Bakłażany po grecku

Opublikowano: 24.03.2022 r., 15:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bakłażany po grecku podany w drewnianym naczyniu.
Bakłażany po grecku
Bakłażany po grecku to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszne faszerowane bakłażany sprawdzą się także podane podczas imprezy ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 40 min
437 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Bakłażan 3 średnie sztuki (1000 g)
  • Cebula 2 duże sztuki (300 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (800 g)
  • Pomidory w puszce 2 puszki (800 g)
  • Ser Feta (200 g)
  • Jogurt grecki pełnotłusty (200 g)
  • Olej rzepakowy niepełne pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek, mięta świeża
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na bakłażany po grecku krok po kroku

Bakłażana przekrój na pół i wydrąż środek.

Pokrój miąższ w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebule, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.

Dodaj mięso mielone i smaż przez 5 minut.

Wlej pomidory z puszki, dodaj bakłażana, dopraw solą, pieprzem i duś pod przykryciem przez 15 minut.

Na koniec dodaj oregano, bazylię i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.

Farsz nałóż do bakłażanów i ułóż na blasze.

Na wierzch pokrusz ser feta.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.

Posiekaj miętę, dodaj jogurt naturalny i sól, wymieszaj.

Podaj bakłażana z sosem jogurtowy.

Jak oceniasz przepis na bakłażany po grecku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat bakłażany po grecku

Bakłażany po grecku to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Nadziewany bakłażan z dodatkiem mięsa mielonego jest syty i można go podać także na imprezę ze znajomymi. Przepis na bakłażany po grecku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bakłażan, mięso mielone, cebula, pomidory w puszce, czosnek, natka pietruszki, ser feta, sól, pieprz, oregano, bazylia, olej rzepakowy, jogurt grecki, mięta.

Jak zrobić bakłażany po grecku? Bakłażana przekrój na pół i wydrąż środek. Pokrój miąższ w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebule, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Dodaj mięso mielone i smaż przez 5 minut. Wlej pomidory z puszki, dodaj bakłażana, dopraw solą, pieprzem i duś pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec dodaj oregano, bazylię i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj. Farsz nałóż do bakłażanów i ułóż na blasze. Na wierzch pokrusz ser feta. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut. Posiekaj miętę, dodaj jogurt naturalny i sól, wymieszaj. Podaj bakłażana z sosem jogurtowy.

Mięta jest ziołem znanym od dawna dzięki swojemu działaniu leczniczemu. Mięta ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Mięta jest cennym źródłem olejku eterycznego o nazwie mentol. Listki mięty są także źródłem flawonoidów, garbników, a także żelaza i magnezu. Mięta ma działanie pobudzające łaknienie, wspomaga trawienie tłustych potraw, dlatego dodaje się ją do mięs lub do herbat wspomagających trawienie. Pomaga także w udrożnieniu dróg oddechowych w trakcie przeziębienia. Działa moczopędnie i bakteriobójczo.

Podsumowując sprawdzony przepis to dobry pomysł na łatwe danie obiadowe. Najlepsze bakłażany z sosem jogurtowo miętowym sprawdzą się także podane na imprezę. Faszerowany bakłażan można podać także z dodatkiem sera żółtego. Bakłażan jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Alergeny w bakłażany po grecku

Lista alergenów dla bakłażany po grecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Jogurt grecki pełnotłusty

Wartości odżywcze bakłażany po grecku

na 100g gotowej potrawy

Bakłażany po grecku to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Bakłażany zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych. Bakłażany świetnie sprawdzą się na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
128.59
437.20
Białko (g)
6.01
20.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
5.22
17.75
Węglowodany przyswajalne (g)
3.74
12.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.48
5.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
9.50
32.29
Tłuszcze nasycone (g)
3.63
12.35
Tłuszcze nienasycone (g)
5.86
19.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.52
15.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.34
4.56
Cholesterol (mg)
22.18
75.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
13.41
45.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.63
12.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.04
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.45
1.53
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.47
35.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.58
5.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.56
49.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
36.79
125.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
127.12
432.20
Potas (mg)
227.00
771.80
Wapń (mg)
50.85
172.90
Fosfor (mg)
84.56
287.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.88
54.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.64
2.17
Cynk (mg)
0.84
2.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bakłażany po grecku 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bakłażany po grecku

Koszt składników
58.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
1000 g
3 średnie sztuki
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 3
7.78
Za 1000 g
Cebula
300 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mięso mielone wieprzowe
800 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 800 g
Pomidory w puszce
800 g
2 puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Jogurt grecki pełnotłusty
200 g
3.60
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
58.20