Przepis na bakłażan w sosie pomidorowym krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, garam masala
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Bakłażany pokrój w plastry.

Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Przeciśnij czosnek przez praskę.

Przeciśnij czosnek przez praskę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.

Dodaj pomidory z puszki i duś na wolnym ogniu przez 15 minut.

Bakłażana pokrój w paski i dodaj do sosu.

Dopraw solą, pieprzem, garam masala, dodaj posiekany koper i wymieszaj.

Bakłażany podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa lub gotowanej kaszy bulgur.

Bakłażan w sosie pomidorowym podany w ciemnym naczyniu.
Bakłażan w sosie pomidorowym
Koszt przygotowania dania
18.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
321 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
23

Bakłażan w sosie pomidorowym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bakłażanie w sosie pomidorowym

Bakłażan w sosie pomidorowym to wspaniały pomysł na pyszny obiad bez dodatku mięsa. Dania jarskie powinny występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Bakłażany są pyszne i można je podać także jako dodatek do pieczywa. Przepis na bakłażana w sosie pomidorowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bakłażan, cebula, pomidory w puszce, koper, garam masala, olej rzepakowy, czosnek, sól, pieprz.

Jak zrobić bakłażana w sosie pomidorowym? Bakłażany pokrój w plastry. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Przeciśnij czosnek przez praskę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj pomidory z puszki i duś na wolnym ogniu przez 15 minut. Bakłażana pokrój w paski i dodaj do sosu. Dopraw solą, pieprzem, garam masala, dodaj posiekany koper i wymieszaj. Bakłażany podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa lub gotowanej kaszy bulgur.

Bakłażan jest to warzywo a właściwie z botanicznego punktu widzenia owoc, bogate w błonnik. Pochodzi z Indii, jest niskokaloryczny, zawiera dużo fosforu oraz wapnia. Dobry bakłażan ma bardzo szerokie zastosowanie, można go dodawać do dań słonych lub też deserów na słodko. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo — nerwowymi. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując pyszny bakłażan świetnie sprawdzi się na bezmięsny obiad. Prosty przepis można wykorzystać także do przygotowania zapiekanki z dodatkiem makaronu. Bakłażan jest łatwy do zrobienia i można go podać jako przekąskę podczas spotkania ze znajomymi. Bakłażan jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze bakłażana w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
64.38 kcal
321.92 kcal
Białko
1.20 g
5.99 g

Węglowodany w bakłażanie w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
6.65 g
33.27 g
Węglowodany przyswajalne
4.34 g
21.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.32 g
11.59 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
4.16 g
20.78 g
Tłuszcze nasycone
0.37 g
1.86 g
Tłuszcze nienasycone
3.78 g
18.92 g
Tłuszcze jednonasycone
2.64 g
13.19 g
Tłuszcze wielonasycone
1.14 g
5.72 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na bakłażan w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
8.53 µg (mcg)
42.65 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
6.13 mg
30.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.73 mg
3.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.33 µg (mcg)
96.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bakłażan w sosie pomidorowym

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
61.12 mg
305.59 mg
Potas
233.10 mg
1165.49 mg
Wapń
21.12 mg
105.61 mg
Fosfor
26.87 mg
134.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.20 mg
75.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.63 mg
3.16 mg
Cynk
0.20 mg
0.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bakłażana w sosie pomidorowym 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bakłażanie w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla bakłażana w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bakłażan w sosie pomidorowym

Cena przygotowania bakłażana w sosie pomidorowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
1200 g
3 duże sztuki
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 4
9.33
Za 1200 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Pomidory w puszce
800 g
2 puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
30.80
Jak oceniasz przepis na bakłażan w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób