Bananowe pancakes

Opublikowano: 26.03.2021 r., 20:32 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pancakes z owocami i miodem
Bananowe pancakes
Bananowe pancakes to bardzo ciekawy pomysł na słodkie śniadanie. Naleśniki amerykańskie przygotowuje się bardzo szybko. Sprawdź, jak zrobić pancake bananowe!
Przygotowanie 40 min
399 kcal
Kcal w porcji
245 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 - 1 szklanka (135 g)
  • Jajko - 1 jajko rozmiar L (1 szt.)
  • Cukier puder - 1 łyżeczka (4 g)
  • Mleko 1,5% - 3/5 szklanki mleka (150 ml)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Sól - 1/3 łyżeczki (2 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Banan - 3 mocno dojrzałe 3 banany (390 g)
  • Masło - Do przysmażenia (25 g)
  • Miód - 4 łyżki płynnego jasnego miodu (100 g)
  • Truskawki - 1 garść (70 g)
  • Borówka amerykańska - 1 garść (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia do naleśników, duża miska, rózga, sitko

Przepis na bananowe pancakes krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko, a potem połącz z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem pudrem.

Do roztrzepanego jajka dodaj mleko i olej.

Obierz dwa banany i wrzuć je do miski. Tam rozgnieć je za pomocą widelca, a następnie wlej do nich wodnistą mieszankę. Całość wymieszaj, a potem połącz z suchą mieszanką i zrób z tego jednolitą masę.

Na patelni roztop masło, a następnie nałóż niewielkie porcje ciasta (grubość według własnego uznania). Placuszki powinny się smażyć mniej więcej 2-3 min z każdej strony.

Ostatniego banana obierz i pokrój w plastry. Garść borówek opłucz. Truskawki również przepłucz, pozbądź się części niejadalnych i przekrój każdą truskawkę na pół.

Rozdziel bananowe pancakes na 4 porcje. Ułóż na nich owoce i na koniec polej jasnym miodem.

Jak oceniasz przepis na bananowe pancakes
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,7% osób

Więcej informacji na temat bananowego pancakes

Bananowe pancakes to idealny pomysł na pożywne śniadanie. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Można je łączyć z różnymi dodatkami, przez co za każdym razem mogą smakować nieco inaczej. Te bardzo smaczne bananowe placuszki można przygotować dla kogoś bliskiego i podać mu do łóżka, aby wywołać szeroki uśmiech na jego twarzy.

Jak zrobić pancake bananowe? Przepis jest prosty, jednak należy szczególnie uważać przy smażeniu tych placuszków. Jeżeli zbyt mocno rozgrzejesz patelnie lub zbyt długo będziesz je smażyć, to szybko oklapną i się przypalą. Najlepiej ustawić kuchenkę na średnią moc i przez cały czas pilnować placuszków. Zazwyczaj można je przewrócić na drugą stronę, gdy na górze utworzą się bąbelki. Jest to kwestia ok. 2-3 min, w zależności od rodzaju kuchenki i grubości nałożonego ciasta.

Zazwyczaj nie spotyka się przepisu na naleśniki amerykańskie bez jajek, ale bananowe „pankejki” możesz zrobić bez mleka. Zamiast niego trzeba dodać kefir lub maślankę. Cukier puder również nie jest konieczny. Możesz go wymienić na miód. Jeżeli lubisz cynamon, to możesz go dodać do surowej masy.

Inaczej prezentują się placuszki z banana i jajka w wersji fit. Te zdrowe placki można zrobić z mąki owsianej pełnoziarnistej lub jaglanej z dodatkiem mleka (opcjonalnie), jajka i bananów. W tym przepisie nie używa się białego cukru, ale można dodać np. ekstrakt z wanilii. Zamiast mąki możesz pokusić się na płatki owsiane. Pamiętaj jednak, aby wtedy wszystko dobrze zmiksować.

Śniadanie to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Być może twoje dzieci nieszczególnie lubią je jeść, więc możesz je do tego przekonać tymi bananowymi placuszkami. Podawaj je z różnymi dodatkami. Pancakes z bananem mogą być polane syropem klonowym lub posmarowane konfiturą, dżemem, Nutellą albo masłem orzechowym. Możesz je posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowym. Ciekawą opcją jest także przygotowanie do nich orzechów w miodzie. Niezastąpione będą również świeże owoce, m.in. banany, truskawki, borówki amerykańskie, maliny.

Alergeny w bananowym pancakes

Lista alergenów dla bananowego pancakes przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
    • Masło

Wartości odżywcze bananowego pancakes

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kcal)
163.21
399.85
Białko (g)
3.71
9.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany (g)
29.78
72.95
Węglowodany przyswajalne (g)
28.47
69.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.31
3.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz (g)
4.10
10.06
Tłuszcze nasycone (g)
2.10
5.14
Tłuszcze nienasycone (g)
2.01
4.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.50
3.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
1.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.72
65.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina A (µg (mcg))
36.17
88.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.11
19.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
34.45
84.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.38
0.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.10
2.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.13
81.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
16.41
40.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód (mg)
93.69
229.53
Potas (mg)
250.24
613.09
Wapń (mg)
46.73
114.49
Fosfor (mg)
82.83
202.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.51
47.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.07
2.62
Cynk (mg)
0.38
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bananowego pancakes 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bananowego pancakes

Koszt składników
61.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
135 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 135 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar L
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
4 g
1 łyżeczka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 4 g
Mleko 1,5%
150 ml
3/5 szklanki mleka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Sól
2 g
1/3 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Banan
390 g
3 mocno dojrzałe 3 banany
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
2.60
Za 390 g
Masło
25 g
Do przysmażenia
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Miód
100 g
4 łyżki płynnego jasnego miodu
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Truskawki
70 g
1 garść
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Borówka amerykańska
50 g
1 garść
6.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 50 g
Koszt składników
61.30