Przepis na bakłażany po grecku krok po kroku
- Bakłażan 1000 g 3 średnie sztuki
- Cebula 300 g 2 duże sztuki
- Mięso mielone wieprzowe 800 g
- Pomidory w puszce 800 g 2 puszki
- Ser Feta 200 g
- Jogurt grecki pełnotłusty 200 g
- Olej rzepakowy 100 ml niepełne pół szklanki
Bakłażana przekrój na pół i wydrąż środek.
Pokrój miąższ w kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebule, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
Dodaj mięso mielone i smaż przez 5 minut.
Wlej pomidory z puszki, dodaj bakłażana, dopraw solą, pieprzem i duś pod przykryciem przez 15 minut.
Na koniec dodaj oregano, bazylię i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj.
Farsz nałóż do bakłażanów i ułóż na blasze.
Na wierzch pokrusz ser feta.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut.
Posiekaj miętę, dodaj jogurt naturalny i sól, wymieszaj.
Podaj bakłażana z sosem jogurtowy.
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Pielmieni
-
Burger drwala
-
Pyzy z mięsem
-
Danie z mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
-
Mielony z piekarnika
-
Lahmacun na drożdżach
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Rigatoni
-
Cevapcici
-
Karminadle
-
Rolady z mięsem mielonym
-
Roladki z mięsem mielonym
-
Zupa meksykańska z mięsem mielonym
-
Mielone z pieczarkami
-
Mielone z piekarnika
-
Danie z mięsa mielonego

(liczba kalorii)
Bakłażany po grecku - cechy przepisu
Więcej o bakłażany po grecku
Bakłażany po grecku to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Nadziewany bakłażan z dodatkiem mięsa mielonego jest syty i można go podać także na imprezę ze znajomymi. Przepis na bakłażany po grecku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bakłażan, mięso mielone, cebula, pomidory w puszce, czosnek, natka pietruszki, ser feta, sól, pieprz, oregano, bazylia, olej rzepakowy, jogurt grecki, mięta.
Jak zrobić bakłażany po grecku? Bakłażana przekrój na pół i wydrąż środek. Pokrój miąższ w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebule, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż. Dodaj mięso mielone i smaż przez 5 minut. Wlej pomidory z puszki, dodaj bakłażana, dopraw solą, pieprzem i duś pod przykryciem przez 15 minut. Na koniec dodaj oregano, bazylię i posiekaną natkę pietruszki, wymieszaj. Farsz nałóż do bakłażanów i ułóż na blasze. Na wierzch pokrusz ser feta. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut. Posiekaj miętę, dodaj jogurt naturalny i sól, wymieszaj. Podaj bakłażana z sosem jogurtowy.
Mięta jest ziołem znanym od dawna dzięki swojemu działaniu leczniczemu. Mięta ma także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Mięta jest cennym źródłem olejku eterycznego o nazwie mentol. Listki mięty są także źródłem flawonoidów, garbników, a także żelaza i magnezu. Mięta ma działanie pobudzające łaknienie, wspomaga trawienie tłustych potraw, dlatego dodaje się ją do mięs lub do herbat wspomagających trawienie. Pomaga także w udrożnieniu dróg oddechowych w trakcie przeziębienia. Działa moczopędnie i bakteriobójczo.
Podsumowując sprawdzony przepis to dobry pomysł na łatwe danie obiadowe. Najlepsze bakłażany z sosem jogurtowo miętowym sprawdzą się także podane na imprezę. Faszerowany bakłażan można podać także z dodatkiem sera żółtego. Bakłażan jest dobry do spożycia od razu po upieczeniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Wartości odżywcze bakłażany po grecku
Energia i białka
(340g)
Węglowodany w bakłażany po grecku
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy w przepisie na bakłażany po grecku
(340g)
Składniki mineralne w przepisie na bakłażany po grecku
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bakłażany po grecku
Lista alergenów dla bakłażany po grecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
- Jogurt grecki pełnotłusty