Przepis na bakłażan pieczony krok po kroku
- Bakłażan 600 g 2 sztuki
- Oliwa z oliwek 30 ml 3 łyżki
- Czosnek 10 g 2 ząbki
Bakłażana pokrój w plastry o grubości 2-3 cm.
Delikatnie skropl oliwą z oliwek i natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Całość posyp świeżymi ziołami takimi jak: oregano, tymianek, rozmaryn.
Przełóż bakłażan na blachę do pieczenia i upiecz przez 20 minut do uzyskania miękkości.
-
Warzywa na grilla
-
Cukinia z grilla
-
Pieczarki z grilla
-
Szparagi z grilla
-
Bakłażan z grilla
-
Bataty z grilla
-
Kukurydza z grilla
-
Bakłażan z piekarnika
-
Marynata do szaszłyków
-
Ziemniaki z grilla
-
Boczniaki z grilla
-
Kaszanka z kapustą kiszoną z grilla
-
Grillowane szparagi
-
Surówka do łososia
-
Szaszłyki warzywne z grilla
-
Kabaczek z grilla
-
Stek z kalafiora z grilla
-
Warzywa na grilla

(liczba kalorii)
Bakłażan pieczony - cechy przepisu
Więcej o bakłażanie pieczonym
Bakłażan to warzywo, które w ostatnich czasach zyskało na popularności w naszych regionach. Śmiało możesz wykorzystać go w prosty sposób do wielu dań lub przekąsek.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pieczonego bakłażana, którego możesz podawać jako dodatek do dania głównego. Będzie to także dobry pomysł na przekąskę w ciągu dnia. Wystarczy, że dodasz odrobinę węglowodanów w postaci np. gruboziarnistej kaszy lub ryżu. Pyszna i pożywna sałatka idealna na lunch gotowa.
Bakłażan to warzywo, które jest niskokaloryczne, a w 90% składa się z wody. Dodatkowo jest on źródłem związków fenolowych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.
W tym warzywie znajdziemy takie witaminy jak: C,K i witaminy z grupy B. Bakłażan dostarcza nam też potas, miedź czy magnez, a także błonnik pokarmowy, fitosterole i przeciwutleniacze. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami, przyśpiesza perystaltykę jelit.
Zatem, jak zrobić pieczonego bakłażana w piekarniku?
W pierwszej kolejności zaopatrz się w kilka bakłażanów, oliwę z oliwek, czosnek i świeże przyprawy takie jak: rozmaryn, tymianek czy oregano.
Warzywa dokładnie umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości 3-4 cm, natnij je na krzyż i skropl oliwą z oliwek. Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj bakłażan, a następnie posyp ziołami.
Przełóż całość na blachę do pieczenia z papierem i upiecz w piekarniku. Po około 20 minutach bakłażan pieczony jest gotowy do spożycia.
Bakłażan to idealny dodatek do sałatek z grillowanych warzyw czy dań na ciepło.
Z jego dodatkiem w szybki i prosty sposób przygotujesz smaczny obiad dla całej rodziny.
W Grecji na bazie bakłażana powstaje moussaka, czyli taka śródziemnomorska zapiekanka bez ziemniaków, a właśnie na bazie bakłażana, który jest jej głównym składnikiem.
W kilka chwil przygotujesz pyszny posiłek dla całej swojej rodziny.
Skoro już wiesz w ile czasu powstanie pieczony bakłażan, przygotuj go na obiad.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć smacznego!
Wartości odżywcze bakłażana pieczonego
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w bakłażanie pieczonym
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na bakłażan pieczony
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na bakłażan pieczony
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bakłażanie pieczonym
Lista alergenów dla bakłażana pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bakłażan pieczony