dodaje się mąkę z proszkiem do pieczenia, miesza łyżką i przelewa masę do blaszki. Biszkopt upiecz, a następnie ostudź. Teraz zrób masę z bananów. Rozpuść galaretkę cytrynową i ostudź ją (może być płynna). Roztop też masło i wystudź. Banany zblenduj razem z cukrem pudrem, a następnie dodaj do nich roztopione, zimne masło, sok z cytryny, oraz galaretki. Ponownie zmiksuj. Wylej masę na biszkopt i odstaw do lodówki. Przygotuj pozostałe galaretki (agrestowe) – rozpuść je. Zrób też bitą śmietanę. Najpierw zacznij od żelatyny. Zalej ją zimną wodą, odstaw na chwilę. Podgrzej ją w mikrofalówce, ale uważaj, by jej nie zagotować. Rozpuść i ostudź. Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodaj żelatynę i chwilę miksuj (masa ma się tylko połączyć). Na masę z bananów wylej śmietankę. Pozostałe banany pokrój i wymieszaj z sokiem z cytryny. Ułóż na wierzchu i odstaw o lodówki. Gdy galaretka będzie już tężejąca, wyłóż ją na banany. Odstaw do lodówki, aż galaretka owocowa całkiem stężeje. Pyszne ciasto jest już dobre do jedzenia.

*Smak galaretki, który pasuje do pysznego bananowca to także smak bananowy.

*Sok z cytryny to konieczność, gdy robisz coś z bananów. Zapobiega on znakomicie ciemnieniu bananów.

Alergeny w bananowcu cieście z galaretką

Lista alergenów dla bananowca ciasta z galaretką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze bananowca ciasta z galaretką

na 100g gotowej potrawy

Ciasto ma wysoki indeks glikemiczny. Jest też bogaty w tłuszcze nasycone, niekorzystne w nadmiarze dla zdrowia. Banany to doskonałe źródło potasu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
249.89
574.74
Białko (g)
4.62
10.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
30.47
70.07
Węglowodany przyswajalne (g)
29.35
67.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
2.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
12.70
29.20
Tłuszcze nasycone (g)
10.22
23.51
Tłuszcze nienasycone (g)
2.47
5.69
Cholesterol (mg)
46.67
107.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
17.30
39.80
Szacunkowy indeks glikemiczny bananowca ciasta z galaretką 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bananowca ciasta z galaretką

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
160 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 160 g
Cukier
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Banan
1100 g
9 sztuk
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 10
7.33
Za 1100 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Galaretka
308 g
po 2 opakowania cytrynowej i agrestowej
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 5
7.39
Za 308 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Żelatyna
12 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 12 g
Koszt składników
47.00