Bakłażan z patelni

Opublikowano: 27.06.2021 r., 18:25 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bakłażan z fetą na desce
Bakłażan z patelni
Bakłażan z patelni to świetny, śródziemnomorski dodatek do wielu posiłków. Ciekawie urozmaici śniadanie czy też stanie się pyszną bazą do sałatki lub pasty śniadaniowej.
Przygotowanie 30 min
111 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Bakłażan (300 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Ser Feta (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa, miska

Przepis na bakłażana z patelni krok po kroku

Bakłażana pokrój w plasterki, posól i zostaw na godzinę.

Po tym czasie opłucz i delikatnie osusz bakłażana.

Posyp bakłażana szczyptą pieprzu.

Na patelni z oliwą podsmaż czosnek i ułóż plasterki bakłażana.

Smaż z każdej strony po około 2-3 minuty.

Na koniec posyp bakłażana pokruszoną fetą.

Jak oceniasz przepis na bakłażana z patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,8% osób

Więcej informacji na temat bakłażana z patelni

Bakłażan z patelni to pyszne duszony dodatek z serem feta, na przykład do śniadania. Za chwilę Ci opowiem jak przyrządzić bakłażana na patelni. Zacznijmy od tego, jak wartościowy jest bakłażan. Jest to bardzo popularne warzywo w kuchni greckiej. Charakteryzuje się swoją fioletową skórką i jasnym, biało-beżowym miąższem. Jest to niskokaloryczne warzywo, które ma jedynie 25 kcal w 100 g. W bakłażanie znajdują się flawonoidy, na przykład nasunin, który jest antyoksydantem. Nadmiar wolnych rodników może wpływać na starzenie się, a także rozwój wielu chorób. Dodatkowo wykazuje działanie przeciw angiogenne. Angiogeneza to proces powstawania nowych naczyń krwionośnych, a powstawanie nowych naczyń krwionośnych ma duży wpływ na wzrost nowotworu i powstawanie przerzutów. Składnik aktywny zawarty w bakłażanie, jakim jest nasunin, przeciwdziała angiogenezie, czyli powstawaniu nowych naczyń krwionośnych. Oberżyna zawiera także bardzo dużo wody, bo około 90%. Skoro już wiesz, że warto jeść bakłażana, to możemy przejść do tego, jak zrobić bakłażana na patelni. Zaczynamy od pokrojonego bakłażana. Ja kroję go w kostkę, bo potem najwygodniej mi się go smaży. Po pokrojeniu najlepiej posolić oberżynę i zostawić na godzinkę. Po tym czasie dokładnie płuczemy bakłażana i osuszamy. Na maśle podsmażamy posiekany czosnek i dodajemy bakłażana. Ważne jest to jak smażyć bakłażana na patelni. Bakłażan jest warzywem, które bardzo chłonie tłuszcz, dlatego nie dodawaj masy tłuszczu, żeby nie uzyskać tłustego i automatycznie bardzo ciężkostrawnego i niesmacznego dania. Dodaj trochę masła lub oliwy i nie dolewaj więcej, nawet jak nie będzie go już widać na patelni. Wtedy możesz delikatnie podlać bakłażan wodą i dusić pod przykryciem, na wolnym ogniu. Taki smażony, a potem duszony bakłażan wystarczy posypać na koniec pokruszonym serem feta. Świetnie sprawdzi się on jako dodatek do angielskiego śniadania. Jeżeli będziemy chcieli podgrzać bakłażana to najlepiej wrzucić go do naczynia żaroodpornego i podpiec. Taki zapiekany bakłażan, nie będzie już wymagał dodania tłuszczu.

Alergeny w bakłażanie z patelni

Lista alergenów dla bakłażana z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze bakłażana z patelni

na 100g gotowej potrawy

Bakłażan z patelni jest dodatkiem o niskim indeksie glikemicznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
65.58
111.48
Białko (g)
1.75
2.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
5.58
9.49
Węglowodany przyswajalne (g)
2.85
4.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.73
4.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
4.50
7.64
Tłuszcze nasycone (g)
1.56
2.65
Tłuszcze nienasycone (g)
2.94
4.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.51
4.27
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.43
0.73
Cholesterol (mg)
5.39
9.17

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
8.48
14.42
Witamina B6 (mg)
0.10
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.00
3.40
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina E (mg)
0.73
1.25
Retinol (µg (mcg))
7.58
12.88
Tiamina (mg)
0.05
0.08
Ryboflawina (mg)
0.09
0.15
Niacyna (mg)
0.65
1.11
Foliany (µg (mcg))
21.94
37.30
Beta karoten (µg (mcg))
12.91
21.95

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
70.97
120.65
Potas (mg)
211.97
360.35
Wapń (mg)
38.09
64.75
Fosfor (mg)
42.24
71.81
Magnez (mg)
13.88
23.59
Żelazo (mg)
0.27
0.45
Cynk (mg)
0.32
0.54
Miedź (mg)
0.07
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny bakłażana z patelni 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bakłażana z patelni

Koszt składników
34.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
300 g
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 300 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Ser Feta
20 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
34.80