Bakłażan z grilla

Opublikowano: 27.03.2021 r., 19:36 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Grillowane plastry bakłażana z warzywami.
Bakłażan z grilla
Bakłażan z grilla, idealnie upieczony i doprawiony, to obowiązkowy element każdego wspólnego grillowania. Dodatek do grillowanych mięs czy szaszłyków.
Przygotowanie 30 min
131 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Bakłażan - 1/2 sztuki (155 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
grill elektryczny, grill, szczypce do grilla

Przepis na bakłażana z grilla krok po kroku

Bakłażana umyj i pokrój w plastry.

Plastry bakłażana przełóż do miski i polej oliwą.

Wymieszaj bakłażana z oliwą.

Dodaj przyprawy i jeszcze raz wymieszaj.

Grilluj bakłażana do zarumienienia z dwóch stron, co chwila doglądając i sprawdzając czy się nie przypala.

Jak oceniasz przepis na bakłażana z grilla
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,3% osób

Więcej informacji na temat bakłażana z grilla

Bakłażan z grilla to obowiązkowe danie jeśli planujemy rodzinne grillowanie, świętowanie lub spotkanie z przyjaciółmi w sezonie letnim. Jest idealnym dodatkiem do grillowanych mięs i innych pieczonych warzyw, czy sałatek. To także świetny składnik, do przygotowania grillowanych szaszłyków. Warto o niego zadbać zwłaszcza jeśli na grilla będziemy zapraszać wegetarian i wegan - dzięki temu, że jest przepyszny i bardzo sycący nikt nie wyjdzie głodny, nawet osoby unikające mięsa. Posmakuje również najmłodszym dzieciom.

Jeśli nie wiesz jak przygotować bakłażana z grilla, którego pokocha cała rodzina i wszyscy goście koniecznie poznaj nasz przepis.

W pierwszej kolejności warto zastanowić się czym przyprawić bakłażana. To najważniejszy element całego przepisu, który determinuje dalszy smak i powodzenie dania. Bakłażan najlepiej smakuje z czosnkiem i aromatycznymi ziołami, świeżymi lub suszonymi, np. tymiankiem, majerankiem, bazylią, oregano lub ziołami toskańskimi, czy prowansalskimi. Do bakłażana świetnie sprawdzi się też marynata z oliwy, tymianku lub innych świeżych ziół. Dzięki nim oberżyna z grilla będzie przepyszna i aromatyczna, a dzięki dodatkowi oliwy nie przypiecze się zbyt mocno. Osoby preferujące ostry, pikantny smak również znajdą coś dla siebie - wystarczy marynata z dodatkiem papryczki chilli lub jalapeno.

Jak zrobić bakłażana na grillu w innej wersji? Świetnie smakuje bakłażan pieczony z serem, na przykład mozzarellą. Ważne, aby dodać ją pod koniec grillowania, kiedy warzywo będzie już lekko podpieczone i miękkie. W przeciwnym razie może się roztopić i przypalić się za szybko.

Bakłażan z grilla świetnie smakuje w towarzystwie lekkich sosów i dipów. W tej roli idealnie sprawdzi się grecki sos tzatziki przygotowany z gęstego jogurtu i świeżych, tartych ze skórką ogórków. Inną propozycją jest sos jogurtowy z czosnkiem i ziołami lub dip jogurtowo koperkowy, z jogurtu i świeżego, drobno siekanego koperku.

Bakłażana z grilla można podawać obok grillowanych mięs lub innych warzyw, na przykład ziemniaków, cukinii, czy papryki. Świetnie sprawdzi się jako element szaszłyków z czerwoną cebulą, grillowanym kurczakiem lub tofu, pieczarkami i kolorowymi paprykami. Można go dodać również do świeżej zieleniny - z dodatkiem pokruszonej fety, startego parmezanu czy mozzarelli stworzy idealną, lekką sałatkę.

Alergeny w bakłażanie z grilla

Lista alergenów dla bakłażana z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bakłażana z grilla

Wartości odżywcze bakłażana z grilla

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
77.06
131.00
Białko (g)
0.92
1.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
5.52
9.39
Węglowodany przyswajalne (g)
2.71
4.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.82
4.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
6.23
10.59
Tłuszcze nasycone (g)
1.08
1.83
Tłuszcze nienasycone (g)
5.15
8.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.44
7.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
1.21
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
0.94
1.60
Witamina B6 (mg)
0.08
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.07
3.51
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.15
1.96
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Ryboflawina (mg)
0.04
0.06
Niacyna (mg)
0.61
1.04
Foliany (µg (mcg))
20.67
35.13
Beta karoten (µg (mcg))
13.15
22.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
2.00
3.40
Potas (mg)
215.18
365.81
Wapń (mg)
8.52
14.48
Fosfor (mg)
22.55
38.33
Magnez (mg)
13.15
22.36
Żelazo (mg)
0.25
0.43
Cynk (mg)
0.15
0.26
Miedź (mg)
0.08
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny bakłażana z grilla 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bakłażana z grilla

Koszt składników
22.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
155 g
1/2 sztuki
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
1.21
Za 155 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
22.80