Bakłażan pieczony

Opublikowano: 24.02.2022 r., 21:39 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
bakłażan pieczony
Bakłażan pieczony
Bakłażan to pyszne w smaku niskokaloryczne warzywo, które możesz wykorzystać na wiele sposobów. Poznaj mój przepis na grillowanego bakłażana.
Przygotowanie 10 min
Grillowanie 20 min
134 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Bakłażan 2 sztuki (600 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na bakłażan pieczony krok po kroku

Bakłażana pokrój w plastry o grubości 2-3 cm.

Delikatnie skropl oliwą z oliwek i natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Całość posyp świeżymi ziołami takimi jak: oregano, tymianek, rozmaryn.

Przełóż bakłażan na blachę do pieczenia i upiecz przez 20 minut do uzyskania miękkości.

Jak oceniasz przepis na bakłażan pieczony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat bakłażana pieczonego

Bakłażan to warzywo, które w ostatnich czasach zyskało na popularności w naszych regionach. Śmiało możesz wykorzystać go w prosty sposób do wielu dań lub przekąsek.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pieczonego bakłażana, którego możesz podawać jako dodatek do dania głównego. Będzie to także dobry pomysł na przekąskę w ciągu dnia. Wystarczy, że dodasz odrobinę węglowodanów w postaci np. gruboziarnistej kaszy lub ryżu. Pyszna i pożywna sałatka idealna na lunch gotowa.

Bakłażan to warzywo, które jest niskokaloryczne, a w 90% składa się z wody. Dodatkowo jest on źródłem związków fenolowych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

W tym warzywie znajdziemy takie witaminy jak: C,K i witaminy z grupy B. Bakłażan dostarcza nam też potas, miedź czy magnez, a także błonnik pokarmowy, fitosterole i przeciwutleniacze. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami, przyśpiesza perystaltykę jelit.

Zatem, jak zrobić pieczonego bakłażana w piekarniku?

W pierwszej kolejności zaopatrz się w kilka bakłażanów, oliwę z oliwek, czosnek i świeże przyprawy takie jak: rozmaryn, tymianek czy oregano.

Warzywa dokładnie umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 3-4 cm, natnij je na krzyż i skropl oliwą z oliwek. Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj bakłażan, a następnie posyp ziołami.

Przełóż całość na blachę do pieczenia z papierem i upiecz w piekarniku. Po około 20 minutach bakłażan pieczony jest gotowy do spożycia.

Bakłażan to idealny dodatek do sałatek z grillowanych warzyw czy dań na ciepło.

Z jego dodatkiem w szybki i prosty sposób przygotujesz smaczny obiad dla całej rodziny.

W Grecji na bazie bakłażana powstaje moussaka, czyli taka śródziemnomorska zapiekanka bez ziemniaków, a właśnie na bazie bakłażana, który jest jej głównym składnikiem.

W kilka chwil przygotujesz pyszny posiłek dla całej swojej rodziny.

Skoro już wiesz w ile czasu powstanie pieczony bakłażan, przygotuj go na obiad.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!

Alergeny w bakłażanie pieczonym

Lista alergenów dla bakłażana pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bakłażan pieczony

Wartości odżywcze bakłażana pieczonego

na 100g gotowej potrawy

Do grillowania nadaje się więcej warzyw, śmiało możesz grillować cukinię czy paprykę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
67.20
134.41
Białko (g)
1.02
2.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.03
12.06
Węglowodany przyswajalne (g)
3.18
6.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.85
5.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
4.86
9.73
Tłuszcze nasycone (g)
0.85
1.70
Tłuszcze nienasycone (g)
4.01
8.02
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.44
6.88
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.57
1.14
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
0.94
1.88
Witamina B6 (mg)
0.09
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.55
5.10
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.96
1.92
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.04
0.08
Niacyna (mg)
0.62
1.24
Foliany (µg (mcg))
20.67
41.34
Beta karoten (µg (mcg))
13.20
26.41

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
2.23
4.47
Potas (mg)
221.00
442.00
Wapń (mg)
11.31
22.62
Fosfor (mg)
24.89
49.78
Magnez (mg)
13.52
27.03
Żelazo (mg)
0.27
0.54
Cynk (mg)
0.17
0.34
Miedź (mg)
0.08
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny bakłażana pieczonego 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bakłażana pieczonego

Koszt składników
28.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
600 g
2 sztuki
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
4.67
Za 600 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
28.60