Bananowiec ciasto
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 0,5 szklanki (70 g)
- Jajko (6 szt.)
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki (50 g)
- Cukier - 0,5 szklanki (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (400 g)
- Galaretka - 3 opakowania (225 g)
- Cukier - 0,25 szklanki (50 g)
- Banan - 5 bananów (650 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
Przepis na bananowiec ciasto krok po kroku
Białka oddziel od żółtek.
Białka ubij na puszystą pianę. Na koniec dodawaj partiami 50 g cukru.
Żółtka ubij na puszystą, jasną pianę z 50 g cukru.
Żółtka partiami dodawaj do białek, cały czas ubijając.
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i dodawaj po łyżce do puszystej piany i mieszaj szpatułką.
Ciasto wylej na tortownicę, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia a boki posmarowane olejem.
Biszkopt piecz 25-30 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.
Zagotuj 1 litr wody. Odlej 300 ml.
W 300 mililitrach rozpuść 1 galaretkę a w 700 mililitrach rozpuść 2 galaretki. Jeśli przepis na opakowaniu tego wymaga dodaj cukier.
Galaretki pozostaw do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Śmietankę 30% ubij na puszystą pianę. Pod koniec dodawaj partiami 50 gramów cukru i galaretkę rozpuszczoną w 300 mililitrach wody.
Zblenduj na gładko 4 banany i delikatnie połącz je z bitą śmietaną za pomocą szpatułki.
Masę odstaw do lodówki na około 5-10 minut aby lekko stężała.
Tortownicę z biszkoptem owiń folią spożywczą z zewnątrz. Zwróć szczególną uwagę na łączenie dna z bokami.
Na biszkopt wylej bitą śmietanę. Połóż pokrojone w plastry banany i wylej lekko stężałą galaretkę rozpuszczoną w 700 ml wody.
Ciasto pozostaw w lodówce na minimum 5 godzin.
-
Placek bananowiec
-
Kopiec kreta
-
Ciasto z bananami
-
Placek z bananami
-
Babeczki bananowe
-
Chlebek bananowy fit
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Szybkie ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe
-
Ciasto bananowe fit
-
Omlet bananowy
-
Babka bananowa
-
Brownie z cukinii
-
Gofry bananowe
-
Chleb bananowy Thermomix
-
Muffinki z bananami
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Tort bananowy
-
Ciasto bananowe
Więcej informacji na temat bananowca ciasta
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Bananowiec ciasto to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości na zimno. Proste ciasto z bananami i z galaretką cytrynową jest fajną propozycją na podwieczorek, po pysznym, domowym obiedzie. Pyszne ciasto na zimno będzie również idealną propozycją jako słodki dodatek w trakcie grilla. Placek na zimno jest świetnym urozmaiceniem tradycyjnych wypieków. Placek zachwyci swoim smakiem każdego Ciasto jest szybkie w przygotowaniu jednak potrzebuje paru godzin na schłodzenie się w lodówce. Pieczony, domowy biszkopt świetnie komponuje się z puszystą masą z bitej śmietany i z galaretką cytrynową. Przepis na ciasto bananowe jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak zrobić bananowca dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.
Dobry bananowiec to ciasto, które wkomponuje się idealnie w każdą letnią imprezę.
Alergeny w bananowcu ciastu
Lista alergenów dla bananowca ciasta przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze bananowca ciasta
Bananowiec ciasto to pyszne ciasto na zimno przygotowane z tradycyjnych składników. Zjedzenie takiego ciasta raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.